Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2016,
3.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Martina Ratej Rio 2016 atletika

Sreda, 17. 8. 2016, 3.47

6 let, 6 mesecev

Martina Ratej po kvalifikacijah

"Preveč sem v krču, ne spustim se s ketne"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
MArtina Ratej | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Martina Ratej je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v kvalifikacijah meta kopja v skupini A zasedla 10. mesto, za preboj v finale najboljše dvanajsterice pa so tekmovanje začele še tekmovalke v skupini B. Slovenska rekorderka tako nima možnosti za preboj v finale.

Ratejeva, tekmovanje je začela šele s sedemindvajsetim izidom sezone med nastopajočimi, je predtekmovanje v prvi skupini začela z 59,76 m, v drugi seriji pa je bila s 58,15 m tudi daleč od kvalifikacijske norme 63 m, ki sta jo dotlej sicer zmogli le dve tekmovalki. Tako ji je ostal le še en poskus, ki pa je bil njen najslabši in je nato namerno prestopila. V skupini je s hrvaškim rekordom zmagala (64,30 m) 21-letna Sara Kolak, ki jo tako kot Ratejevo trenira Andrej Hajnšek.

"Cilj je bil finale in dober izid v finalu. Drugega kot razočaranje ne morem reči, saj je bil cilj precej višji. Vem tudi, da sem dobro pripravljena in v dobri formi. Nič kaj dobrih besed nimam," je po tekmi žalostna razmišljala dolgoletna slovenska reprezentantka.

Igre v riu bo poskušala čim prej pozabiti

MArtina Ratej | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA Sama trdi, da ji gre na treningih precej bolje kot pred EP, ko je vrgla meter dlje. "Moram pogledati posnetek in videti, kakšne so bile napake. Ne sestavim meta, sile v eno točko in kopje leti pač na to daljavo, ki sem jo sposobna doseči z napakami. Preveč sem v krču, ne spustim se s 'ketne'," je še dodala tekmovalka, ki razmišlja, kaj mora spremeniti v tehniki, da bi spet dobila občutek in dosegala daljave okrog 65 metrih, ki jih je že dosegala.

"Tole moram pozabiti in se sestaviti nazaj. Gremo počasi naprej. Prihodnje leto me čaka svetovno prvenstvo. Želim pa si še eno tako sezono kot pred dvema letoma, ko sem odlično nastopala tudi v diamantni ligi," je še menila Ratejeva in pristavila, da je po uvodnem prvem metu danes pričakovala, da bo stopnjevala svoje izide.

MArtina Ratej | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA Najizkušenejša v slovenski atletski vrsti na teh OI je po igrah v Pekingu leta 2008, ko je bila 37., nastopila v finalu OI v Londonu pred štirimi leti in bila sedma. Ratejeva je šesti mesti zabeležila na zadnjih dveh EP, letos v Amsterdamu in pred dvema letoma v Zürichu. S sedmim mestom je leta 2011 v južnokorejskem Daeguju dosegla svojo najvišjo uvrstitev na SP, sedma pa je bila še na EP v Barceloni 2010.

Prav leta 2010 je na diamantni ligi v Dohi postavila slovenski rekord (67,16 m), kar bi jo popeljalo v ožji krog favoritinj za stopničke, vendar je v zadnjih sezonah precej zaostajala za temi dosežki in tudi z zadnjimi dosežki na velikih tekmovanjih ni bila zadovoljna.

Že pred tem se je 27-letna Ljubljančanka Tina Šutej v dopoldanskih urah po lokalnem času s 4,55 m prebila med dvanajst najboljših tekmovalk v skoku s palico, ki se bodo za olimpijska odličja merile v noči s petka na soboto ob 1.10.

Ne spreglejte