Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
20. 8. 2016,
4.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Usain Bolt Rio 2016

Sobota, 20. 8. 2016, 4.13

6 let, 7 mesecev

Zlato olimpijsko slovo Usaina Bolta

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Prvi atletski zvezdnik olimpijskih iger Usain Bolt je jamajško štafeto popeljal do tretjega zaporednega naslova olimpijskega prvaka v teku 4x100 metrov ter si s tem zagotovil še deveto zlato olimpijsko kolajno v karieri.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Prehiter za vse. Že devetič. | Foto: Reuters Prehiter za vse. Že devetič. Foto: Reuters

Jamajški kvartet, ki so ga sestavljali Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Asheade in Usain Bolt, je bil pred slabimi 60 tisoč gledalci na olimpijskem štadionu v Riu de Janeiru znova prehitra za vse tekmece. Levji delež k zmagi je znova prispeval Bolt, ki je tekel v zadnji predaji. Ko je prijel štafetno palico, se je kot blisk odlepil od Američana in Japonca ter zdrvel proti ciljni črti, ki jo je nato prečkal z veliko prednostjo.

Dve hladni prhi za Ameriko

Srebra se je tokrat veselila japonska štafeta, brona pa kanadska. Ta se je na stopničkah znašla po diskvalifikaciji Združenih držav Amerike. Justin Gatlin in rojaki so prvo hladno prho doživeli že s porazom proti Japoncem, nato pa jih je zaradi neustrezne predaje čakala še diskvalifikacija.

Zlati kvartet: Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade in Usain Bolt  | Foto: Reuters Zlati kvartet: Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade in Usain Bolt Foto: Reuters

Kralj štadiona

In medtem ko so Američani nemočno gledali na osrednji ekran štadiona, so Jamajčani v častnem krogu z zastavami slavili novo potrditev šprinterske premoči. Čeprav so imeli v finalu tudi svojo četverico, pa so znali Brazilci skupaj z jamajškimi navijači glasno pozdraviti nov karibski uspeh. V prvi vrsti zaradi Bolta, ki v Riu de Janeiru uživa status prvega zvezdnika. "Usain Bolt, Usain Bolt," je znova odmevalo s tribun štadiona, 29-letni kralj štadiona pa se je navijačem oddolžil tudi s poziranjem z brazilsko zastavo.

Zadnje dejanje olimpijske Boltomanije

"Bolt je Brazilec," se je glasil naslednji slogan ljubiteljev atletike. Nanj se ljubljenec občinstva ni odzval, zato pa je potrdil, da je imel njegov tokratni uspeh tudi poslovilni prizvok. Svetovni rekorder se je namreč s tem tekom poslovil od olimpijskih iger. Kariere sicer še ni končal, a poudarja, da v Tokiu čez štiri leta ne bo več med aktivnimi tekači.

Njegov opus je izjemen. Na treh olimpijskih igrah je trikrat osvojil zlato kolajno v tekih na 100 in 200 metrov ter bil lokomotiva zlate jamajške štafete. Z devetimi zlatimi kolajnami resda ne spada niti med 30 najuspešnejših osvajalcev kolajn vseh časov, a njegov status med atletskimi in športniki legendami ni niti malo sporen.

Slavje v znamenitem Boltovem slogu. | Foto: Getty Images Slavje v znamenitem Boltovem slogu. Foto: Getty Images

Kaj je po deveti zlati kolajni povedal Usain Bolt?

"Zdaj sem največji. Ko sem se podal na športno pot, tega nisem pričakoval. Odleglo mi je. Pritisk je bil tokrat velik. Zdaj pa ... Ponočeval bom in slavil."

OI 2016: 4 x 100 m (moški):
1. Jamajka (Powell, Blake, Ashmeade, Bolt) 37,27
2. Japonska (Jamagata, Iizuka, Krju, Cambridge) 37,60
3. Kanada (Haynes, Brown, Rodney, De Grasse) 37,64
-----------------------------------
4. Kitajska
5. Velika Britanija
6. Brazilija

Diskvalifikacija: ZDA, Trinidad in Tobago
Ne spreglejte