Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
13. 8. 2016,
14.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Rio 2016

Sobota, 13. 8. 2016, 14.30

6 let, 6 mesecev

VODJA SLOVENSKE REPREZENTANCE IZTOK ČOP

Vodja še vedno boljši od celotne odprave

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Iztok Čop | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Zlato, srebro, bron. "Odlično. Upam, da se bo zbirka še dopolnila," pravi vodja slovenske olimpijske reprezentance v Riu de Janeiru Iztok Čop, ki v nadaljevanju iger stavi predvsem na jadralce in rokometaše.

Pred odhodom v Rio de Janeiro je bil šestkratni olimpijec Iztok Čop, tokrat v vlogi vodje reprezentance, v napovedih vidno zadržan. "Nisem bil poklican, da bi karkoli napovedoval," pravi po tem, ko je "njegova" reprezentanca osvojila že tri kolajne, treh različnih barv. Judoistki Tina Trstenjak in Ana Velenšek sta prispevali zlato in bron, mednju pa se je s srebrom vrinil še kajakaš Peter Kazuer.

"Upam, da še nismo rekli zadnje besede. Po naših željah se odvijajo tudi tekmovanja v jadranju in rokometu. To so orožja, na katera najbolj stavimo. Seveda pa, podobno kot vsi Slovenci, ne bi imel nič proti, če bi nas čakalo tudi kakšno popolno presenečenje," razmišlja Čop, sicer lastnik kar štirih olimpijskih kolajn (ima po eno zlato in srebrno ter dve bronasti), s čimer je uspešnejši od dozdajšnjega brazilskega plena celotne reprezentance.

"Pravi užitek ga je bilo gledati, kako srčno se bori," pravi Čop o finalni vožnji Petra Kauzerja. | Foto: Stanko Gruden, STA "Pravi užitek ga je bilo gledati, kako srčno se bori," pravi Čop o finalni vožnji Petra Kauzerja. Foto: Stanko Gruden, STA

Mehki judoisti in srčni Kauzer

"Prav lepo je bilo gledati judoiste, ki sicer veljajo za hladne, kako so bili ob dveh kolajnah 'mehki'. So zgodba o uspehu, saj vsi po vrsti prihajajo iz enega kluba," je uspeh judoistov komentiral Čop, ki je v živo spremljal tudi srebrno predstavo Petra Kauzerja: "Spominjam se ga, kako je deloval v Londonu in Pekingu. Bil je vseskozi suveren, v finalu pa daleč od želene vožnje. Tukaj, v Riu, je bil v finalu veliko odločnejši. Pravi užitek ga je bilo gledati, kako srčno se bori."

So ob tem mogoče tudi kakšne primerjave med veslanjem in kajakom? "Res gre za čolne, a značaja kajakaša na divjih vodah in veslača se močno razlikujeta. Po drugi strani pa so kajakaši na mirnih vodah bliže klasičnim veslačem kot pa divjevodašem," odgovarja Čop, ki se je sicer pred leti že preizkusil tudi v kajaku, a zgolj na gladini Blejskega jezera.

Trener Marjan Fabjan s Tino Trstenjak tik pred njenim vzponom na olimpijski prestol.  | Foto: STA , Trener Marjan Fabjan s Tino Trstenjak tik pred njenim vzponom na olimpijski prestol. Foto: STA ,

(Ne)sodelovanje z Marjanom Fabjanom 

Brez izkušenj pa je tokratni vodja olimpijske odprave v judu. Zato pa je v zadnjem obdobju toliko bolje spoznal Marjana Fabjana, gonilno silo slovenskega juda. Ta velja za strogega, zahtevnega in avtoritativnega trenerja. Je bil ob pripravi projekta Rio 2016 takšen tudi v pogovorih z vodstvom reprezentance? "Cilj vseh nas, ki smo v Riu, je podoben, razlikujejo pa se metode. Naša naloga je, da se skušamo prilagajati posebnostim različnih športov in tudi značaju športnikov. S trenerjem Fabjanom sva korektno sodelovala. Res pa je, da sem mu zaradi različnih značajev dejal, da bi midva težko sodelovala. Po nekaj časa mi je dejal: 'Mislim, da bi.' Ponavljam, ekipi v judu gredo vse čestitke za prikazano v Riu," odgovarja Čop. 

Ne spreglejte