Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2016,
18.35

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Mateja Šimic Triatlon Rio 2016

Sobota, 20. 8. 2016, 18.35

7 let, 8 mesecev

Triatlonka Mateja Šimic v Riu izboljšala uvrstitev iz Londona, zmaga v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Gwen Jorgensen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenska triatlonka Mateja Šimic je svoje druge olimpijske igre v Riu de Janeiru končala na 31. mestu in s tem izpolnila cilj - izboljšala je 37. mesto iz Londona 2012.

Zlato kolajno je osvojila Američanka Gwen Jorgensen, srebrno branilka naslova Švicarka Nicola Spirig Hug, bronasto pa Britanka Vicky Holland.

Za zlato obračunali Američanka in Švicarka

Spirigova je skorajda ves kolesarski del vozila povsem v ospredju, že na začetku tekaškega dela, dolgega 10 km, pa se je na prvo mesto postavila Jorgensenova. Američanka in Švicarka sta tekli z ramo ob rami, slaba dva kilometra pred koncem pa je pospešila Jorgensenova, Spirigova ni več mogla odgovoriti. Na koncu ju je ločilo 40 sekund. Hollandova je v zadnjih metrih dobila obračun z rojakinjo Non Stanford za tretje mesto.

Šimicevi se je nasmihala uvrstitev v dvajesterico

Šestintridesetletna Ljubljančanka je iz vode - plavanje je bilo dolgo 1,5 km - prišla kot 37. Že tam pa je bila z zaostankom 47 sekund preveč za vodilnimi, ki so na kolesarskem delu povišale prednost na več kot tri minute in v teku same odločale o mestih na zmagovalnem odru. Šimiceva se je v tek podala kot 22. in realno je bilo dosegljivo le 19. mesto. Po nekaj težavah v prvem delu tekaške preizkušnje je zdrsnila na 32. mesto, nato pa našla svoj ritem in tekmo končala kot 31., dobrih šest minut za zmagovalko.

"Borila sem se od prvega vala, pa do zadnjega koraka. Dobro mi je šlo na plavanju in po 200 metrih sem ujela ritem in tok. Iz vode sem prišla v skupini, kar sem si želela. Na kolesu smo nato ujele glavno skupino, nato pa smo zmanjšale tempo in razlika do prve skupine je zrasla. Borba za mesta se je zame zato odvijala v drugi skupini," je po tekmi povedala Slovenka, ena od treh triatlonk danes, ki jih doma čakajo otroci.

"Dobro je opravila, žal pa po kolesarskem delu ni bilo moč ujeti vodilnih"

Kot pravi, je imela letos odlične pogoje za pripravo in kljub temu, da uvrstitev ni bistveno boljša kot pred štirimi leti v Londonu, je tokrat veliko bolj zadovoljna, saj je bila tekmicam bolj konkurenčna. "Poznali so se boljši pogoji. Uživala sem zadnje tri mesece v zaključnih pripravah, kjer sem vadila s številnimi tekmicami, ki so nastopile v Riu. Imela sem odličen sparing in to se je pokazalo."

"Dobro je opravila. Je na drugih olimpijskih igrah in dobro se je borila, žal pa po kolesarskem delu ni bilo moč ujeti vodilnih. A v resnici je v primerjavi z Londonom veliko pridobila. Danes druga skupina enostavno ni bila dovolj močna na kolesu. V vodilni skupini je potegnila Spirigova in razlika je naraščala in naraščala. Tudi v teku ji je šlo dobro, saj se je vrnila po krizi v prvem delu teka," je bil zadovoljen tudi trener Šimičeve Italijan Francesco Fissore ter pohvalil pogoje, ki jih je Olimpijski komite Slovenije ponudil njegovi varovanki, ki so bili veliko boljši kot pred štirimi leti.

Triatlon, ženske:

ZLATO:  Gwen Jorgensen (ZDA)

SREBRO: Nicola Spirig Hug (Švi)

BRON:   Vicky Holland (VBr)

Ne spreglejte