Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 8. 2016,
22.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Rafael Nadal Andy Murray olimpijske igre Rio 2016

Sobota, 13. 8. 2016, 22.33

6 let, 7 mesecev

Teniški olimpijski turnir v Riu (8. dan)

Del Potro izločil Nadala in se zavihtel v finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
del potro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Juan Del Potro in Andy Murray se bosta pomerila v finalu olimpijskega teniškega turnirja. Argentinec je izločil Rafaela Nadala, Murray pa Keija Nišikorija.

Britanski teniški zvezdnik Andy Murray bo imel priložnost za obrambo posamičnega olimpijskega naslova s prejšnjih iger v Londonu 2012. V polfinalu moškega turnirja v Riu je brez večjih težav premagal Japonca Keija Nishikorija s 6:1, 6:4.

Če bo Škotu uspelo dobiti še zadnji dvoboj v Riu, bo postal prvi z uspešno obrambo olimpijske zlate medalje med teniškimi igralci.

V velikem finalu Ria bo njegov tekmec Argentinec Juan Martin del Potro. V maratonskem dvoboju je, potem ko sta oba igralca uprizorila nekaj vrnitev in naredila tudi precej napak ter zapravljala vodstvo, je bil po več kot treh urah boljši Argentinec s 5:7, 6:4, 7:6 (5).

V tretjem nizu je imel del Potro v podaljšani igri dve zaključni žogi, eno je Nadal še rešil, nato pa poslal žogico izven igrišča in s tem izgubil možnost za drugo olimpijsko zlato v karieri.

Del Potro ima tako že najmanj srebrno medaljo, na poti do finala pa tudi dva prestižna "skalpa". Že v uvodu je v Riu presenetil prvega favorita Srba Novaka Đokovića, zdaj pa še zmagovalca iz Pekinga 2008.

Murray je pojasnil, da je šlo za besedni nesporazum

Murray bo imel priložnost ubranitve naslova. | Foto: Reuters Murray bo imel priložnost ubranitve naslova. Foto: Reuters "To bi mi pomenilo res veliko. Vem, da ne bo lahko. A šel bom na igrišče in dal vse od sebe. Medaljo že imam, vendar se seveda zavedam, da je na voljo tudi zlata. Moram jo vsaj poskusiti vzeti," je po tekmi dejal 29-letni Škot. Ta je imel med dvobojem tudi manjši incident, ko so ga sodniki obtožili nedostojnega obnašanja. Murray je pojasnil, da je šlo za besedni nesporazum. "Rekel sem 'kakšno neumno sojenje' (stupid umpiring), ne pa 'neumen sodnik' (stupid umpire). A če želi biti sodnik glavna zvezda, tudi prav," se je po tekmi branil zmagovalec Wimbledona.

Precej bolj zanimiv in tudi precej daljši je bil večerni dvoboj oziroma za slovenske ure že nočni. Ura se je ustavila po treh urah in osmih minutah, gledalci so bili vidno in predvsem slišno na strani Španca, toda Argentinec je zdržal. Tudi svoje napake je popravil, ni izgubil živcev, ko je zapravljal zaključne žoge in ni ga zagrabila panika, ko se je španski zvezdnik vračal iz navidez izgubljenega položaja v tretjem nizu.

Pri vodstvu 5:4 bi namreč lahko del Potro že končal tekmo, toda ni izkoristil treh zaključnih žog. Nadal je to izkoristil, se hladnokrvno vrnil in izsilil podaljšano igro, v njej pa je nazadnje le slavil njegov tekmec. Ta ima zdaj že eno stopnjo žlahtnejšo kolajno kot v Londonu, kjer je bil bronast. Bron pa je zdaj največ, kar lahko doseže Nadal, za katerega so bile olimpijske igre veliko upanje po ponesrečeni sezoni, v kateri se večinoma bori s poškodbami, ne pa s tekmeci na terenu.

"To je nekaj neverjetnega. Velik korak v moji karieri, podobno, kot da bi zmagal na turnirju za grand slam. Nisem pričakoval, da bom premagal tako Novaka kot Rafo. Pa sem ju, zdaj imam medaljo, izjemno," se je po nepričakovanem slavju veselil Argentinec. Zaveda se, kdo bo favorit finala, se pa ne predaja: "Seveda je Andy favorit. A če bom igral tako, kot sem danes, je vse mogoče."

Olimpijski turnir v tenisu:

Moški, polfinale:
Kei Nišikori (Jap, 4) : Andy Murray (VBr, 2) 1:6, 4:6
Rafael Nadal (Špa, 3) : Juan Del Potro (Arg) 5:7, 6:4, 6:7
Ne spreglejte