Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
12.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

plavanje Rio 2016

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 12.42

6 let, 6 mesecev

Plavalci tudi drugi dan zaostali za dosežki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tjaša Vozel | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska plavalka Anja Klinar je v predtekmovanju poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru osvojila 18. mesto na 400 metrov prosto. Izkušena 28-letna Radovljičanka je razdaljo preplavala v času 4:09,07, v predtekmovanju pa je blestela slovita Američanka Kathleen Ledecky, ki je postavila nov olimpijski rekord (3:58,71).

Visoka pričakovanja je imela pred tekmo Anja Klinar, ki se je v boj za visoka mesta spustila z letos v Franciji doseženim izidom 4:06,35. Finale, za katerega je bilo treba plavati dve sekundi hitreje, je bil težko dosegljiv, nad svojim dosežkom pa je bila izkušena Gorenjka vseeno zelo razočarana.

Že tri tedne se lovim v vodi

"Če sem povsem odkrita, se že tri tedne lovim v vodi in očitno nisem imela največ sreče z načrtovanjem forme. Na treningih sem čutila, da to ni to in zato sem bila tudi malo nervozna in ne povsem samozavestna. Potrudila sem se, dala vse od sebe in seveda sem malo razočarana, saj sem si ne glede na vse težavice želela boljši izid. A tako je, enkrat gre, drugič ne."

Plavalka, ki že četrtič nastopa na OI, je imela tudi nekaj sreče z zunanjo osmo progo, saj je kmalu po startu prehitela Italijanko Diletto Carli na progi sedem, ki je bila edino neposredno merilo. "Ustrašila sem se, da sem na prvih 200 metrih prehitro začela, a je bila druga polovica danes tako težka, da sem komaj čakala konec. Morda sem plavala premalo na občutek in me je zato malo zmanjkalo, a potrudila sem se res," je še dejala varovanka Mihe Potočnika in priznala, da je ne glede na vse izkušnje zanjo olimpijski nastop še vedno težak: "Ta dodaten pritisk obstaja."

Anja Klinar | Foto: Vid Ponikvar Anja Klinar Foto: Vid Ponikvar

Za Tavčarja usoden prehiter začetek

Prvi je v vodo skočil plavalec Ljubljane Anže Tavčar. Na 200 m prosto je z dosežkom 1:49,96, desetinko sekunde slabše od svojega osebnega rekorda, osvojil 39. mesto. Za 22-letnega študenta univerze Indiana, prihodnje leto bo tam kapetan ekipe, je bil usoden prehiter začetek. "Na zadnjih 25 metrih me je kar odrezalo, kot bi me kdo s kladivom po glavi. A to so olimpijske igre. Lahko bi začel 53,4 in prav tako plaval blizu osebnega rekorda, skušal pa sem nekaj spremeniti, nekaj narediti drugače in ni se izšlo, saj je bil čas na koncu enak."

A reprezentant, ki je presenetil maja na evropskem prvenstvu v Londonu, dodaja, da bo njegov glavni nastop na vrsti v torek, ko bo na sporedu 100-metrska disciplina. "Ta tekma je bila tudi trening, da se spoznam s startnim postopkom, vidim, kakšen je kamen, kakšen je bazen, vzdušje. Nimam si kaj očitati, dal sem vse od sebe."

Tjaša Vozel je razočarala

Razočarala je njegova vrstnica Tjaša Vozel, ki je bila z 1:11,15 in 34. mestom daleč od lastnih ciljev, saj je bila debele tri sekunde za lani doseženim državnim rekordom. "Ne vem, kaj je bilo. Dobro sem se počutila na vseh teh napornih pripravah, vse do današnjega nastopa. Na tekmi pa enostavno ni šlo. Že v vodi sem vedela, kakšna je resnica, ko sta me začeli prehitevati tekmovalki na sosednjih progah. Pred nastopom sem res verjela vase, na koncu pa sem bila počasnejša kot na EP," je v solzah pripovedovala sicer vedno nasmejana Trboveljčanka, ki že leta trenira v Kranju.

V ponedeljek bo plavalne nastope na 200 m delfin nadaljeval Robert Žbogar.

Ne spreglejte