Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
6. 8. 2016,
0.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Rio 2016

Sobota, 6. 8. 2016, 0.41

6 let, 6 mesecev

Slovenci, ki bodo prebili olimpijski led

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Kmalu po tem, ko bo prva Slovenka v brazilski olimpijski areni Živa Dvoršak pomerila v olimpijsko tarčo, se bo po odličja podala kolesarska karavana, v kateri bo kvartet Slovencev stavil na tihega favorita Simona Špilaka.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

13.30 (kvalifikacije) – Živa Dvoršak, zračna puška na 10 m, finale bo ob 15.30

14.30 – Simon Špilak, Jan Polanc, Matej Mohorič in Primož Roglič, kolesarstvo (cestna preizkušnja)

18.00 - Damir Dugonjić, plavanje na 100 m prsno

24:00 – Bojan Tokič, namizni tenis

Sobotni tekmovalni urnik je ob otvoritveno slovesnost spravil lep del slovenske odprave. Dejstvo, da bo še na drugih zaporednih olimpijskih igrah ostala brez slovesnega mimohoda, si je še posebej k srcu gnala strelka Živa Dvoršak. V uteho ji ostaja status prve Slovenke, ki bo nastopila na igrah v Braziliji. Pred štirimi leti je za las zgrešila uvrstitev v finale, tokrat rezultata ne želi napovedovati, saj pravi, da je lahko prva ali zadnja.

"Celotne priprave so imele veliko vzponov in padcev. A vsak strelec ima nekje v možganih tisto, kar zna pokazati. Pomembno je, da zna to v ključnem trenutku povleči iz sebe. Jasno, marsikaj bi lahko še popravila. A zdaj je pomembno, da izpeljem nastop na najvišji mogoči ravni," pravi 25-letna Ljubljančanka.

Živa Dvoršak bo prebila led. | Foto: Sportida Živa Dvoršak bo prebila led. Foto: Sportida

Za preživetje in za Simona Špilaka

Še bolj nepredvidljivo pa je napovedovanje mogočih razpletov moške kolesarske dirke, enega od vrhuncev olimpijskih iger, predvsem letos, saj so organizatorji poskrbeli za izjemno zahtevno in selektivno traso.

"To je proga, ki sem jo poimenoval 'reši se, kdor se more'. Specialistov za takšno dirko je 15 ali 20 . Na štartu pa bo 200 kolesarjev. Mnogi bodo svojo priložnost iskali drugje. Naša naloga je, da smo pozorni, da po nepotrebnem ne porabljamo energije in da ostanemo v igri," razmišlja kolesarski selektor Gorazd Štangelj, ki je vsaj na papirju v vlogo prvega slovenskega aduta postavil Simona Špilaka, zanj pa naj bi delali Jan Polanc, Matej Mohorič in Primož Roglič.

"Špilak je prav gotovo edini, ki lahko čaka do konca. Za ostale menim, da v zadnjem krogu ne bi mogli slediti najboljšim. Ali bodo ta trenutek prehiteli ali pa se stoodstotno podredili Špilaku," pravi selektor, za katerega so največji favoriti Alejandro Valverde, Vinzenzo Nibali in Joaquim Rodriguez, medtem ko pa prednost Chrisa Frooma, sicer kralja večdnevnih dirk, vidi predvsem v moči britanske ekipe.  

Kolesarski kvartet: Jan Polanc, Primož Roglič, Simon Špilak in Matej Mohorič. | Foto: Stanko Gruden, STA Kolesarski kvartet: Jan Polanc, Primož Roglič, Simon Špilak in Matej Mohorič. Foto: Stanko Gruden, STA

Dugonjić o finalu (še) ne razmišlja

Deloma slovensko pa bo obarvan tudi začetek programa v olimpijskem bazenu. V kvalifikacijah na 100 metrov prsno bo namreč v vodo skočil prvi adut reprezentance Damir Dugonjić. Visokorasli Korošec je v zadnjem štiriletnem obdobju vse podredil nastopu v Riu ter se s tem namenom iz ZDA vrnil v Slovenijo. Je poteza obrodila sadove? "V štiriletnem obdobju sem napredoval, a žal so napredovali tudi tekmeci," se je namuznil "Dugi", kot ga kličejo v plavalnih krogih.

V napovedih je zato zadržan in pravi, da je osnovni cilj preboj v polfinale. Ta mu je namreč spodletel v Londonu 2012. A vsaj v mislih pogleduje tudi proti velikemu finalu. "Morda bi bil to lahko veliki cilj, do katerega pa me loči več malih. Najprej polfinale … Ne bo lahko. Odločale bodo stotinke, odločala bo glava. Verjamem, da sem lahko pod pritiskom dober," je še pristavil Dugonjić.

Damir Dugonjić: Prvi cilj je polfinale. | Foto: Stanko Gruden, STA Damir Dugonjić: Prvi cilj je polfinale. Foto: Stanko Gruden, STA

Tokič nad Iranca

Podobno kot Dugonjić, za katerega za razliko od Londona na tribunah tokrat pesti ne bo stiskal dober prijatelj in ameriški smučarski zvezdnik Bode Miller, pa na večdnevno olimpijsko epizodo računa tudi najboljši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič. Žreb mu je namenil v prvem krogu Noshada Alamijana iz Irana, ki je vsaj na papirju povsem premagljiv tekmec.

"Trdim, da žreb ni nikoli idealen. Imam kakovostnega nasprotnika. Verjamem, da so moji potencialni prvi trije tekmeci premagljivi. No, zavedam pa se, da sem tudi jaz proti vsem ranljiv," pred svojim tretjim zaporednim olimpijskim nastopom napoveduje prvi slovenski namiznoteniški lopar.

Ne spreglejte