Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
16. 5. 2015,
19.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 16. 5. 2015, 19.58

8 let

Bolj kot Gorenje hitrost je Berlin izrabil višino in moč

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Velenjskim rokometašem se ni uspelo prebiti v finale pokala EHF. Od njih so bili na domačem zaključnem turnirju boljši Berlinčani s 27:24. Gorenje za tretje mesto z danskim Skjernom.

Velenjčani so bili ob boku slovitejšim in bogatejšim Berlinčanom četrtino tekme, nato pa so berlinske lisice pred ne do roba napolnjeno dvorano Maxa Schmellinga povedle za dva gola. Kaj se je dogajalo? Füchse je pozneje prišel že do petih golov prednosti in bolje izkoriščal prednost v višini in moči kot Gorenje v hitrosti in domiselnosti.

Berlinčani so bili preprosto bolj nevarni v delovanju proti vratom in so imeli že v prvem polčasu šest sedemmetrovk, Velenjčani le eno. V napadu os je bilo (spet) preveč prepuščeno domišljiji in iznajdljivosti Staša Skubeta, ki je po napovedih nastopil kljub poškodbi mečne mišice.

Lisičje presenečenje s 5-1

Domači trener Dagur Sigurdsson je seveda dobro preučil velenjsko igro in ni mu bilo težko ugotoviti, kdo je glavni as. Zato ga je skušal čim bolj omejiti z obrambo 5-1, v kateri je slovenskemu reprezentantu vseskozi, tudi zelo daleč v smeri sredine igrišča, za ovratnik dihal Mattias Zachrisson. Zaradi omenjene obrambne taktike se je več prostora odpiralo za Marka Dujmoviča, kar je Korošec hrabro izrabljal.

Heinevetter veter v berlinska jadra

A vseeno velenjski napad ni bil ravno najbolj tekoč. Posledica so bili manj dodelani streli, ki so bili seveda lažji plen za nemškega reprezentanta Silvia Heinevettra. Ta je žogo, ko je bilo le mogoče, poslal v protinapad, medtem ko so Velenjčani v prvem polčasu odigrali in uspešno izvedli le en hitro izvajani center.

Deviza hitrosti je bila gotovo tista, ki smo jo pogrešali. A za to je potrebna obramba. Ta pa je do odmora prejela 16 golov, s tem da so Berlinčani vešče unovčevali svojo moč in večjo količino težkih tekem. Na srečo je Luka Dobelšek z dvema goloma in izsiljeno izključitvijo poskrbel, da se nemška prednost ni povzpela višje od petih golov.

V minusu že za šest golov

Taktična nemška igra na moč se je nadaljevala tudi v drugem delu. Že v 34. minuti je pri zaostanku šestih golov (12:18) Gregor Cvijič sklical igralce na minutni posvet.

Berlinčani so bili močnejši in pogosto tudi hitrejši. Michal Szyba ni imel dobrega dne. Po prvem golu je zgrešil naslednje štiri strele. Velenjska igra je s težnjo podaj na črto postala precej predvidljiva, čemur je sledilo nekaj izgubljenih žog. Vseeno so Velenjčani grizli do konca, a njihova zadnja prepreka je bil odlični vratar Füchseja, ki se je po 60 minutah ustavil pri 17 obrambah in je četrt ure do konca srečanja zaporedoma ustavil sedemmetrovko Dujmoviču in protinapad Šoštariču.

Ose še niso pospravile žel

A vseeno ose še niso pospravile svojih žel. Ko so Berlinčani verjetno že menili, da je tekma odločena, jih je ob seriji obramb Benjamina Burića (11 obramb, 10 v drugem polčasu) dvakrat pogumno pičil Nejc Cehte. Dve minuti do konca je tako prednost Berlina znašala le še dva gola, a so jo prekaljeni gostitelji znali zadržati. Škoda, morda bi se dalo iztržiti še kaj več. Še posebej če bi bila velenjska obramba na višji ravni.

A proti Füchseju, še posebej v njegovem brlogu, ni sramotno izgubiti. Vso energijo bodo Velenjčani zdaj usmerili v danski Skjern. Če so izločili Holstebro, zakaj ne bi za tretje mesto ugnali še enega danskega predstavnika.

Ne spreglejte