Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2016,
16.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Rio 2016 Kitajska medalja

Sreda, 17. 8. 2016, 16.32

6 let, 6 mesecev

Premalo medalj! Kitajci se ne trudijo več skrivati razočaranja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Kitajska medalje Rio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajska javnost je nad tokratno bero olimpijskih kolajn razočarana in se tega ne trudi več skriti. Na lestvici osvojenih medalj so na tretjem mestu, še najbolj pa jim gre v nos, da je pred njimi Velika Britanija, država z 22-krat manjšim številom prebivalcev. Najbolj zamerijo tekmovalcem v gimnastiki, ki so prvič po letu 1984 ostali brez zlata.

Kitajski športniki so na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru skupno osvojili 51 medalj, Britanci eno manj, vendar so Otočani osvojili dve zlati odličji več kot Kitajci. Prvouvrščeni Američani so medtem razred zase, zbrali so že 84 kolajn, 28 jih ima najžlahtnejši sijaj.

Spomin na Peking je že zbledel

Zbledeli so torej že spomini na Peking pred osmimi leti, ko so na lestvici kraljevali prav takratni prireditelji iger, ki so tudi nastopili z rekordnim številom športnikov, kar 639. Kitajska reprezentanca je skupno osvojila sto kolajn in se zasidrala na prvem mestu.

Štiri leta pozneje so v London pripeljali skoraj 250 športnikov manj, kljub temu pa pobrali 88 kolajn. Letos za najbolj naseljeno državo na svetu tekmuje 405 športnikov, kažejo podatki z uradne spletne strani iger.

Kako ima lahko majhna Britanija več kolajn?!

Ko je začelo kazati, da letošnja kitajska bera medalj ne bo tako izjemna, so kitajski mediji morda bili še nekoliko zadržani in poskušali vzdrževati športno vzdušje, zdaj pa se vsekakor ne brzdajo več.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je na Twitterju zapisala, da ima "celo Velika Britanija več zlatih kolajn kot Kitajska". Kritiko je usmerila na telovadce, ki naj bi doživeli največji olimpijski polom.

Polom kitajskih telovadcev

Kitajski telovadci so do zdaj osvojili le dva brona z ekipnih tekmovanj, česar vsekakor niso navajeni, prav z vsakih iger od tistih v Los Angelesu leta 1984 so prinesli domov zlato. Prvič po dolgih letih se je zgodilo tudi to, da kitajski telovadci ostajajo brez medalj v posamičnih bojih.

Kitajski telovadci so prvič po igrah v Los Angelesu leta 1984 ostali brez zlatega olimpijskega odličja. | Foto: Reuters Kitajski telovadci so prvič po igrah v Los Angelesu leta 1984 ostali brez zlatega olimpijskega odličja. Foto: Reuters

Državni časopis Global Times je šel še dlje in Veliko Britanijo že označil za "star, propadajoč imperij, katerega nacionalna moč ni primerljiva s kitajsko". Pozneje je časopis sicer poskušal popraviti vtis z optimističnim člankom, da so Kitajci lahko srečni tudi brez zlatih medalj. A neuspešno.

"Državna agencija za šport naj stori harakiri in naj se opraviči"

Pogovori na spletnih forumih so se razživeli, nekateri menijo, da bi morali kitajski športniki vrniti denar, ki so ga davkoplačevalci namenili za njihove treninge in razvoj.

Kritične osti so namenili tudi besedam kitajskih športnikov, ki so svoj neuspeh poskušali relativizirati z izjavami o pomembnosti udeležbe na igrah. Prav tako se posmehujejo pritožbam kitajskih športnikov zaradi domnevno slabih sodniških odločitev in se sprašujejo, kako je mogoče, da Kitajska zaostaja za "kraljestvom, ki zapušča EU".

Tako je eden od uporabnikov spleta napisal: "Državna agencija za šport naj stori harakiri in naj se opraviči".

Ne spreglejte