Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2016,
3.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Andy Murray Rio 2016

Sreda, 10. 8. 2016, 3.00

6 let, 7 mesecev

teniški olimpijski turnir v riu (4. dan)

Turnir senzacij: po Đokoviću izpadla še najboljša teniška igralka na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Andy Murray | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na olimpijskem teniškem turnirju v Riu se presenečenja kar vrstijo. Po porazu prvega igralca sveta Novaka Đokovića, ki se je moral posloviti že po uvodnem dvoboju, je v osmini finala olimpijski nastop končala tudi prva igralka sveta Serena Williams.

Argentinec Juan Martin del Potro je poskrbel za prvo veliko presenečenje. V prvem krogu je izločil številko ena moškega tenisa in prvega favorita za zlato olimpijsko odličje Srba Novaka Đokovića, ki se je v solzah, z velikim razočaranjem in bolečino, ker se mu je znova izmaknila tako iskana zlata olimpijska kolajna, poslovil od turnirja v Riu.

Na naslednje presenečenje ni bilo treba dolgo čakati. Glavna režiserka tega je bila ukrajinska teniška igralka Jelina Svitolina, ki je v osmini finala v dveh nizih s 6:4 in 6:3 izločila branilko olimpijskega naslova Američanko Sereno Williams.

Ukrajinka Jelina Svitolina je na svetovni jakostni lestvici uvrščena na 20. mesto. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ukrajinka Jelina Svitolina je na svetovni jakostni lestvici uvrščena na 20. mesto. Foto: Guliverimage/Getty Images

Enaindvajsetletna Ukrajinka, ki je na svetovni lestvici WTA uvrščena na 20. mesto, je veliki podvig opravila rutinirano, dvoboja je bilo konec v eni uri in 12 minutah, ter je povsem zasenčila najboljšo igralko sveta, lastnico 22 naslovov zmagovalke na turnirjih za grand slam.

Izpadla je branilka dveh naslovov

Štiriintridesetletna Williamsova, ki je pred tem izpadla tudi v konkurenci dvojic s starejšo sestro Venus, tako v Riu ne bo branila olimpijskih naslovov v posamični konkurenci in v dvojicah, ki ju je osvojila pred štirimi leti v Londonu. Najboljša igralka sveta ostaja pri štirih zlatih olimpijskih kolajnah; eno ima v posamični ženski konkurenci (OI 2012, London) ter tri v dvojicah skupaj s sestro Venus (2000 Sydney, 2008 Peking, 2012 London).

Svitolina, ki je letos februarja začela sodelovati z nekdanjo belgijsko teniško zvezdnico Justine Henin, je s skalpom Williamsove in uvrstitvijo med najboljših osem na olimpijskem turnirju vpisala največji uspeh v karieri. Lani se je na turnirjih za grand slam, OP Francije, prvič prebila v četrtfinale, v katerem jo je izločila Srbkinja Ana Ivanović. Tekmovalka iz Harkova se bo za vstopnico v polfinale Ria v četrtfinalu pomerila z dvakratno zmagovalko Wimbledona Čehinjo Petro Kvitovo, ki je s 4:6, 6:4, 6:4 premagala Rusinjo Jekaterino Makarovo.

"Seveda, očitno je, da sem zelo razočarana. Ampak tako je v športu, boljša igralka je zmagala in napredovala. Upam, da bom kmalu dobila priložnost za ponovni obračun. Ponujala se mi je odlična priložnost, ampak se ni izšlo po mojih željah, vesela sem, da mi je uspelo priti v Rio, kar je bil eden mojih ciljev. Bilo je res super in zabavno, ampak zdaj je vsega konec," je povedala Williamsova, ki je imela med dvobojem velike težave z bolečino v rami.

Ni pričakovala zmage nad Sereno

Teh ni imela Svitolina: "Nisem pričakovala zmage, prav tako sem si ves čas skušala dopovedati, naj ne pričakujem, da bo Serena delala napake. Dejala sem si: bodi kar se da osredotočena in se bori, ne misli na to, da igraš proti Sereni, olimpijski šampionki, ki ima toliko osvojenih grand slamov. Vsilila sem ji svoj ritem igre, bila sem zbrana, sproščena ter skušala čim bolje servirati in vračati udarce, še zlasti v drugem nizu, ko je šlo bolj na tesno."

