Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 8. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Thomas Bach olimpijske igre Rio 2016

Nedelja, 21. 8. 2016, 12.00

6 let, 6 mesecev

Thomas Bach o olimpijskem dogajanju v Braziliji

Predsednik MOK: OI so bile častitljive. Prihajalo je tudi do incidentov, a to je del družbene realnosti Ria.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Thomas Bach | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je kljub nekaterim organizacijskim pomanjkljivostim vnovič pohvalil izvedbo olimpijskih iger v Rio de Janeiru. "Te igre niso organizirali v mehurčku, pač pa v mestu s socialnimi problemi in razlikami. Med igrami je življenje običajno teklo naprej," je dejal.

"Prav je bilo, da smo sprejeli izziv organizacije prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki," je na sobotni novinarski konferenci pred nocojšnjo sklepno slovesnostjo dodal Bach, ki ni skoparil s pohvalami na račun športnikov, organizatorjev, župana Ria, Mednarodnega olimpijskega komiteja, družbenih medijev, prizorišč tekmovanj ...

"Dobro je za vse, da smo bili blizu realnosti in nismo 16 dni živeli v mehurčku, nekje izolirani od družbe, pač pa smo se soočili z realnostjo," je dejal.

Na vprašanje novinarjev je priznal tudi nekatere težave: "Škoda, da prve dni štadioni niso bili polni." Poleg tega je omenil težave pri prevozih.

Vnovič bi jih zaupali Riu

Poudaril je, da bi Mok olimpijske igre vnovič zaupal Riu: "Brazilci so bili izredni gostitelji, združeni za olimpijskimi igrami. S svojim veseljem do življenja so pripravili zabavo za vse." Igram je napovedal, da bodo zapustile "veličastno dediščino".

Bach je pohvalil "izredne dosežke športnikov", ki so izražali "duha teh iger" in spomnil na številne "navdihujoče zgodbe, ki bodo ostale za olimpijskimi igrami".

Vnovič je podprl odločitev Moka, da z iger v Riu ne izključi vseh ruskih športnikov, potem ko se je izvedelo o široko zastavljenem sistemu dopinga v Rusiji. "Sprejeli smo odločitev, ki je bila v interesu športnikov, ki niso odgovorni za napake v sistemu," je dejal. Napovedal je nadaljevanje preiskav in omenil možnost dodatnih ukrepov proti Rusiji. Olimpijsko gibanje je po njegovih besedah "močno".

"Prihajalo je do incidentov, vendar je to del družbene realnosti tu v Riu. To se ne dogaja samo na olimpijskih igrah," o varnosti v Riu pravi Bach. Za varnost je sicer skrbelo prek 85 tisoč pripadnikov varnostnih sil. | Foto: Reuters "Prihajalo je do incidentov, vendar je to del družbene realnosti tu v Riu. To se ne dogaja samo na olimpijskih igrah," o varnosti v Riu pravi Bach. Za varnost je sicer skrbelo prek 85 tisoč pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters

OI je mogoče organizirati tudi v ...

S temi igrami je Mok po njegovih besedah dokazal, da je mogoče olimpijske igre organizirati v državah, ki po višini bruto domačega proizvoda ne sodijo v svetovni vrh. "Pripravljeni smo se soočiti z družbeno realnostjo in nanjo odgovoriti," je dejal.

Mesto Rio de Janeiro je bilo izbrano za organizacijo prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki leta 2009, ko se je Brazilija lahko pohvalila s cvetočim gospodarstvom. Toda danes je država v najhujši finančni krizi po letu 1930, njena predsednica Dilma Rousseff pa se sooča z očitki o zlorabah proračuna, grozi ji tudi odstavitev.

Organizatorji so imeli pri gradnji olimpijskih objektov težave z zamudami in finančnimi omejitvami, medtem ko so igre same zaznamovale težave na številnih področjih od varnosti do transporta in praznih štadionov.

Incidenti kot del družbene realnosti

Igre je varovalo približno 85 tisoč pripadnikov varnostnih sil in Bach je dejal, da je Mok s takim dogovorom zadovoljen.

"Prihajalo je do incidentov, vendar je to del družbene realnosti tu v Riu. To se ne dogaja samo na olimpijskih igrah," je dejal in dodal, da so se varnostnega položaja zavedali, ko so prišli v Rio in prepričan je, da so brazilske oblasti to primerno uredile.

Brez javnih sredstev

Zatrdil je, da za izvedbo olimpijskih iger niso bila uporabljena javna sredstva, medtem ko bodo imele od denarja, ki so ga porabili za gradnjo infrastrukture, kot recimo novo linijo podzemne železnice, korist tudi bodoče generacije.

Nastopile so ikone

"Videli smo športnike, ki veljajo za ikone in so v Riu še okrepili ta položaj," je največja imena omenil Bach, ki ni pozabil niti na najmanjše in najšibkejše. | Foto: Reuters "Videli smo športnike, ki veljajo za ikone in so v Riu še okrepili ta položaj," je največja imena omenil Bach, ki ni pozabil niti na najmanjše in najšibkejše. Foto: Reuters

Igre je označil za "častitljive", iz njegovih usta pa ni prišla niti ena negativna ali kritična beseda. "Videli smo športnike, ki veljajo za ikone in so v Riu še okrepili ta položaj, kot tudi druge, ki so ikone postali tukaj," je dejal.

Pri tem je izpostavil ameriško plavalno legendo Michaela Phelpsa in jamajškega šprinterja Usaina Bolta, pa tudi države, kot sta Kosovo in Fidži, ki so osvojile svoje prve olimpijske medalje.

Spomnil je, da je prvo zlato medaljo za Brazilijo osvojila judoistka Rafaela Silva, ki prihaja iz favele, kar je po njegovih besedah "navdih ne le za športnike, ampak tudi za mlade ljudi po vsem svetu."

Omenil je tudi ekipo športnikov beguncev. "Bili so obravnavani kot rock zvezde," je dejal Bach.

Ne spreglejte