Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

prepoved MOK Rio 2016 Tjaša Andree Prosenc doping

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

Tjaša Andree Prosenc: Cas spoštuje odločitve zvez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Jelena Išinbajeva | Foto Reuters

Foto: Reuters

Državno organiziran doping v Rusiji je dodobra razburkal svetovno javnost neposredno pred igrami. Sledila je izključitev atletov z velikih tekmovanj, pa odločitev Moka o selektivnem dovoljenju nastopa ruskim športnikom. Zgodba se je nadaljevala na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani, kjer je podpredsednica Tjaša Andree Prosenc.

Povsem v nasprotju z načelom olimpijskega premirja antičnih iger, pa tudi poznejših pozivov svetu o premirju v obdobju modernega olimpizma, so ruski športniki tarča ostrih napadov zaradi zgodbe o načrtnem državno vodenem dopingu. Posamezniki, najbolj očiten je bil do zdaj primer plavalke Julije Jefimove, ki so jo najprej izžvižgale tribune, pozneje pa je bila deležna žaljivk še na novinarski konferenci, nastopajo z izrednim psihičnim bremenom.

A gre za tisti del športnikov, ki sploh sme nastopiti. V nasprotju s siceršnjo prakso v pravu del ruskih športnikov ne sme nastopiti na igrah, ne da bi jim dokazali zlorabo prepovedanih snovi, Mok pa je ob ukrepih po aferi sprejel tudi vprašljiv sklep, da se ne dovoli nastopa tistim ruskim športnikom, ki so jih v preteklosti ujeli pri uživanju prepovedanih stimulansov, saj so ti svojo kazen že odslužili in na nek način je Mok predlagal, da se posameznika za isti prekršek kaznuje dvakrat.

Pravila so lahko napačna ali ne, a treba jih je spoštovati

"Cas je ocenil, da je treba spoštovati pravila mednarodne atletske federacije, ki so takšna, kot so," pravi Tjaša Andree Prosenc. | Foto: Stanko Gruden, STA "Cas je ocenil, da je treba spoštovati pravila mednarodne atletske federacije, ki so takšna, kot so," pravi Tjaša Andree Prosenc. Foto: Stanko Gruden, STA

Del ozadja zgodbe je v Riu pojasnila Andree Prosenčeva. "Ko je prišlo do razkritja afere in vsega, kar se je dogajalo v Sočiju, kjer so se menjali odvzeti vzorci dopinških testov, je bil narejen generalni pregled, ki je razkril, kaj naj bi se delalo leta in leta. Svetovna protidopinška agencija se je odzvala zelo resno in ocenila, da je potreben kritični pristop ugotavljanja, kaj je res in kaj ne ter kdo goljufa in kdo ne. Na ta način so prišli do seznama športnikov, ki so si pomagali z dopingom in prišli do svojih izidov na način, ki ni v skladu z današnjimi pravilniki v športu."

Največ težav je bilo v atletiki in Mednarodna atletska zveza se je odločila za izključitev ruskih športnikov z vseh velikih tekmovanj, Wada je zahtevala izključitev Rusije z olimpijskih iger v Riu, Mok je sklenil, da posamezne zveze same analizirajo stanje in odločajo o dovoljenju za nastop. Zadeva se je selila tudi na Cas.

"Cas je ocenil, da je treba spoštovati pravila mednarodne atletske federacije, ki so takšna, kot so. Pravila so lahko napačna ali ne, a sprejela jih je mednarodna zveza in ta pravila je treba spoštovati, zato je Cas je potrdil odločitev IAAF," razlaga izkušena pravnica.

Gre za kompromis

Sama ocenjuje, da je Mok reagiral pravilno, ko ni izključil Rusije z iger in posameznim mednarodnim športnim zvezam naložil, da same pregledajo realno stanje in se odločajo glede na svoje ugotovitve. "Mok je bil na poziciji, da ne bo kaznoval tekmovalcev, ki nikoli niso jemali dopinga za izboljšanje svojih rezultatov. S tem, ko je mednarodnim federacijam naložil, da same ugotovijo, kakšno je realno stanje v posameznem športu, pa se je popravila krivica, ki se je nakazovala. Vsekakor gre za nekakšen kompromis."

Zadeva je zapletena tudi za Cas, ki pa se drži preprostega načela. "Vse skupaj temelji na odločitvah, ki jih sprejme neka večina v neki športni sredini. Tudi Wada je sprejela določene sklepe, pa IAAF in tudi Mok, ki je ocenil, da bi bilo krivično, da bi bili kaznovani vsi, a moral je nekako dovoliti, da se pregleda stanje, popolnoma čisti športniki lahko tekmujejo." Kot pravi, je za nove odločitve tako ali tako že prepozno, postopek pritožbe pa bo pokazal, ali so bile odločitve pravilne ali ne.

"Mok je bil na poziciji, da ne bo kaznoval tekmovalcev, ki nikoli niso jemali dopinga za izboljšanje svojih rezultatov. S tem, ko je mednarodnim federacijam naložil, da same ugotovijo, kakšno je realno stanje v posameznem športu, pa se je popravila krivica, ki se je nakazovala." | Foto: Reuters "Mok je bil na poziciji, da ne bo kaznoval tekmovalcev, ki nikoli niso jemali dopinga za izboljšanje svojih rezultatov. S tem, ko je mednarodnim federacijam naložil, da same ugotovijo, kakšno je realno stanje v posameznem športu, pa se je popravila krivica, ki se je nakazovala." Foto: Reuters

A realnost v Riu so še vedno žvižgi in nešportno vedenje do ruskih tekmovalcev, prednjačijo pa seveda Američani in del držav, na katere imajo tradicionalno velik vpliv. Ob tem pa se kar nekako pozablja tudi razvpite ameriške zgodbe v zadevah Balco, Lance Armstrong in druge ter dejstvo, da je tudi v aktualni reprezentanci ZDA peščica zvezdnikov, ki so jih v preteklosti že ujeli pri goljufanju za dosego boljših dosežkov, a to v Braziliji trenutno nikogar ne moti.

Ne spreglejte