Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
20. 8. 2016,
19.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

olimpijske igre Rio 2016 Tanja Žakelj

Sobota, 20. 8. 2016, 19.42

6 let, 6 mesecev

Zaostala za Londonom in dosežki rojakov z druge strani hriba

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
tanja zakelj žakelj rio | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ob zmagi Švedinje Jenny Rissvedst je najboljša slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj preizkušnjo v olimpijskem krosu končala na trinajstem mestu, s katerim je bila zadovoljna.

Poročevalec Martin Pavčnik iz Ria. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Komaj 22-letna Švedinja Jenny Rissveds, nova olimpijska prvakinja v krosu, je že opravila fotografiranje z dvignjenim kolesom in zastavo ter se prenehala objemati s srebrno Poljakinjo Majo Wloszczowski in bronasto Kanadčanko Catharine Pendrel, ko je do cilja krožne dirke prikolesarila Tanja Žakelj. Za zmagovalko, ki je preizkušnjo opravila v uri, 30 minutah in 15 sekundah, je zaostala za pet minut in dve sekundi, kar je zadostovalo končno trinajsto mesto.

Pogled v zrcalo realnosti

"Z rezultatom sem zadovoljna. Pred nastopom sem si dejala, da ga bom za uspešnega označila, če bom ciljno črto prevozila z občutkom, da sem dala vse od sebe. Mislim, da mi je to uspelo. To je najboljše, kar sem lahko danes pokazala. Vsi tekmovalci na olimpijskih igrah vozijo prestavo višje. Moja prestava je zadostovala za trinajsto mesto," je svoj nastop ocenila Žakljeva, ki je večinoma vozila sama, brez vključenosti v kakšno skupino.

To je bil drugi Tanjin nastop na olimpijskih igrah. | Foto: Getty Images To je bil drugi Tanjin nastop na olimpijskih igrah. Foto: Getty Images Londonu je bila boljša

Žakljeva je sicer že drugič v karieri nastopila na olimpijskih igrah. Pred štirimi leti je v Londonu prijetno presenetila z desetim mestom, olimpijski apetit pa so v vmesnem štiriletnem obdobju povečevali še uspehi na tekmah svetovnega pokala in zmaga na evropskem prvenstvu.

A nova sezona ni prinesla želenega preboja, zato končno trinajsto mesto 27-letnice iz kraja Ledine ni razočaranje.

Še bolj kot za dosežkom iz Londona, nad katerim je bila tedaj izjemno navdušena, pa je Žakljeva zaostala za rezultati slovenskih kajakašev in kanuistov na divjih vodah, ki so se za odličja merili prav v neposredni bližini kolesarske proge za kros v Deodoru, a le na drugi strani hriba.

Le še maratonec

Žakljeva je bila sicer tudi zadnja Slovenka, ki je nastopila na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Zdaj na svojo olimpijsko preizkušnjo čaka le še tekač Anton Kosmač, ki se bo na 42-kilometrsko progo podal v nedeljo, vsega nekaj ur pred zaključno slovesnostjo.

Maraton je namreč po tradiciji disciplina, ki je na sporedu zadnji dan iger, najboljša trojica pa kolajne prejme kar na zaključni slovesnosti. Kosmača tam ne gre pričakovati, tako da se je oziroma bo slovensko štetje kolajn končalo pri številki 4.

Tanja Žakelj, edina slovenska gorska kolesarka na igrah v Riu, bo tudi nosilka slovenske zastave na zaključni slovesnosti, so sporočili z Olimpijskega komiteja Slovenije. Slavnostno zaprtje iger 31. olimpijade bo v noči na ponedeljek ob 1.00 po našem času.
Ne spreglejte