Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
21. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

Natisni članek

Iztok Čop Rio 2016

Nedelja, 21. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Vodja reprezentance Iztok Čop ob koncu olimpijskih iger

"V Riu je bilo težko videti lepo dekle, v olimpijski vasi pa …"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

"Ponosen sem, da sem bil vodja rezultatsko tako uspešne in značajsko korektne olimpijske reprezentance," ob poslavljanju od Ria de Janeira poudarja Iztok Čop, ki se je dotaknil tudi stereotipov o olimpijski vasi in pogledal v slovensko športno prihodnost.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Potem ko je na kar šestih zaporednih igrah krojil veslaški svetovni vrh in se dokopal do štirih olimpijskih kolajn, Iztok Čop v Riu de Janeiru končuje projekt vodenja slovenske olimpijske reprezentance. Z opravljenim delom je zadovoljen. Tudi z rezultati, ki so kot po pravilu največje ogledalo uspešnosti.

Iztok Čop: "Ponosen sem, da sem bil vodja te reprezentance." | Foto: STA , Iztok Čop: "Ponosen sem, da sem bil vodja te reprezentance." Foto: STA ,

"Večina slovenskih športnikov me je navdušila. Več smo pričakovali le od plavalcev. Vsi ostali so svoje nastope korektno opravili. Jasno, v okvir zmožnosti in naših pričakovanj. Od nekoga, ki za deset ali celo 15 odstotkov zaostaja za svetovnim vrhom, ne moremo pričakovati boja za kolajne. Drugače pa je bilo s kandidati za kolajne. Med njimi jih je več kot 50 odstotkov opravilo svoje delo. Ostali so bili blizu. To je dober odstotek," pravi Čop, ki pred odhodom v Rio ni želel napovedovati števila kolajn, zdaj pa je odkrito zadovoljen z olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak, srebrnima kolajnama Vasilija Žbogarja in Petra Kauzerja ter bronom Ane Velenšek.

Brez incidentov

"Prav gotovo bi na kakšni ravni lahko kaj postorili bolje, a končna ocena je dobra. Osebno sem presenečen, da je vse skupaj minilo brez večjih težav. V slovenski reprezentanci ni bilo niti enega incidenta. Ekipa je po začetni živčnosti dobro delovala. Tudi pristop je bil pravi. Naj vse skupaj ponazorim zgolj z garderobo. Niti enega športnika ni bilo treba opozarjati, naj nosi zgolj uradna oblačila. To je ogledalo odnosa do reprezentance in države," pravi Čop in dodaja, da je brazilski melos pomagal tudi pri sprejemanju organizacijskih pomanjkljivosti.

Zabave, razvrat …

Kot svojevrsten razrednik je vesel, da na njegov naslov ni priromala niti ena pripomba na račun vedenja njegovega "razreda". Ob tem si kajpak ne dela utvar in verjame, da so si tudi slovenski športniki kdaj dali duška in si privoščili zabavo. "Če jaz nisem vedel zanjo, potem je bila prav gotovo v mejah sprejemljivega," pravi eden od podpredsednikov Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je lahko v več tujih in domačih medijih prebiral zgodbe o tem, kako je olimpijska vas pogosto tudi središče zabav in razvrata.

Rio bo slovenski olimpijski družini ostal v lepem spominu. | Foto: Reuters Rio bo slovenski olimpijski družini ostal v lepem spominu. Foto: Reuters

"Vem, da se o tem veliko piše in govori o tem," je sprva z rameni skomignil nekdanji vrhunski veslač, ki je pobližje spoznal kar sedem olimpijskih vasi, in nato s širokim nasmehom dodal: "V šali se je moški del naše ekipe večkrat pogovarjali o tem, da je v Riu na ulici težko videti kakšno res lepo dekle, v olimpijski vasi pa se moškemu lahko 'zmeša'. Dovolj je, če vstopiš v fitnes center. Toliko atletskih teles na enem mestu človek težko kje vidiš. V oko so mi sicer padla predvsem dekleta. No, pri fantih sem bil nekoliko ljubosumen, saj gre za nelojalno konkurenco. Ha, ha … Ko športniki vidijo vse to, svoje verjetno naredi tudi domišljija."

V Tokio z manj športniki? Čop za manj športnikov in boljšo podporo. | Foto: MaPa Čop za manj športnikov in boljšo podporo. Foto: MaPa

O tem, ali se bo čez štiri leta vrnil v olimpijsko areno in v kakšni vlogi, Čop še ne razmišlja. Je pa sprožil pogovor o tem, v kakšni obliki bi se morala na Tokio 2020 pripravljati Slovenija.

Po njegovem mnenju bi bilo smotrno razmisliti o zaostritvi državnih olimpijskih norm in o večji doslednosti pri potrjevanju olimpijskih potnikov. To bi znatno zmanjšalo odpravo, a bi bila ta bolj konkurenčna, predvsem pa bi imela na voljo boljšo oporo.

"Seveda pa se vse začne in konča pri denarju. Olimpijski komite Slovenije je za projekt Rio 2016 namenil 2,5 milijona evrov. Ta proračun moramo povečati. Vem, da zveni stereotipno, toda upam, da se bo uspešnost slovenskega športa v Riu poznala tudi na ravni sistemskega financiranja. Upam, da bo resorno ministrstvo bolj agresivno v boju za deleže finančnega kolač," je na znane strune za konec zaigral Čop.

Ne spreglejte