Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
1. 6. 2016,
20.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Rokometna reprezentanca Uroš Bregar

Sreda, 1. 6. 2016, 20.28

6 let, 6 mesecev

POROČILO S TEKME SLOVENIJA : HRVAŠKA

Dragoceni hrvaški skalp v rokah, evropsko prvenstvo na obzorju

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
slovenija hrvaska rokomet reprezentanca | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo so slovenske rokometašice dosegle izjemno pomembno zmago nad Hrvaško (24:23), ki jih postavlja v odličen položaj. Teoretično pa prvenstva še nimajo v svojih rokah.

Ženska rokometna reprezentanca je dosegla najdragocenejšo zmago v zadnjih letih. V celjskem Golovcu, kjer je okrog 1.300 gledalcev pripravilo izvrstno vzdušje, je Hrvaška padla s 24:23. Na prvi tekmi so Hrvatice slavile za osem golov. Slovenija ima zdaj v kvalifikacijski skupini 4 šest točk. Zadnji dve pa sta pomembni predvsem z vidika iskanja najboljše tretje ekipe iz skupin, ki bo skozi zadnja vrata vstopila na evropsko prvenstvo.

Rezultati proti zadnjeuvrščenim, v slovenskem primeru je to Makedonija, se namreč brišejo, štejejo pa izidi proti tistim ekipam, ki so napredovale. Kar Hrvatice, pri katerih roko na srce manjka nekaj odličnih igralk, na primer Jelena Grubišić in Marta Žderić, pri Sloveniji Alja Koren in Tjaša Stanko, bodo. Slovenke, ki se bodo v zadnjem krogu pomerile s Črno goro, so tako v zelo dobrem položaju, da zasedejo mesto najboljše tretje ekipe izmed vseh skupin.

Pri Slovenkah sta strelsko izstopali Ana Gros in Neli Irman, ki sta dosegli vsaka po osem golov. Andrea Penezić in Sonja Bašić sta jih za Hrvaško dosegli 15.  Miša Marinček je imela 11 obramb, Ivana Kapitanović pa 10.

Tretja slovenska zmaga v kvalifikacijah. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tretja slovenska zmaga v kvalifikacijah. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ni bila lepotica

Po jesenskem porazu za osem golov le kratko po tem, ko je bil na selektorsko mesto ustoličen Uroš Bregar, so bile slovenske rokometašice na domači tekmi s Hrvaško postavljene pred jasno nalogo. Treba je bilo zmagati.

Tekma vsekakor ni bila lepotica. Veliko je bilo zgrešenih strelov, tudi iz obetavnih položajev, tehničnih napak. Bil pa je to večer vratark Ivane Kapitanović in Miše Marinček, ki sta imeli v prvem polčasu skupaj 11 obramb.

Skope strelke

Glede na vse zapisano je bilo zelo nizko število zadetkov pričakovana posledica. Obe ekipi sta skupaj zbrali le 20 golov. Strelski primat je pri Hrvaški pričakovano nosila Andrea Penezić, prva strelka kvalifikacij, ki je na prvi tekmi zabila deset golov, tokrat pa že do odmora polovico te številke.

Neli in Ana proti Andrei in Sonji

Ne glede na pomanjkljivo učinkovitost je Slovenija, pri kateri je Uroš Bregar veliko menjal, držala ugoden rezultat. Hrvatice niso vodile več kot za dva gola. To je je bila tudi najvišja slovenska prednost. V 21. minuti je za 8:6 zadela razpoložena Ana Gros. Nato pa je sledil delni hrvaški izid 5:1, od tega je tri gole dala Penezićeva. Slovenke so poskušale igrati kombinatorno, a so v napadanju močne in visoke hrvaške obrambe delale precej napak.

Navdahnjeni levičarki Grosova in Neli Irman sta po odmoru poskrbeli za mini serijo 3:0. Tamara Mavsar je tesneje pokrila Penezićevo, a je imela zato več prostora hči legende hrvaškega in jugoslovanskega rokometa Mirka Bašića Sonja.

Prvikrat na treh golih prednosti

Sredi drugega polčasa so Slovenke ujele pravi ritem kljub kar številnim izključitvam. Irmanova je z igralko manj uspešno sklenila protinapad za 18:16, Polona Barič pa je po deseti obrambi Marinčkove Slovenke prvič potisnila na tri gole prednosti. Zelo dolg hrvaški napad se je končal iz izključitvijo Line Krhlikar, kar so Hrvatice izrabile za dva gola.

Slovenija je na velikem tekmovanju nazadnje igrala leta 2010. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenija je na velikem tekmovanju nazadnje igrala leta 2010. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vse bolj dramatično

A dobre štiri minute pred koncem je s sedemmetrovke izenačila – kdo bi drug – Penezićeva. Odgovorila je vroča Neli Irman s svojim osmim golom. Nato je krimovka Vesna Milanović Litre, ki se je razigrala v drugem polčasu, naredila prestop, v naslednjem napadu pa zadela. Vmes je bila uspešna tudi Tamara Mavsar, ki se je spet preizkusila tudi na srednjem zunanjem položaju.

Ključno akcijo sta izvedli Barbara Lazović in Lina Krhlikar. Prva je podala drugi na črto, slovenska krožna napadalka pa je izsilila sedmmetrovko, ki jo je hladnokrvno realizirala Ana Gros. Ob tem je bila Litrejeva še izključena. Andrea Penezić je zadela s pomočjo prečke, 12 sekund do konca pa je Bregar vzel minuto odmora. Izgubljene žoge ni bilo in Slovenke so se veselile zmage, ki jih morda že pelje na evropsko prvenstvo.

 

Slovenija : Hrvaška 24:23 (9:11)

Dvorana Golovec, gledalcev 1.300, sodnika: Horvath in Balazs (oba Madžarska).

Slovenija: Marinček (11 obramb), Stefanišin; Ferfolja, Krhlikar 1, Gros 8, Krajnc, Jeriček, Čerenjak, Mavsar 1, Lazović 2, Amon, Irman 8, Rebolj, Barič 1, Petrinja 1, Šon 2.

Hrvaška: Kapitanović (10 obramb), Nemškalo, Mičijević 1, Penezić 7, Milanović Litre 2, Janković, Džono, Franković, Bašić 8, Blažević, Vidak, Besen, Zadravec 4, Posavec, Gugić 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Hrvaška 6 (6).

Izključitve: Slovenija 12, Hrvaška 6 minut.

Rdeč karton: /.

Ne spreglejte