Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2008,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2008, 8.34

8 let

Bogdan Wenta: Preveč čustev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovni podprvaki Poljaki so na prvenstvo na Norveškem prišli po medaljo. Ekipa Bogdana Wente je veljala za favorita, a pokleknila v ključnih obračunih.

Potem ko so lani takšen čas slavili največje uspehe v zgodovini Poljske, je moštvo pod taktirko legendarnega nekdanjega rokometaša Bogdana Wente padlo na trdna tla s tremi zmagami, porazom in remijem. Dve zmagi v predtekmovanju – poraz s Hrvaško, v drugem delu pa remi z Norveško, poraz s Dansko in zmaga s Črno goro. Ključnih tekem niso odigrali kot bi morali. "Na igrišču je bilo preveč čustev. Igrali smo dekoncentrirano, brez govorice telesa. Glava je bila drugje kot telo," je po koncu glavnega dela potarnal poljski selektor in dodal: "Igralci so na tem prvenstvu premalo komunicirali med sabo."

Brez vratarjev ne gre

Na Norveško je Wenta pripeljal sila podobno ekipo, s katero so na SP lani klonili šele proti Nemčiji v finalu, a ni se obneslo. Sam pravi, da je težava v poljski ekipi kratka klop, ki ne omogoča enakovrednih menjav za nosilce igre. "Izkušeni igralci bi potrebovali nekaj pomoči mlajših, ki se še uvajajo. A tega nismo bili sposobni na tem prvenstvu. Veste, niso vsi kot Karol Bielecki in Marcin Lijewski, ki lahko odločajo tekmo. Videl sem, kakšne napake počnemo in to bomo poskušali odpraviti." Res pa je tudi, da sta na severu Evrope odpovedala oba vratarja Slawomir Szmal in Adam Weiner. Brez vrhunskih obramb pa se ne da priti na vrh.

Mož s 46-leti je iz poljskega rokometa ustvaril velik "bum". V dveh letih je spremenil mišljenje in ekipo pripeljal do naslova svetovnih podprvakov. Po neuresničenih ciljih ne razmišlja o odstopu. "Potrebno bo vložiti še veliko truda in dela, da bomo res pravi. Poskušali bomo uvesti mlajše igralce ter iskati dalje. Moji igralci so pred prvenstvom govorili o medalji in zlato, a zavedal sem se, da bo to težavna naloga. Izkazalo se je za upravičeno."

Poljaki so doslej na prvenstvu Stare celine nastopili šele drugič ( v Švici so bili deseti), a zagotovo jih v prihodnosti čaka še ogromno prvenstev, saj se njihovi igralci kalijo v najboljših nemških klubih.

Ne spreglejte