Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2016,
20.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

1

Natisni članek

Rio 2016

Petek, 19. 8. 2016, 20.21

6 let, 7 mesecev

Slovo Jelene Isinbajeve

Dvakratna olimpijska prvakinja Isinbajeva končuje kariero in odpušča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

1

Isinbajeva | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ruska atletinja Jelena Isinbajeva, dvakratna olimpijska prvakinja v skoku s palico, je končala kariero. Svojo odločitev je 34-letnica sporočila na posebni tiskovni konferenci v Riu de Janeiru. "Povabila sem vas, da vam sporočim, da končujem kariero," je povedala atletinja.

Jeleno Isinbajevo, ki je lastnica 28 svetovnih rekordov, so sicer v četrtek imenovali v komisijo športnikov Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Atletinja je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass omenila tudi možnost o svoji kandidaturi za mesto predsednice Ruske atletske federacije.

Zaradi kolektivne dopinške kazni brez olimpijskega nastopa

Isinbajeva je bila med tistimi športniki, ki niso smeli nastopiti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, in to zaradi kolektivne dopinške kazni.

Iaaf je namreč novembra lani zaradi sistematičnega dopinga rusko atletsko zvezo in njene atlete do nadaljnjega izločil z vseh mednarodnih tekmovanj. Rusijo je nato na igrah zastopala le atletinja v skoku v daljino Darja Klišina.

"Užaljenost in svoje besede, da odločitve o prepovedi nastopanja ne bom odgovornim nikoli odpustila, zdaj zamenjujem z besedo 'odpuščam' in vse prepuščam volji boga."  | Foto: Getty Images "Užaljenost in svoje besede, da odločitve o prepovedi nastopanja ne bom odgovornim nikoli odpustila, zdaj zamenjujem z besedo 'odpuščam' in vse prepuščam volji boga." Foto: Getty Images

"Odpuščam in vse prepuščam volji boga"

"Nisem ne sodnik ne bog, zato je – če predsednik in člani Iaaf ocenjujejo, da so bili pošteni do čistih ruskih športnikov – to na njihovi vesti," je dejala Isinbajeva ter dodala: "Iaaf je postavil nemogoče kriterije, del katerih sem izpolnila, med drugim tudi to, da sem oddala pet vzorcev krvi in dva vzorca urina. A to se je izkazalo za nezadostno. Užaljenost in svoje besede, da tega ne bom odgovornim nikoli odpustila, zdaj zamenjujem z besedo 'odpuščam' in vse prepuščam volji boga," je še dejala Isinbajeva.

Bi Isinbajeva v Braziliji lahko osvojila še tretji olimpijski naslov?  | Foto: Getty Images Bi Isinbajeva v Braziliji lahko osvojila še tretji olimpijski naslov? Foto: Getty Images

Trener Isinbajeve: Bila je pripravljena na tretji olimpijski naslov

Njen osebni trener Jevgenij Trofimov pa je danes dejal, da je "kot veste, prišlo do situacije, zaradi katere se Jelena ni mogla popolnoma uresničiti v športu. Med drugim imam v mislih prepoved o njeni udeležbi na olimpijskih igrah v Riu, kar je povezano s škandali v ruski atletiki".

"Pred zadnjim štartom v svoji karieri – kar naj bi bile te olimpijske igre – je bila vrhunsko pripravljena in je bila, bolj kot kdajkoli, pripravljena vnovič postati olimpijska prvakinja. A niso nam dovolili, da bi izpolnili svoje sanje." Trofimov je obenem dejal, da sam o upokojitvi za zdaj ni razmišljal.

Ne spreglejte