Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2016,
11.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rio 2016

Nedelja, 14. 8. 2016, 11.44

6 let, 7 mesecev

TOP 5 najuspešnejših poletnih olimpijcev vseh časov #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Michael Phelps | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Z 28 olimpijskimi medaljami se je ameriški plavalni superzvezdnik Micahel Phelps že zdavnaj zapisal v zgodovino. Z naskokom je prvi tudi na seznamu poletnih olimpijcev z največjim številom olimpijskih odličij. V prvi peterki najuspešnejših udeležencev poletnih olimpijskih iger sta dva plavalca, dva atleta in telovadka.

1. Plavalec Michael Phelps (28 olimpijskih medalj, od tega kar 23 zlatih)

31-letni Američan Michael Phelps je z naskokom najuspešnejši poletni olimpijec vseh časov. Po incidentih, kot sta vožnja pod vplivom alkohola, za kar so mu dosodili šestmesečno prepoved nastopanja za ameriško reprezentanco, in kajenje marihuane, ki so omadeževali njegovo ime, se je Metek iz Baltimora, kot mu pravijo, več kot uspešno vrnil v plavalno sfero.

Na olimpijskih igrah v Riu je kralj bazenov osvojil pet zlatih odličij in eno srebro. Poražen je bil le na 100 metrov delfin, kjer je osvojil drugo mesto. Poleg 23 zlatih odličij ima še tri srebrne olimpijske medalje in dve bronasti.

Kot je napovedal, ga na olimpijskih igrah Tokiu leta 2020 ne bomo videli, vsaj v vlogi tekmovalca ne. In kot je dejal, si tokrat ne bo premislil. Začenja se namreč obdobje družinskega življenja, je napovedal.

Ruska telovadka Larisa Latinina je na treh olimpijskih igrah osvojila 18 olimpijskih medalj in je edina predstavnica na lestvici najboljših petih udeležencev poletnih olimpijskih iger.  | Foto: Getty Images Ruska telovadka Larisa Latinina je na treh olimpijskih igrah osvojila 18 olimpijskih medalj in je edina predstavnica na lestvici najboljših petih udeležencev poletnih olimpijskih iger. Foto: Getty Images

2. Telovadka Larisa Latinina (18 olimpijskih medalj, od tega devet zlatih

Danes 81-letna ruska telovadka Larisa Latinina je tekmovala v obdobju od leta 1956 do leta 1964. V tem času je za Sovjetsko zvezo osvojila devet zlatih, pet srebrnih in štiri bronaste medalje.

Oglejte si njen nastop na dvovišinski bradlji iz leta 1964 #video

3. Atlet Paavo Nurmi (12 olimpijskih medalj, od tega 9 zlatih)

Finski atlet Paavo Nurmi, ki si je zaradi svoje hitrosti prislužil vzdevek Leteči Finec, se je proslavil v teku na dolge proge. V obdobju med letoma 1920 in 1928 je nanizal 12 olimpijskih odličij. Od tega kar devet zlatih in tri srebrna, olimpijskega brona ni poznal. Nurmija so leta 2012 kot enega izmed prvih od štiriindvajsetih atletov sprejeli v novoustanovljeni Mednarodni atletski hram slavnih. Umrl je leta 1973. Star je bil 76 let.

Paava Nurme se je zaradi prevlade v teku na dolge oprijel vzdevek Leteči Finec.  | Foto: Getty Images Paava Nurme se je zaradi prevlade v teku na dolge oprijel vzdevek Leteči Finec. Foto: Getty Images

4. Plavalec Mark Spitz (11 olimpijskih medalj, od tega 9 zlatih)

Pred vzponom Phelpsa je dolga leta za največjega zvezdnika plavalnega športa veljal Američan Mark Spitz. Na samo dveh olimpijskih igrah (leta 1968 in 1972) je osvojil 11 olimpijskih medalj, od tega devet zlatih, ter po eno srebrno in bronasto. Kar sedemkrat se je na najvišjo stopničko Olimpa povzel na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972, kjer je osvojil sedem zlatih olimpijskih medalj, vse pa je oplemenitil še s svetovnim rekordom, kar pred njim ni uspelo nikomur.

Brkač, ki se ga je zaradi prevlade oprijel tudi vzdevek Mark the Shark (Morski pes Mark), se je upokojil pri rosnih 22 letih. Več o njegovem življenju in rezultatskem izkupičku si lahko preberete v prispevku Brkati plavalec z devetimi zlatimi olimpijskimi medaljami, ki se je upokojil že pri 22 letih.

5. Atlet Carl Lewis (10 olimpijskih medalj, od tega 9 zlatih)

Ameriški atletski šampion Carl Lewis je olimpijske medalje osvajal na kar štirih olimpijskih igrah. Začel je leta 1984, ko je igre gostil njegov domači Los Angeles, in končal leta 1996, ko so se igre znova vrnile na ameriška tla, v Atlanto. V Los Angelesu je prekosil skoraj pol stoletja star rekord Jesseja Owensa, ki je na olimpijskih igrah v Berlinu zmagal v štirih atletskih disciplinah (v teku na 100 in 200 metrov, v štafeti 4 x 100 metrov in v skoku v daljino) in nemškemu voditelju dokazal, da temnopolta rasa nikakor ni inferiorna.

Američan Carl Lewis je leta 1984 na olimpijskih igrah v Los Angelesu prekosil skoraj pol stoletja star rekord Jesseja Owensa, ki je leta 1936 v Berlinu postal olimpijski prvak v kar štirih disciplinah. | Foto: Getty Images Američan Carl Lewis je leta 1984 na olimpijskih igrah v Los Angelesu prekosil skoraj pol stoletja star rekord Jesseja Owensa, ki je leta 1936 v Berlinu postal olimpijski prvak v kar štirih disciplinah. Foto: Getty Images

Danes 55-letni Lewis je blestel v teku na 100 in 200 metrov ter skoku v daljino. Manj znano je, da je rad pisal tudi pesmi, prehranjeval se je kot vegan, potegoval pa se je tudi za mesto v ameriškem senatu. Njegovo ime se pogosto navaja tudi pri omembah dopinga. Lewis je pred olimpijskimi igrami v Seulu leta 1988 kar trikrat padel na dopinškem testu, a mu nastopa niso prepovedali. Tako kot Finca Nurmija so tudi njega leta 2012 sprejeli v novoustanovljeni Mednarodni atletski hram slavnih.

Kdo je najuspešnejši slovenski olimpijec?

Slovenec, ki je na poletnih olimpijskih igrah osvojil največ odličij je legendarni novomeški telovadec Leon Štukelj. Na treh olimpijskih igrah je osvojil tri zlate (leta 1924 v mnogoboju in na drogu ter leta 1928 na krogih), eno srebrno (leta 1936 na krogih) in dve bronasti medalji (leta 1928 v mnogoboju in ekipnih mešanih vajah).

Štukelj je bil tudi eden od glavni zvezdnikov, če ne kar največji, na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger v Atlanti leta 1996, ki so Sloveniji prinesle dve srebrni olimpijski medalji. 

 

Ne spreglejte