Monica Puig je po najboljši slovenski teniški igralki izločila tudi četrto igralko sveta. | Foto: Reuters Monica Puig je po najboljši slovenski teniški igralki izločila tudi četrto igralko sveta. Foto: Reuters  

Že pred slovesom favorizirane Williamsove je krvnica edine slovenske teniške predstavnice v Riu Mariborčanke Polone Hercog, Portoričanka Monica Puig, v osmini finala izločila zmagovalko OP Francije, Španko Garbine Muguruza. Četrta igralka sveta je presenetljivo hitro in brez pravega boja klonila v osmini finala olimpijskega turnirja v Riu z dvakrat 1:6.

Monica Puig je na lestvici WTA šele na 34. mestu, v četrtfinalu se bo pomerila z Nemko Lauro Siegemund, Muguruzi pa ostajata še dve olimpijski priložnosti: v dvojicah in mešanih parih, kjer je njen partner prvi španski zvezdnik Rafael Nadal, zmagovalec 14 turnirjev za grand slam, ki je edino olimpijsko kolajno zlatega leska je osvojil v Pekingu leta 2008.

Nadal in Murray brez težav

Nadal, peti teniški igralec sveta, ki se je v Rio odpravil po dolgotrajnem okrevanju po poškodbi, je brez težav napredoval v osmino finala. Premagal je Italijana Andreasa Seppija s 6:3, 6:3, v nadaljevanju ga čaka Francoz Gilles Simon, 31. igralec z lestvice ATP.

Britanski teniški zvezdnik Andy Murray, branilec zlata s prejšnjih olimpijskih iger v Londonu, v Riu ni imel težav pri preboju v osmino finala. V drugem krogu je premagal Argentinca Juana Monaca. Škot je 107. igralca sveta premagal zanesljivo s 6:3, 6:1, njegov naslednji tekmec bo 40. z lestvice ATP Italijan Fabio Fognini, ki je ugnal Francoza Benoita Paireja, 32. igralca sveta, s 4:6, 6:4, 7:6 (5).

Andy Murray brani olimpijski naslov. | Foto: Reuters Andy Murray brani olimpijski naslov. Foto: Reuters

Petindvajsetletna Britanka Johanna Konta je vpisala uspeh kariere s prebojem v četrtfinale olimpijskega turnirja. V osmini finala je odpravila 31-letno rusko veteranko Svetlano Kuznjecovo, zmagovalko dveh turnirjev za grand slam, US opna (2004) in OP Francije (2009), s 3:6, 7:5, 7:5.

Konta se bo za vstopnico v polfinale pomerila z Nemko Angelique Kerber, zmagovalko letošnjega turnirja za grand slam v Melbournu in finalistko Wimbledona, ki je s 6:0, 7:5 v osmini finala opravila z avstralsko zmagovalko turnirja za grand slam (US open, 2011) Sam Stosur. Druga igralka na lestvici WTA Kerberjeva je po slovesu Williamsove najvišje uvrščena igralka na olimpijskem turnirju.

Olimpijski turnir v tenisu:

Moški, 2. krog:
Rafael Nadal (Špa) : Andreas Seppi (Ita) 6:3, 6:3;
Gilles Simon (Fra) : Yuichi Sugita (Jap) 7:6 (3), 6:2;
David Goffin (Bel) : Dudi Sela (Izr) 6:3, 6:3;
Jevgenij Donskoj (Rus) : David Ferrer (Špa) 3:6, 7:6 (1), 7:5;
Steve Johnson (ZDA) : Gastao Elias (Por) 6:3, 6:4;
Andy Murray (VBr) : Juan Monaco (Arg) 6:3, 6:1
Fabio Fognini (Ita) : Benoit Paire (Fra) 4:6, 6:4, 7:6 (5);
-
Ženske, 3. krog:
Jelina Svitolina (Ukr) : Serena Williams (ZDA) 6:4, 6:3
Petra Kvitova (Češ) : Jekaterina Makarova (Rus) 4:6, 6:4, 6:4;
Monica Puig (Prt) : Garbine Muguruza (Špa) 6:1, 6:1;
Laura Siegemund (Nem) : Kirsten Flipkens (Bel) 6:4, 6:3;
Madison Keys (ZDA) : Carla Suarez (Špa) 6:3, 3:6, 6:3;
Darja Kazatkina (Rus) : Sara Errani (Ita) 7:5, 6:2;
Johanna Konta (VBr) : Svetlana Kuznjecova (Rus) 3:6, 7:5, 7:5
Angelique Kerber (Nem) - Samantha Stosur (Avs) 6:0, 7:5.
Ne spreglejte