Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
15.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

5

Natisni članek

doping Rusija

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 15.59

6 let, 6 mesecev

Sistematični doping v Rusiji

Poročilo Wade: Rusi so imeli pri dopingu pomoč države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

5

Wada | Foto Reuters

Foto: Reuters

Svetovna protidopinška agencija Wada je ob razkritju težko pričakovanega poročila o obtožbah Rusije o sistematičnem dopingu potrdila, da je ruskim športnikom ob izvajanju dopinških kršitev pomagala država. Oglasil se je tudi predsednik MOK Thomas Bach in razkritje označil kot šokantno in brez primere ter napovedal sankcije, pri katerih ne bodo oklevali.

Ključni poudarki:

  • Svetovna protidopinška agencija Wada je razkrila poročilo, ki se navezuje na doping v ruskem športu, in potrdila namige o dopinških prekrških v Rusiji.
  • Rusi so po besedah profesorja športnega prava in preiskovalca Wade Richarda McLarna tako na svetovnem atletskem prvenstvu leta 2013 v Moskvi kot na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 zamenjevali vzorce urina. Sporne vzorce so zamenjali s čistim urinom.
  • V sistematični doping v ruskem športu je vpletena vsa država, tudi ministrstvo za šport, varnostne, tajne službe in domača antidoping organizacija Rusada.
  • Ali bodo po objavljenem poročilu Rusom prepovedali nastop na bližajočih se OI, še ni znano.
  • Vsaj en nogometaš v ruski ligi naj bi imel "privilegij" menjave vzorca.
  • Oglasil se je tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in ruski dopinški škandal označil za šokantnega in brez primere. Napovedal je preučitev poročila in kazni za vse vpletene, ki bi lahko sledile že v torek.

Sredi maja je The New York Times športni svet opozoril na sistematično zlorabo dopinga pod okriljem ruske vlade, ki naj bi kar tretjini od 33 ruskih prejemnikov odličij v Sočiju pomagala s podpiranjem dopinških kršitev.

Profesor prava in neodvisni komisar Wade ter član mednarodnega športnega razsodišča v Lozani Richard McLaren je na današnji novinarski konferenci v Torontu predstavil 103 strani dolgo poročilo, v katerem potrjuje, da so imeli Rusi pri dopinških pregrehah sistemsko podporo države, vpleteno je bilo tudi ministrstvo za šport, pomagale pa so varnostne in tajne službe, pa tudi domača antidoping organizacija Rusada. McLaren je poročilo pospremil z besedami, da ima vanj popolno neomajno zaupanje in da so dokazi o ruskih prekrških preverljivi.

Kako bo poročilo vplivalo na rusko udeležbo v Riu?

Kakšne posledice bo sprožilo razkrito poročilo in ali bodo Rusom prepovedali nastop na bližajočih olimpijskih igrah, še ni znano. McLaren je sicer še povedal, da je bilo njegovo delo osnovanje poročila in da sam na osnovi poročila ne bo dajal nobenih priporočil oziroma predlogov, povezanih s poletnimi olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru in zimskimi OI leta 2018 v Pjongčangu.

Neodvisni preiskovalec Richard McLaren je od predstavitvi poročila dejal, da ima vanj popolno neomajno zaupanje in da so dokazi o ruskih prekrških preverljivi. | Foto: Reuters Neodvisni preiskovalec Richard McLaren je od predstavitvi poročila dejal, da ima vanj popolno neomajno zaupanje in da so dokazi o ruskih prekrških preverljivi. Foto: Reuters

Je pa na vprašanje, zakaj so poročilo razkrili dobra dva tedna pred OI, odgovoril, da bi raje videl, da bi se preiskava še nadaljevala, a je moral o nepravilnostih poročati, saj se bliža Rio. S tem je dal vedeti, da bi lahko imelo poročilo resne posledice.

Thomas Bach: Šokantno in brez primere

"Šokanten napad, brez primere na integriteto športa in OI. Ko bo MOK odločal o najstrožjih kaznih vpletenim, ne bo okleval," je ob razkritju poročila opozoril predsednik MOK Thomas Bach. | Foto: Reuters "Šokanten napad, brez primere na integriteto športa in OI. Ko bo MOK odločal o najstrožjih kaznih vpletenim, ne bo okleval," je ob razkritju poročila opozoril predsednik MOK Thomas Bach. Foto: Reuters

Oglasil se je tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in ruski dopinški škandal označil za šokantnega in brez primere: "Gre za šokanten napad na integriteto športa in na olimpijske igre." 

Ob tem je dodal, da bodo poročilo podrobno preučili, ukrepe in sankcije pa bi lahko morda sprejeli že v torek: "Pri izrekanju najstrožjih ukrepov in kazni vpletenim posameznikom in organizacijam ne bomo oklevali."

