Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
7. 8. 2016,
15.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Rio 2016

Nedelja, 7. 8. 2016, 15.51

6 let, 7 mesecev

RIO: drugi dan

Slovensko stikalo na tekmovalnem ritmu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Če je bilo še pred dnevi v olimpijski vasi v Riu de Janeiru zelo živahno, pa se je utrip po petkovi otvoritveni slovesnosti povsem spremenil. "Nastopila je tekmovalna tišina," slikovito opisuje vodja slovenske reprezentance Iztok Čop.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Slovenski rokometaši: še pred dnevi olimpijsko razposajeni, danes že tekmovalno naravnani | Foto: Slovenski rokometaši: še pred dnevi olimpijsko razposajeni, danes že tekmovalno naravnani

Trije kolesarji (Simon Špilak, Jan Polanc in Matej Mohorič) ter plavalec Damir Dugonjić so že potegnili črto pod Rio 2016. Strelka Živa Dvoršak in kolesar Primož Roglič bosta zajela sapo pred drugim nastopom, namiznoteniški igralec Bojan Tokič pa upa, da bo še podaljšal brazilsko bivanje. V olimpijsko areno vstopajo tudi judoisti, rokometaši, strelec Boštjan Maček, plavalci …

"Začetek res prinaša divji slovenski ritem," priznava vodja delegacije Iztok Čop, ki komentiranje rezultatov prepušča športnikom in trenerjem, sam pa vztrajno išče načine, da lahko obišče čim več prizorišč. To je v brazilskem prometnem sistemu vse prej kot lahko.

"Pomembno je, da se je postavil sistem prevozov za športnike. Več težav imamo spremljevalci," pravi Čop, ki pa vendarle ne želi zapasti v vsesplošno negodovanje, zato izpostavlja vse boljšo brazilsko odzivnost v olimpijski vasi.

Slovenski kolesarski kvartet je bil del spektakla ob Copacabani. | Foto: Slovenski kolesarski kvartet je bil del spektakla ob Copacabani.

 Olimpijski "hojladri", ki pa ni izgovor

Nekoliko več pripomb imajo športniki, ki največ pomanjkljivosti čutijo pri organizaciji tekmovanj. Pri tem se kajpak zanašajo na občutke s panožnih velikih tekmovanj, za katere je značilen utečen ustroj, prilagojen konkretnemu športu. Na olimpijskih igrah pa … "Kolesarji smo vajeni drugačnih organizatorjev. Vse skupaj je pripravljeno preveč 'na hojladri'. A na to smo bili pripravljeni. To je del olimpijskih iger. Vedeli smo, da ne bomo priča ustaljenim organizatorskim prijemom," razmišlja kolesar Matej Mohorič, ki je kot eni največjih hib označil zamude pri selitvi na štart in številne improvizacije.

Z njim se je strinjal tudi selektor Gorazd Štangelj, a v isti sapi dodal, da imajo podobne težave tudi tekmeci, zato tovrstne opazke ne bodo izgovor. "Za kolesarje je res zelo težavno, če na štart pridejo šele uro pred tekmo. A to se je zgodilo vsem," je dejal Štangelj in dodal: "Na specifike Ria smo se dobro pripravili. Tukajšnji treningi so uspeli. Rezultat pa je odraz trenutnega stanja in forme."

Iztok Čop v pričakovanju prvih uspehov | Foto: Iztok Čop v pričakovanju prvih uspehov

Preklop na športne obrate

Da pa so se tekmovanja začela, se čuti tudi v olimpijski vasi, kjer je vse manj sproščenega postopanja, iskanja fotografij z globalnimi zvezdniki … "Vse skupaj je bolj tiho. Veseli me, da so naši športniki preklopili na tekmovalni ritem. Uvodne evforije in olimpijskega navdušenja ni več čutiti. Misli so preusmerjene na tekmovanja," dodaja Čop.

Ne spreglejte