Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2016,
11.08

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rio 2016

Sreda, 3. 8. 2016, 11.08

7 let, 8 mesecev

Uradni predstavniki v Riu zatrjujejo: Strah je odveč, voda je čista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Strahovi športnikov, ki so povezani z vodo – z izjemo plavalcev v bazenih –, so v Riu odveč. Vsaj tako zatrjujejo uradni predstavniki v Riu, zadolženi za program vodnih športov: voda v okolici olimpijskega mesta je dovolj čista in ni nevarna za zdravje.

Skrbi glede kakovosti vode oziroma njene onesnaženosti imajo predvsem tisti športniki, ki bodo bolj ali manj v stiku z njo med svojimi tekmami: daljinski plavalci, jadralci, veslači …

Nekaj dni pred igrami so spet testirali vzorce vode in rezultati so dobri, pravijo prireditelji iger. "Lahko zagotovimo, da zdravje športnikov ne bo ogroženo," pravi Mario Andrada, predstavnik organizacijskega komiteja iger.

Olimpijci so zaskrbljeni

V zadnjih mesecih so se v Riu borili z umazanimi vodami v okolici mesta. Zaliv Guanabara, kjer bodo jadralska tekmovanja, je znan po ne najbolj čisti vodi, v kateri niso redki niti kupi plavajočih smeti in trupla poginulih živali. Zaradi tega so številni športniki, ki bodo med tekmami v stiku z vodo, izražali bojazen, da bo njihovo zdravje ogroženo.

V nemški ekipi so tako že sprejeli posebne varnostne ukrepe, še posebej po tem, ko se je veslač Erik Heil med pripravami okužil z nevarno mesojedo bakterijo, sum pa je padel prav na onesnaženo vodo zaliva Guanabara. Nemci zdaj vse čolne in jadrnice, ko jih dvignejo iz morja, preventivno razkužijo in operejo s čisto vodo.

Glavni težavi: odpadna voda in smeti

Med večjimi olimpijskimi projekti v Riu je tudi čistilna naprava, ki naj bi odpadne vode, te v zaliv pritečejo iz večjega dela mesta, predvsem favel z neurejenimi kanalizacijskimi sistemi, prečistil v 80 odstotkih. V zaliv vsako sekundo priteče 18 tisoč litrov odpadne vode. "V zalivu Guanabara obstajata dve veliki težavi: odpadna voda in smeti. A v zadnjih dneh smo vzorce jemali vsak dan in izidi so v skladu s smernicami svetovne zdravstvene organizacije," je še pojasnil Andrada.

80-odstotno čiščenje odpadnih voda je za zdaj še utopija

A 80-odstotno čiščenje odpadnih voda je načrt za leto 2018, do olimpijskih iger so želeli mejo očiščene odpadne vode dvigniti do 50 odstotkov. Pred igrami je bila ta meja pri zgolj 12 odstotkih. Za uresničevanje tega cilja so prireditelji dobili tudi posojilo ameriške banke za razvoj v višini 450 milijonov dolarjev.

 
Ne spreglejte