MOK čaka težka odločitev

"Na podlagi videne tiskovne konference lahko rečem le to, da je stvar zelo "zakomplicirana" in da bo odločitev zelo težka. Po moji oceni je vse v rokah Mednarodnega olimpijskega komiteja, saj gre za nastop na olimpijskih igrah. Kaj se bo dejansko zgodilo, je v tem trenutku težko reči," nam je na temo razkritega poročila dejal predsednik slovenske antidoping organizacije SLOADO Jani Dvoršak.

Zamenjava vzorcev na OI v Sočiju in na SP v Moskvi

Spomnimo, spomladi so v javnost prišle informacije, da so v laboratoriju v Sočiju v času OI fizično zamenjevali vzorce urina vseh dobitnikov medalj in preostalih ruskih športnikov, ki so morali opraviti dopinški test. Vzorce so nadomestili s čistim urinom oziroma urinom, ki ni bil zaznamovan s sledmi dopinga in so ga zbrali že nekaj mesecev pred igrami.

Dr. Grigorij Rodčenkov, nekdanji vodja protidopinškega laboratorija, v katerem so februarja 2014, v času iger, opravljali dopinške teste, je ruskim športnikom pripravil poseben koktajl iz prepovedanih substanc, metenolona, trenbolona in oxandrolona, ter jih zmešal z alkoholom. Ta je pospešil absorpcijo prepovedanih snovi in zakril sledi dopinga. Moški naj bi uživali viski Chivas, ženske pa naj bi sestavine poplaknile z vermut martinijem.

"Bili smo izjemno dobro opremljeni," je povedal Rodčenkov. "imeli smo pravo znanje in izkušnje, da smo bili na olimpijskih igrah v Sočiju pripravljeni kot še nikoli prej. Delali smo kot švicarska ura."

V poročilu so se dotaknili tudi goljufij na svetovnem prvenstvu v atletiki leta 2013 v Moskvi, kjer so vzorce z "umazanim urinom" prav tako zamenjali s "čistim" in jih poslali v drug laboratorij. Po poročanju Wade je tako tudi moskovski laboratorij ščitil ruske prekrškarje, ki bi sicer padli na testu.

Kakšna je številka dopingiranih Rusov s kolajno iz Sočija?

Rodčenkov naj bi pred časom trdil, da je bilo dopingiranih 15 od 33 dobitnikov olimpijskih odličij iz Sočija, vključno s štirimi olimpijskimi prvaki, McLaren pa o točni številki ni govoril, naj pa bi raziskava pokazala, da jih je bilo "nekaj".

Tudi v nogometu …

McLaren je ob razkritju poročila opozoril še na en šport, v katerega je v Rusiji zašel doping, in sicer na nogomet. Vsaj en tuj nogometaš, ki igra v ruski nogometni ligi, naj bi imel "privilegij" zamenjevanja vzorcev. Njegove sporne vzorce so v moskovskem laboratoriju zamenjali s "čistimi".

Spomnimo še, da je Rusijo v zadnjem času najbolj pretresala atletska dopinška afera, ki jo je sprožil dokumentarec nemške televizije ARD, ki je ruske športne oblasti obtoževal sistematične zlorabe dopinga. Po zadnjih informacijah izpred tedna bi od ruskih atletov na OI lahko nastopili le Darja Klišina in Julija Stepanova, ki je z možem razkrivala podatke o sistematičnem dopingu.

Kaj pravi slovenski trener v Rusiji?  Urban Planinšek: "Smučarje so pustili pri miru." | Foto: Urban Planinšek: "Smučarje so pustili pri miru."

V času olimpijski iger v Sočiju je v ruski smučarski reprezentanci delovalo kar nekaj Slovencev, med njimi tudi Urban Planinšek, ki pravi, da je presenečen nad izbruhom afere. "Vem premalo, da bi lahko komentiral. Ne predstavljam si niti, kako se bo ta afera nadaljevala. Lahko pa zagotovim, da na smučarsko reprezentanco v fazi priprav na Soči 2014 ni nihče izvajal kakršnega koli pritiska. Res je, da smo imeli v ekipa dva ruska strokovnjaka z inštituta za telesno pripravo. Nihče pa se ni vtikal v prehrano ali kaj podobnega. Morda tudi zaradi tega, ker za samo smučanje v Rusiji vlada manjše zanimanje, poleg tega pa gre za šport, ki še vedno velja za čistega," pojasnjuje Planinšek, danes šef ruske smučarske reprezentance, ki se ob tem javno sprašuje, ali ne gre pri celotni zgodbi tudi za kakšna politična ozadja. "Američan Justin Gatlin je dvakrat padel na testu dopinga, pa še kar veselo teče po svetu," je pripomnil nekdanji slovenski smučar.

Ne spreglejte