Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 8. 2016,
20.14

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Marjan Fabjan Tina Trstenjak Ana Velenšek Urška Žolnir Jugovar Lucija Polavder judo Rio 2016 Brezje

Nedelja, 21. 8. 2016, 20.14

1 leto, 10 mesecev

Pohod od Celja do Brezij na Gorenjskem

Trener Fabjan ni snedel obljube, ampak že hodi proti Brezju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Marjan Fabjan prihod RIO | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Najtrofejnejši slovenski trener na olimpijskih igrah Marjan Fabjan je začel pohod od Celja do Brezji na Gorenjskem. To je bila njegova obljuba pred igrami v Riu v primeru, da bi katera od varovank osvojila medaljo. "Pot bom skušal prehoditi v štirih etapah in z vmesnimi počitki. Šova in udeležencev ne potrebujem," je pred odhodom zapisal Fabjan.

Oseminpetdesetletni trener juda v celjskem klubu Sankaku je s svojimi varovankami osvojil pet olimpijskih medalj. Urška Žolnir se je okitila z bronom in zlatom (Atene, London), Lucija Polavder je bila tretja v Pekingu, zlato Tine Trstenjak in bron Ane Velenšek pa sta 'kriva', da se je Marjan Fabjan, sicer po poklicu zlatar, peš odpravil na 106 kilometrov dolgo pot.

"Peš Celje - Brezje, 106 km... To je moja osebna odločitev in sem jo dolžan izpolniti samemu sebi," je ob tem na facebooku kluba Sankaku zapisal Fabjan.

Fabjan, ki je najzaslužnejši, da je judo leta 2016 postal najuspešnejši olimpijski šport v samostojni Sloveniji, je že ob predhodnih medaljah storil nekaj nenavadnega, posebnega, zgodovinskega.

Ko se je Urška Žolnir vrnila iz Londona z zlato medaljo, je njen trener kupil dvonadstropno znamenitost angleške prestolnice. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko se je Urška Žolnir vrnila iz Londona z zlato medaljo, je njen trener kupil dvonadstropno znamenitost angleške prestolnice. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ko je Žolnirjeva 2004 dobila prvo slovensko medaljo v judu, je doma na Lopati pri Celju postavil športni muzej, v katerem so na ogled kimona in kopije olimpijskih medalj svojih varovank. V času iger v Pekingu 2008 je v čast Polavderjevi usposobil telovadnico na Ostrožnem, po olimpijski zmagi Žolnirjeve v Londonu pa je kupil eno najbolj tipičnih londonskih posebnosti - rdeč dvonadstropni avtobus, ki je zdaj razstavljen ob telovadnici športnega centra Sankaku.

Ne spreglejte