Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
17. 8. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Rio 2016 košarka Srbija Hrvaška

Sreda, 17. 8. 2016, 11.00

6 let, 7 mesecev

Velika napetost in hrvaško-srbske sanje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Foto: Getty Images

V četrtfinalu košarkarskega olimpijskega turnirja bomo lahko ponoči videli poslastico med Hrvaško in Srbijo. Sosedski derbi poln čustvenega naboja bo odločal, kdo se bo v nadaljevanju še boril za medaljo.

Hrvaške reprezentance mnogi sploh niso pričakovali na olimpijskih igrah. Ni bilo malo takšnih pri naših južnih sosedih, ki so menili, da jim ne bo uspelo, a so košarkarji najprej v dodatnih kvalifikacijah preskočili tudi gostiteljico Italijo in si priigrali vozovnico za Rio.

In v Braziliji igrajo kot v transu. V družbi Španije, Litve, Argentine, Brazilije in Nigerije so osvojili prvo mesto in se bodo v četrtfinalu pomerili s Srbijo, ki je bila v skupini A četrta. A to ne pomeni, da so Hrvati favoriti, saj imajo Srbi izvrstno ekipo, poleg tega boljši medsebojni rezultatski izkupiček na zadnjih večjih tekmovanjih, povrhu vsega pa v takšnih tekmah, kjer je prisoten nacionalen naboj, težko napoveš zmagovalca.

"Ni razloga za strah"

In tega se zavedajo tudi košarkarji obeh izbranih vrst. Napetost narašča, saj zmaga pomeni nadaljevanje boja za medalje, prisotnega pa bo tudi veliko nacionalnega naboja. "Osredotočeni smo na našo igro in našo veliko željo, da pridemo do dobrega rezultata. Na turnirju smo pokazali veliko in vemo, da lahko še več. Pred nami je tekma, ki je na vseh turnirjih najbolj pomembna. Zanjo smo se pripravljali. Mentalno in fizično bomo pripravljeni. Ni razloga za strah, a spoštujemo tekmeca," pravi srbski selektor Aleksandar Đorđević, ki je prek dodatnih kvalifikacij, Srbi so jih odigrali v domačem Beogradu, popeljal ekipo do Ria.

Miloš Teodosić, ljubitelj velikih tekem | Foto: Getty Images Miloš Teodosić, ljubitelj velikih tekem Foto: Getty Images

O napetostih, ki bi lahko prišle na plan v tem obračunu, ne želi razpredati in izpostavlja, da so preteklost: "Nazadnje smo se srečali na pripravljalnem turnirju (Srbija je zmagala s 86:77). Mi smo igrali brez Miloša Teodosića, Hrvati pa brez Maria Hezonje. Napetosti niso več takšne kot pred 15 leti. Ta tekma obema ekipama pomeni veliko."

"Pred mesecem nas nihče ni sploh videl na olimpijskih igrah"

Svoje načrte imajo tudi Hrvati, ki imajo v svojih vrstah manj izkušene košarkarje, a z izvrstnimi individualnimi sposobnostmi. "V Riu smo naredili čudež. Zmagali smo v svoji skupini, nas pa ni nihče videl, da bi se lahko uvrstili med osem najboljših," je dejal hrvaški ostrostrelec Bojan Bogdanović.

"Mnogi nas sploh niso videli na olimpijskih igrah, zdaj smo v četrtfinalu," pravi Hrvat Bojan Bogdanović. | Foto: Getty Images "Mnogi nas sploh niso videli na olimpijskih igrah, zdaj smo v četrtfinalu," pravi Hrvat Bojan Bogdanović. Foto: Getty Images

Nato se je dotaknil tekme s Srbijo, ki bo v noči na petek (ob 3.15): "Srbija igra podobno kot mi. Ta tekma bo imela poseben naboj. Samo 40 minut nas še loči od polfinala, pred mesecem dni nas sploh nihče ni videl na olimpijskih igrah. Roko Leni Ukić in Krunoslav Simon vsako leto prihajamo na priprave z željo, da bi prišli do odličnega rezultata. V naši mladi zasedbi je le Ukić igral v četrtfinalu. Mislim, da imamo možnost, da se uvrstimo v magični polfinale." 

Hrvaška v polfinalu računa tudi na pomoč Simona, ki je bil na zadnji tekmi proti Litvi z 19 točkami, 10 skoki in štirimi podajami izvrstno razpoložen: "Pred nami je veliki obračun s Srbijo. Lahko samo rečem, da mi bo v užitek igrati ta četrtfinale."

Četrfinalni košarkarski pari na OI v Riu:

16.00, Avstralija - Litva
19.30, Španija - Francija
23.45, ZDA - Argentina
3.15 (petek), Hrvaška - Srbija
Ne spreglejte