Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
14. 8. 2016,
15.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Rio 2016

Nedelja, 14. 8. 2016, 15.06

6 let, 7 mesecev

Uspelo ji je v tretjem športu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Članica bronaste kanadske kolesarske ekipe v preizkušnji na velodromu Georgia Simmerling je svojo prvo olimpijsko izkušnjo doživela v družbi Tine Maze, njena športa kartoteka pa vključuje tudi smučarski kros.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

 | Foto:

Kanadska kolesarka Georgia Simmerling je v osmih letih nastopila na treh olimpijskih igrah, vselej pa se je lotila drugega športa. Začela je kot alpska smučarka, nadaljevala v smučarskem krosu in se naposled našla v kolesarstvu na stezi oziroma velodromu. S kanadsko ekipo, v kateri so bile še Allison Beveridge, Jasmin Glaesser in Laura Brown, se je veselila bronaste kolajne. Po olimpijskem vrhuncu je namignila, da se bo kmalu začela pripravljati na novo olimpijsko preizkušnjo. Čez dve leti še četrtič nastopiti na olimpijskih igrah. V Pjongčangu 2018 se znova vidi med smučarkami prostega sloga.


Vancouver 2010: v družbi Tine Maze   

 | Foto:

Simmerlingova, ki je 11. marca dopolnila 27 let, je olimpijski utrip spoznala kot domačinka. Doma je namreč iz Vancouvra, kjer so leta 2010 potekale zimske olimpijske igre. Nastopila je v superveleslalomu ter na tekmi, na kateri je Tina Maze osvojila svojo prvo od štirih olimpijskih kolajn, zasedla 27. mesto.  


Soči 2014: nova zimska ljubezen

 | Foto:

Kmalu po ZOI 2010 je zajadrala v svet smučarskega krosa, ki ga Slovenci poznamo predvsem zaradi Filipa Flisarja. V novem športu je kmalu začela nizati kakovostne rezultate (v svetovnem pokalu je petkrat stala na stopničkah za zmagovalke), na olimpijskih igrah v Sočiju pa je obtičala v četrtfinalu. Uradno je na koncu zasedla 15. mesto.


Rio de Janeiro 2016: v tretje gre rado

 | Foto:

Zaradi poškodbe zapestja se je Georgia leta 2015 posvetila kolesarstvu. Pritegnil jo je predvsem velodrom. Postala je članica kanadske ekipe, ki je letos na svetovnem prvenstvu v ekipnem zasledovanju zasedla drugo mesto. V Riu so se kanadska dekleta razveselila brona.

Med dvoživkami tudi Slovenec
V 92-letni zgodovini sožitja poletnih in zimskih olimpijskih iger je že več kot 130 športnikov vknjižilo nastopa tako na poletnih kot zimskih olimpijskih igrah. Med njimi je tudi Slovenec Igor Radin. Leta 1960 je na olimpijskih igrah v Rimu nastopil v jugoslovanskem veslaškem četvercu (še z Janezom Pintarjem, Jožetom Lovcem in Vekoslavom Skalakom), štiri leta pozneje pa je bil na zimskih igrah v Innsbrucku član jugoslovanske hokejske reprezentance. "Takrat si lahko lepo pozimi igral hokej, poleti pa veslal. Dvomim, da je bila ravno senzacija, podvig je pa bil," je leta 2013 v intervjuju za naš medij razmišljal medijsko dokaj skriti Radin, ki je umrl 27. septembra 2014.  

Igor Radin (1935–2014): edina slovenska olimpijska dvoživka | Foto: Igor Radin (1935–2014): edina slovenska olimpijska dvoživka

Kvintet z dvojno olimpijsko slavo

Še precej večja redkost kot olimpijske dvoživke pa so športniki, ki se lahko pohvalijo s kolajnami s poletnih in zimskih olimpijskih iger. To je uspelo zgolj peterici, nazadnje prav na zadnjih olimpijskih igrah Američanki Lauryn Williams. Članica zlate ameriške atletske štafete 4 x 100 metrov (London 2012) in olimpijska podprvakinja v teku na 100 metrov iz Aten 2004 je namreč na zimskih igrah leta 2014 v Sočiju sedela v bobu dvosedu, ki je na ruski stezi zdrvel do drugega mesta.

Pred Williamsovo so kolajne na zimskih in poletnih igrah osvojili Kanadčanka Clara Hughes (kolesarstvo in hitrostno drsanje), Nemka Christa Luding (kolesarstvo in hitrostno drsanje), Norvežan Jacob Tullin Thams (jadranje in smučarski skoki) in Američan Eddie Eagen (boks in bob) kot edini dvojni olimpijski prvak v zgodovini.

Ne spreglejte