Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 8. 2016,
21.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Torek, 9. 8. 2016, 21.44

6 let, 6 mesecev

Rojakom je pokazal, kje ne smejo delati napak

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Kanuist Benjamin Savšek je bil v olimpijskem finalu v Riu de Janeiru dovolj hiter za odličje, a ga je zaradi dveh kazenskih dotikov spustil v vodo, osvojil šesto mesto, po tekmi pa srečo zaželel preostalim adutom na divjih vodah.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Medtem ko je Francoz Denis Garaud Chamut, ki je na brzicah olimpijskega središča Whitewater ugnal Slovaka Mateja Benusa  in Japonca Takuja Haneda ter postal olimpijski prvak v slalomu v kanuju, med predvajanjem marseljeze podoživljal šampionsko vožnjo, je Slovenec Benjamin Savšek, naslonjen na svoje veslo, obžaloval ponesrečen nastop. Ljubljančan, ki se je v finale uvrstil po četrtih časih kvalifikacij in polfinala, je bil namreč znova izjemno hiter, a se je dvakrat dotaknil vrat ter s štirimi sekundami pribitka preizkušnjo končal na šestem mestu.

Benjamin Savšek: blizu, a tako daleč. | Foto: Benjamin Savšek: blizu, a tako daleč.

"Žal mi je, ker vem, da bi lahko osvojil olimpijsko kolajno, o kateri sem razmišljal vse od finala v Londonu. To je bila proga, ki je omogočala hitro vožnjo, a žal sreča ni bila na moji strani. Za dotika nisem niti vedel. Vse se je zgodilo zelo hitro. A to je pač slalom. Enkrat si na vrhu, drugič ne. Škoda, saj vem, da sem dobro pripravljen," je dejal 29-letni nekdanji evropski prvak.

"Ni se preprosto podati na štart …"

Po nastopu Savšek ni skrival, da je svoje naredila tudi teža olimpijskega nastopa. "Verjetno se je po brzicah lažje spustiti tistim, ki ne spadajo v najožji krog favoritov. Lahko napadajo iz ozadja. Jaz sem čutil pritisk. Veliko se je pričakovalo od mene. S tem bremenom se ni lahko podati na štart," je ugotavljal najboljši slovenski kanuist, ki je upal, da bo prekinil 20-letno čakanje na slovensko odličje na divjih vodah. Leta 1996 ga je na olimpijskih igrah v Atlanti osvojil Andraž Vehovar.

Upa, da bo lahko v sredo za kolajni čestital Petru Kauzerju. | Foto: Upa, da bo lahko v sredo za kolajni čestital Petru Kauzerju.

"Srečno, rojaki!"

Ko je zapuščal sodobno olimpijsko središče z divjo vodo, ki je zgrajeno v bližini ene od številnih favel v Riu de Janeiru, se je kaj hitro spomnil, da slovenskih nastopov še zdaleč ni konec. Kolajne bodo napadali še kajakaša Peter Kauzer in Eva Terčelj ter kanuistični dvojec Sašo Taljat in Luka Božič.

"Želim jim srečo. Jaz je nisem imel. Verjamem pa, da sem s svojim nastopom pokazal, kje je mogoče delati napake. Naj jih oni ne delajo. Na ta način bodo lahko uresničili svoje sanje," je dodal Savšek, ki pa ni znal odgovoriti na vprašanje, ali bo na brzicah vztrajal  vse do olimpijskih iger 2020 v Tokiu.

Ne spreglejte