Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
26. 2. 2015,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov rokomet

Četrtek, 26. 2. 2015, 17.39

8 let

"Bogati bodo kandidirali za F4, preostali pa se bomo potegovali za tolažilne nagrade"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
O prenovljeni ligi prvakov in ruskem rokometu z legendarnim trenerjem Vladimirjem Maksimovom.

"Novi sistem ne bo spremenil duha lige prvakov. Bogati bodo kandidirali za zaključni turnir, preostali pa se bomo potegovali za tolažilne nagrade," je najbrž z zelo stvarnim razmišljanjem o novem sistemu lige prvakov postregel Vladimir Maksimov, ruska rokometna legenda. Že dolgo mu je jasno, da je liga prvakov velik posel, kjer imajo prednost tisti z denarjem ali pokroviteljskim potencialom.

To bo postalo še bolj očitno z novim sistemom lige prvakov, v katerem bodo klubi razdeljeni na elitni in drugorazredni del.

Zvezdniki, kam ste se skrili?

Klub, ki ga vodi 69-letni Maksimov, eden od le dveh trenerjev na svetu z naslovom evropskega, svetovnega in olimpijskega prvaka, bo težko pristal v elitni polovici lige prvakov oziroma je to skorajda nemogoče. Čeprav ima nekaj odličnih igralcev, je na desetih tekmah zbral le točko.

Klub je bil pred dvema letoma pred finančnim zlomom, tudi zato je izpustil lansko sezono v ligi prvakov, vseeno pa si je kar dobro opomogel. Najboljši igralci se bodo po sezoni podali na tuje, obiskanost tekem je pri repu razpredelnice, medijsko Čehovski medvedi že tradicionalno niso ravno avantgarda …

Morda bi bilo drugače, če bi Rusi še vedno proizvajali igralce kova Timur Dibirov, Konstantin Igropulo, Vitalij Ivanov, Danil Šiškarev … "Izdelava" igralcev z dokaj redkimi izjemami, kot sta na primer novejša izvozna artikla Aleksander Dereven in Dmitrij Žitnikov, za katera se je zanimalo tudi Celje, v zadnjih letih peša. To se pozna tudi v reprezentanci. Nekoč je bila ta vajena kolajn, v zadnjih petih letih pa nikoli ni bila boljša kot sedma. V Katarju je bila celo le 19.

"Nekoč smo imeli posebne razrede za rokometaše. Igralci so imeli dva treninga dnevno. Proizvodnja mladih igralcev je bila kakovostna. Kar smo tedaj delali mi, zdaj počnejo v Franciji. V posameznih generacijah imajo na voljo bistveno več igralcev kot mi. Če bomo spet začeli pravilno delati, lahko čez od pet do sedem let spet pričakujemo rezultate," pravi 69-letni Maksimov, ki opaža, da imajo mladi športniki vse manj vzornikov, kakršen je bil še pred kratkim na primer Ivano Balić.

Instant rezultat

"Zdaj jih ima kar nekaj le Francija, na primer Nikolo Karabatića. V drugih ekipah so dobri in hitri igralci, a to niso zvezde. Ljudje prihajajo gledat zvezdnike, ki so jim zgled in zaradi katerih se odločajo za šport. V rokometu pa jih je v zadnjem času malo," ugotavlja Maksimov, ki mu velik izziv predstavlja pomoč mladim rokometašem. V nasprotju s katarsko taktiko instant napredka.

"Arabske ekipe se niso povzpele, ampak nakupile igralce. Valero Rivera je dober trener in dober organizator. Na voljo je imel dovolj denarja, ob tem pa tudi dobro delal z ekipo," kolegu mojstrstvo priznava Maksimov.

Ne spreglejte