Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
4. 8. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

7

Natisni članek

Rio 2016

Četrtek, 4. 8. 2016, 4.01

6 let, 6 mesecev

Slaba olimpijska popotnica: krvavo streljanje, solzivec …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

7

Medtem ko je v eni od favel v Riu de Janeiru potekal pravi strelski spopad, je morala policija s silo utreti pot tudi olimpijski plamenici, ki se bliža štadionu Maracana, na katerem se bodo v petek začele olimpijske igre.

Poročevalec Martin Pavčnik iz Ria. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Olimpijska tekmovanja so se s predtekmovalnim delom ženskega nogometnega turnirja pravzaprav že začela, uradno pa bodo igre 31. olimpijade odprte v petek z uvodno slovesnostjo na štadionu Maracana.

V Rio de Janeiro pa je medtem že "pripotovala" tudi olimpijska plamenica, za katero je dolga pot od Olimpije v Grčiji in predvsem večtedensko popotovanje po vseh delih Brazilije.

V znak protesta proti visokim izdatkom za olimpijske igre v času recesije in vsesplošnega nezadovoljstva z državno politiko so pot bakle pogosto spremljali protesti, nič kaj drugače pa ni bilo niti ob prihodi v Rio. Olimpijska odprava je na pravo zasedo protestnikov naletela v severnem delu mesta. Na koncu je morala posredovati policija, ki je pot za nadaljnji tek nosilcem bakle utrla šele s solzivcem.

(Ne)varni Rio de Janeiro. | Foto: (Ne)varni Rio de Janeiro.

Obračun v faveli

A to še zdaleč niso bili najhujši neredi 48 ur pred začetkom olimpijskih iger. Daleč stran od olimpijskega vrveža, v faveli Alemao, v kateri živi 70 tisoč prebivalcev, se je namreč vnel pravi strelski spopad med policijskimi enotami in domnevno tolpo razpečevalcev drog. V akcijo razbijanja tolpe naj bi bilo vključenih kar 450 policistov, po poročanju brazilskih medijev naj bi vsaj dve osebi umrli, še 30 pa jih je bilo ranjenih.

Zaradi poostrenih varnostnih postopkov se pred vstopom v olimpijski park vsak dan vijejo dolge kolone obiskovalcev. | Foto: Zaradi poostrenih varnostnih postopkov se pred vstopom v olimpijski park vsak dan vijejo dolge kolone obiskovalcev.

Igre za tujce

Močno okrepljene policijske in vojaške enote, ki jih je mogoče videti na vsakem koraku, se medtem (uspešno) trudijo ločiti z nevarnostjo prežete dele Ria de Janeira od olimpijske vasi, v kateri biva večina športnikov, in olimpijskih prizorišč.  

Manj uspešni pa so gostitelji pri zajezitvi vtisa o izjemno skromni podpori olimpijskim igram in zanimanju tamkajšnjega prebivalstva zanje. O tem med drugim priča tudi prodaja vstopnic, ki je kljub pomanjkanju povsem uradnih podatkov, kot vse kaže, krepko pod pričakovanji.

Obiskovalcev iz tujine je namreč premalo, da bi zapolnili vse športne objekte, za mnoge domačine je obisk olimpijskih iger preprosto prevelik finančni zalogaj, obenem pa ga številni označujejo za nepotrebnega in potratnega.

Da bi preprečili podobe praznih tribun, bodo organizatorji v zadnjem trenutku med okoliške šole brezplačno razdelili skoraj 250 tisoč vstopnic.

 

Ne spreglejte