Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
23. 8. 2016,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

olimpijske igre Rio 2016 rokomet Kielce Karol Bielecki Poljska

Torek, 23. 8. 2016, 11.48

6 let, 6 mesecev

Karol Bielecki

Pred šestimi leti ob oko, letos doživlja najslajše trenutke kariere

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
bielecki | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poljski rokometaš Karol Bielecki je sicer ostal brez kolajne na olimpijskem turnirju v Riu, a kariera se mu je kljub veliki nesreči zasukala v zmagovalno smer.

Ekipa, ki se uvrsti v polfinale pomembnega tekmovanja, se verjetno počuti, kot bi bila v Rimu, a ne videla papeža. Pride v najožji izbor kandidatov za kolajne, a edina ostane praznih rok. Tudi Poljaki so se na olimpijskem rokometnem turnirju v Riu verjetno počutili tako, vključno z njihovim zvezdnikom Karolom Bieleckim. A ta kljub zapravljeni priložnosti za olimpijsko kolajno, ki je bila mogoče zadnja, vsekakor nima razlogov za slabo voljo.

Štiriintridesetletni, dobra dva metra visoki in sto kilogramov težki orjak namreč doživlja ponovni razcvet. Lani je bil z reprezentanco tretji na svetu. Spomladi je s Kielcami postal evropski klubski prvak. Vihtel je poljsko zastavo na olimpijskih igrah in bil s 55 goli najboljši strelec turnirja v Riu. Če bi Poljaki, ki so v skupinskem delu krepko klonili pred Slovenci, v boju za bron premagali še Nemce, bi zgodba že skoraj mejila na popolnost.

Karol Bielecki (desno) ob poljski osvojitvi lige prvakov letos junija. | Foto: Getty Images Karol Bielecki (desno) ob poljski osvojitvi lige prvakov letos junija. Foto: Getty Images

Izgubil je oko, ne pa tudi kariere

Še posebej če upoštevamo položaj, v katerem se je Bielecki znašel pred šestimi leti. Na prijateljski tekmi s Hrvaško mu je eden od tekmecev tako poškodoval oko, da nanj ne vidi več. A v njegovih izjavah ni bilo obupa, nasprotno. "Še dolgo življenje me čaka, izgubil sem le oko," je tedaj dejal za poljski dnevnik Jedynka. Mislil je, da bo z očesom izgubil tudi kariero, a se to ni zgodilo.

Nadel si je posebna očala ter se ob veliki podpori soigralcev, prijateljev in vse športne skupnosti vrnil na igrišče. Na prvi bundesligaški tekmi po vrnitvi je dosegel 11 golov. Kmalu je sprejel ponudbo Kielc, ki so se vzpenjale vsako sezono in po dveh tretjih mestih prišle prav na vrh lige prvakov. V zadnjih sezonah je imel slovensko družbo v Urošu Zormanu, od jeseni pa se bo ta podvojila, saj je pogodbo z evropskimi prvaki podpisal tudi Dean Bombač.

Ne glede na to, ali bo nadaljeval reprezentančno zgodbo ali ne, Bielecki na igrišču vsekakor še ni rekel zadnje besede.

Ne spreglejte