Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
11. 8. 2016,
12.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

1

Natisni članek

infografika Tina Trstenjak Peter Kauzer Slovenija Rio 2016

Četrtek, 11. 8. 2016, 12.28

6 let, 6 mesecev

Število medalj na prebivalca

Slovenci največji olimpijski fenomen v Riu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

1

Tina Trstenjak zlata medalja Rio 2016 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Po petih dneh olimpijskih iger v Braziliji se lahko z dobitniki medalj pohvali 50 držav. Slovenija je ponosna na zlato Tino Trstenjak in srebrnega Petra Kauzerja. Po njuni zaslugi se je na razpredelnici po številu osvojenih odličij na prebivalca uvrstila na svetovni vrh.

Na sončni strani Alp pesti za uspešne nastope slovenskih športnikov v Riu stiska nekaj čez dva milijona prebivalcev. Četrti dan letošnjih olimpijskih iger so zaploskali zlati medalji judoistke Tine Trstenjak, peti dan pa jih je v dobro voljo spravil srebrni kajakaš Peter Kauzer. Majhna država med Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško je zelo ponosna na svoje športnike. V Riu nobena od udeleženk iger na razpredelnici števila osvojenih medalj na prebivalca nima boljšega rezultata od Slovenije.

Madžarska tik za petami sosede

Dežela, katere olimpijske drese krasi stilizirana podoba Triglava, je po petih tekmovalnih dneh na prvem mestu. Sledi ji soseda Madžarska (osvojila je že sedem medalj), tretje mesto pa si delita Gruzija in Kosovo – zadnji na največjem športnem dogodku prvič nastopa kot samostojna država. Slovenija na posebni razpredelnici, ki zagovarja tezo o Slovencih kot navdušenem športnem narodu, ohranja visoko mesto. Na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju je bila Slovenija na drugem mestu (boljša je bila le Norveška), na poletnih olimpijskih igrah pa še nikoli ni bila višje kot peta (OI 2004 v Atenah in OI 2008 v Pekingu).

 

Na olimpijskih igrah v Braziliji nastopa več kot 200 držav, najmanj prebivalcev pa ima Nauru. Otočje v Polineziji ima le deset tisoč prebivalcev, dvestokrat manj od Slovenije, v tem trenutku druge najmanjše udeleženke (po številu prebivalcev) olimpijskih iger v Braziliji z vsaj eno osvojeno kolajno. Na tej lestvici gleda Slovenija v hrbet le Kosovu, ki ima 1,86 milijona prebivalcev.

Slovensko zbirko olimpijskih medalj v Riu je v sredo dopolnil srebrni kajakaš Peter Kauzer. | Foto: Reuters Slovensko zbirko olimpijskih medalj v Riu je v sredo dopolnil srebrni kajakaš Peter Kauzer. Foto: Reuters

Ko se bodo začela atletska tekmovanja, bo vrh lestvice skoraj zagotovo drugačen. Takrat se bodo v boj vmešali številni jamajški zvezdniki, ki nameravajo v kraljici športov osvojiti ogromno medalj. A po petih dneh je vodilni položaj pripadel Sloveniji, ki ima na igrah v Braziliji še nekaj resnih kandidatov za nova odličja.

Ne spreglejte