Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
22. 7. 2016,
20.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

1

Natisni članek

Uroš Zorman Rokometna reprezentanca Veselin Vujović olimpijske igre Rio 2016

Petek, 22. 7. 2016, 20.17

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Hrvaška

Slovenci z rekorderjem Urošem Zormanom še enkrat matirali Hrvate #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

1

slovenija hrvaska rokomet | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na tretji pripravljalni tekmi rokometne reprezentance pred olimpijskimi igrami (OI) v Riu je ta v Kopru Hrvaško premagala s 27:25 (13:9). V sredo se bosta ekipi pomerili znova. Seznam udeležencev OI še ni znan.

Slovenci so se pred  znova polno koprsko dvorano Bonifika, v njej se je zbralo okrog tri tisoč gledalcev, predstavili z v obrambi čvrsto in agresivno igro, v napadu pa večinoma hitro in kombinatorno. Čeprav je bilo srečanje seveda pripravljalnega značaja in čeprav so Hrvati januarja prav v Bonifiki padli za 15 golov, nato pa osvojili bronasto kolajno, igra vendarle vzbuja precejšnjo mero optimizma, ki ga bo seveda treba potrditi v Braziliji.

Končni rezultat je bil 27:25. Hrvati so vodili le enkrat, Slovenci večkrat za štiri gole. Marko Bezjak in Blaž Blagotinšek sta dala po štiri gole, Gorazd Škof je imel deset obramb. Pri Hrvatih je bil najboljši strelec Marko Kopljar s šestimi goli.

"Vedno obstaja zadovoljstvo ob zmagi nad Hrvati, ki pa so nas v drugem polčasu ugnali za dva gola in nam jih zabili 16. To mi ni všeč. A tudi proti Tuniziji se nam je zgodilo, da ko se zgodijo rotacije na igrišču malo pade igra. A kako naj določim potnike za Rio, če ne dam priložnosti vsem. Ko so bili Hrvati v naletu, smo odigrali dokaj mirno in taktično kakovostno. Nekaj pripomb imam na osrednji del obrambe, a Hrvati so individualno zelo močni," je po srečanju dejal slovenski selektor Veselin Vujović.

Ob robu igrišča

17 let reprezentančne kariere za 218 nastopov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida 17 let reprezentančne kariere za 218 nastopov. Foto: Urban Urbanc/Sportida Rekorder
Z 218. nastopom za slovensko reprezentanco je Uroš Zorman v Kopru postal njen rekorder. Prehitel je Luko Žvižeja, ki je zbral enega manj. To je za Zormana še eno v nizu priznanj in izvrstnih dosežkov, ki  si jih je priboril letos. Od osvojitve lige prvakov do uvrstitve na olimpijske igre in svetovno prvenstvo.

Mlada asa
Slovenska in hrvaška rokometna zveza podeljujeta štipendijo v spomin na legendarnega Iztoka Puca nadarjenim hrvaškim in slovenskim mladeničem. Letos sta prejemnika mlada Trebanjca, reprezentanta med mlajšimi kadeti Miha in Marko Kotar.

Novo pravilo
Nekaj malega Slovenci, predvsem pa Hrvati so se predstavili tudi kot uporabniki novega pravila, po katerem lahko vratarja zamenja tudi igralec brez markirne majice, a ta nato ne sme stopiti v gol. Gre seveda za določeno stopnjo tveganja, ki so ga Slovenci z zadetkom Marka Bezjaka na prazna vrata enkrat kaznovali, dobili pa so dva tovrstna gola.

Mojster ostaja mojster. Tudi ali še posebej v zrelih letih. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mojster ostaja mojster. Tudi ali še posebej v zrelih letih. Foto: Urban Urbanc/Sportida Obramba in Gorazd Škof

Slovenija je bila praktično ves čas v vodstvu. V prvem polčasu, ki je bil vsekakor boljši primer želene igre, je na postavljeno obrambo dobila le šest golov. Izvrsten je bil Škof z 10 obrambami do odmora, kar je bil več kot podvojen učinek hrvaškega kolega Filipa Ivića. Hrvatom se je občutno poznal primanjkljaj na desnem zunanjem, ko v igri ni bilo novega člana Veszprema Marka Kopljarja. Prispevek Domagoja Duvnjaka vsekakor ni bil vreden enega najboljših rokometašev na svetu.

Jasno je bilo, da bo prej ali slej prišla črna serija. Ta se je zgodila na začetku drugega polčasa, ko so Hrvati v devetih minutah dosegli kar šest golov. A slovenska obramba je znova dobila nekaj več trdnosti, v napadu pa so se razigrali Bezjak, Jure Dolenec in koprski ljubljenec Dean Bombač, ki so zadevali in z žogami hranili krožne napadalce. Prednost je spet narasla na štiri gole

A Hrvati so se nato še enkrat vrnili v igro, imeli v končnici celo napad za šele tretje izenačenje na tekmi. Slovenci pa so znali kaznovati njihovo izgubljeno žogo. Za 27:25.

Sredino tekmo bodo gostili Hrvati. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Sredino tekmo bodo gostili Hrvati. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Napetost še traja

Do konca pripravljalnega obdobja Slovence čakata še dve tekmi. V torek se bodo s Hrvati pomerili v Opatiji, po srečanju pa naj bi Vujović že sporočil imena izbrancev za Rio, ki za zdaj ostajajo poznana le njemu in bržkone njegovim ožjim sodelavcem. Z Dansko se bodo Slovenci pomerili že v Riu, kamor se ekspedicija odpravlja 1. avgusta. Teden dni pozneje sledi krstna tekma z Egiptom. V slovenski skupini so še Poljska, Nemčija, Švedska in Brazilija. V četrtfinalu je prostor za prve štiri ekipe iz vsake skupine.

Slovenija : Hrvaška 27:25 (13:9)

Dvorana Bonifika, gledalcev 3000, sodnika: Žibret in Teršek (oba Slovenija).

Slovenija: Skok, Škof (10 obramb), Lesjak (3 obrambe); Blagotinšek 4, Henigman 1, Marguč 3, Kavtičnik 2, Janc 1, Dolenec 2, Cingesar 1, Skube, Poteko 1, Miklavčič, Gaber 2, Zorman, Bezjak 4, Razgor, Zarabec 3 (1), Bombač 3.

Hrvaška: Stevanović, Pešić (3 obrambe - 1 x 7-m), Ivić (5 obramb); Mihić 3, Duvnjak 1, Kopljar 6, Gojun, Matulić,  Karačić 3, Kontrec, Štrlek 3, Čupić 2 (1), Slišković 5, Cindrić 1, Brozović 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Hrvaška 2 (1).
Izključitve: Slovenija 4, Hrvaška 4 minute.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte