Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 8. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Rio 2016 Omega

Petek, 12. 8. 2016, 15.30

6 let, 7 mesecev

OMEGA in RIO 2016

Oglasno sporočilo

OMEGA je kot uradni merilec časa na olimpijskih igrah začela novo mednarodno oglaševalsko kampanjo za Rio 2016. Niz oglasov v tiskovnih, digitalnih in televizijskih medijih se osredotoča na sanje športnikov in predstavlja štiri olimpijske ambasadorje znamke OMEGA. To so Michael Phelps, Chad le Clos, Sergio Garcia in Jessica Ennis-Hill.

Temelj kampanje je slogan Beleženje olimpijskih sanj od leta 1932. Poved odraža OMEGINO izjemno zgodovino merjenja časa na olimpijskih igrah ter predanost podjetja, ki podpira in beleži sanje vseh tekmovalcev, ki posegajo po slavi.

Na Riu 2016 bo OMEGA vlogo uradnega merilca časa prevzela že sedemindvajsetič. V 84 letih se je znamka razvijala in revolucionirala opremo, na katero se zanašajo atleti, vsak rezultat pa je zabeležila z izjemno natančnostjo in strokovnostjo. Za atlete, katerih upi in kariere so odvisne od sekund, je OMEGA ime, vredno zaupanja.

 | Foto:

MICHAEL PHELPS

Država: Združene države Amerike
Disciplina: Plavanje
Nastopi na olimpijskih igrah: Sydney 2000, Atene 2004, Peking 2008, London 2012
Olimpijske medalje: 18 zlatih, 2 srebrni, 2 bronasti
Najljubša ura OMEGA: "Speedmaster Dark Side of the Moon Black Black"
Citat: "Postati sem hotel najboljši plavalec vseh časov."

Ste največkrat odlikovan olimpijec vseh časov. Kaj vas žene k nadaljevanju?

Preden pospravim kopalke, imam še nekaj nedokončanih poslov. In dejansko uživam biti spet v vodi. Leto 2012 je bilo zame precejšen izziv. Zdaj pa se počutim kot otrok in občutek je izjemen.

Se veselite kulture in vzdušja v Riu?

To so moje pete olimpijske igre. V Braziliji sem že bil nekajkrat in videl sem, kako navdušeno je mesto, ker lahko gosti olimpijske igre. Neverjetno je. Mislim, da bosta mera energije in vzdušje v mestu poskrbela za prav posebne olimpijske igre. Tega se najbolj veselim – izkusiti hočem vse, kar lahko mesto ponudi. Rio bo dal vse od sebe.

Pri tekmah je pogosto odločilen le trenutek. Kaj lahko plavalec med treningom ali med tekmo naredi, da pridobi tisto majhno prednost?

Ko prideš na tekmo, ne moreš spremeniti tega, kar si naredil šest ali tri mesece nazaj. Kar si naredil, je narejeno. Samo stopim na odrivno mesto in tekmujem. Kakršenkoli bo rezultat, si ga bom zaslužil. Naučil sem se, kako pomembno je, da na treningu izboljšaš obrate in začetke ter delaš na tehniki zamahov.

Tudi sami ste bili del precej napetih tekem, sploh leta 2008. Kako pomembna je pri plavanju natančnost opreme za merjenje časa?

V svoji karieri sem bil del veliko tekem, v katerih je odločala desetinka sekunde ali celo manj. Leta 2008 sem dobil zlato medaljo pri plavanju na 100 metrov prsno in drugouvrščenega premagal za stotinko sekunde. Gre za najmanjšo razliko v plavanju, ki lahko določi zmagovalca. Oprema OMEGA je dokazala, da sem bil prvi. Imeti najboljši sistem za merjenje časa na svetu je nedvomno prednost za nas, saj pokaže jasnega zmagovalca. Ure OMEGA uporabljam na večjih državnih in mednarodnih dogodkih in res so najboljše. Prava čast je, da so odgovorni za merjenje časa.

Sami ste se že zapisali v zgodovino. Kaj pa bi svetovali bodočim generacijam plavalcev? Kako lahko pustijo svoj pečat?

Odraščajočim otrokom bi rekel, naj nikoli ne obupajo. Vsi bodo prišli do točke, ko se stvari ne bodo odvijale najboljše. A mislim, da je ključnega pomena, kaj pravi vaše srce. Če si nekaj želite dovolj močno, nič ne bo stalo na vaši poti do cilja. Že kot otrok sem rekel, da hočem postati najboljši plavalec vseh časov. Sem si leta 2000, ko se je začelo moje potovanje, mislil, da bom danes sedel tu? Ne. Sem pa o tem sanjal. Verjel sem, da mi lahko uspe in nikoli nisem odnehal.

Koliko let ste imeli, ko ste ugotovili, da hočete biti najboljši?

Ko sem imel 15 let, sem agentu rekel: "Spremeniti hočem svet plavanja." Kaj je to takrat pomenilo, ne vem. A takrat sem vedel, kar vem danes – ne maram izgubljati. V stvareh, ki se jih lotim, hočem biti najboljši.
Ni bilo pomembno, če sem bil utrujen, lačen ali se mi ni ljubilo. Vedno sem dal vse od sebe. Nisem poznal besed "ampak" in "če", kar je bilo med kariero zame zelo pomembno. Nisem dovolil, da bi me kaj oviralo, šel sem na vse ali nič.

Vam je družina pri tem pomagala?

Odraščal sem v hiši s tremi ženskami in moja mati je bila, in še vedno je, ena najbolj delavnih žensk, kar jih poznam. Vzgojila je tri otroke in poskrbela, da smo imeli vse potrebno, ob tem pa se je šolala za svoj doktorat. Neverjetno. Dala nam je priložnost za uspeh. Naučila nas je ogromno življenjskih lekcij in brez nje ne bi bil, kjer sem. Že biti priča trdemu delu, ki ga je mama vložila v vse, kar je delala, hkrati pa je vseeno našla čas zase, je bila za nas izjemna lekcija.

Kateri izdelek OMEGA je trenutno vaš najljubši?

Pri podjetju OMEGA mi je najbolj všeč, da ne izdelujejo ur, ki jih vidiš vsak dan. Vsak kos je tako drugačen in poseben. Nočem imeti enake ure kot nekdo, ki hodi po ulici mimo mene, hočem nekaj popolnoma drugačnega. Trenutno imam uro "Dark Side of the Moon". Toliko različic obstaja. Obožujem "Black Black", linije so tako čiste in klasične. OMEGA vedno ponudi nekaj, česar ne vidiš vsak dan. Sam imam rad nekaj, kar mi pade v oči in ob čemer pomislim: "To uro moram imeti."

 | Foto:

CHAD LE CLOS

Država: Južna Afrika
Disciplina: Plavanje
Nastopi na olimpijskih igrah: London 2012
Olimpijske medalje: 1 zlata, 1 srebrna
Najljubša ura OMEGA: "Seamaster Planet Ocean"
Citat : "Že kot otrok se nisem bal izzivov."

Kako bodo letošnje olimpijske igre za vas drugačne?

Precej drugače bo kot v Londonu. Počutim se, kot da imam na hrbtu tarčo. Na olimpijskih igrah v Londonu nisem bil favorit in v resnici nisem dobil priložnosti. Zato pred samim dogodkom skoraj ni bilo čutiti pritiska. Tokrat pa mi mediji namenjajo ogromno pozornosti. A mislim, da sem se naučil soočati s pritiskom. Pripravil sem se kot nihče drug. Mislim, da sem na psihični ravni najmočnejši športnik. Ne zlomim se hitro.

Leta 2012 ste bili del nekaterih zelo napetih tekem. Kako ste se pripravljali, da v Riu pridobite ključno prednost?

Izboljševal sem se in pripravljal na najpomembnejši teden mojega življenja. Na olimpijskih igrah so bile nekatere tekme zelo tesne, posebej tista proti Michaelu Phelpsu. V tem letu sem skušal popraviti manjše
stvari. Osvojil sem detajle pri dolgih progah in pomembnost vztrajnosti. Zdaj gre za piljenje začetkov in obratov ter zagotovitev, da pravilno zaključim zamah.

Boste lahko v prostem času uživali v lepotah Ria?

Sam Rio bo izjemen. Leta 2013 sem ga obiskal za nekaj dni in mislim, da je plaža Copacabana popolna. Odlično bo. Seveda bomo trdo delali in se osredotočili na plavanje, a ko bo tega konec, mislim, da bomo lahko samo uživali v mestu. Mislim, da bom večino časa preživel v hiši Omega, tako kot sem to storil v Londonu. Takrat je bilo izjemno. In upam, da bom v Riu proslavljal izjemen dosežek.

Plavanje je edini šport, v katerem tekmovalec sam ustavi svoj čas (s pomočjo plošč). Se na treningu pripravljate na to?

Mislim, da podzavestno treniraš za to. Vemo, da bomo morali intenzivno zaključiti v steno. Zadnjih deset metrov vedno pospešujemo. Različne prestave imaš. Avto ima pet prestav, mi pa skorajda prestavimo v šesto za tisti zadnji sunek hitrosti. Na vaji, in še posebej pri prsnem slogu, vedno končam s sklonjeno glavo in z udarcem v steno.

Kakšno je vaše razmerje do časa na tekmah?

Vse je odvisno od časa. Posebej pri plavanju 200 m delfin je čas izjemno pomemben. Vedno sem bil človek, ki rad čuti, kako tekmuje in trenira. Svojih zamahov ne štejem, vedno pa rad začutim čas med tekmo. Za nenavadno razmerje gre. Pred tekmo imam svoje taktike. Med njo pa vem, da potrebujem točno določen čas v določenem trenutku, sicer bom izpadel.

Kaj vas motivira in kaj je najtežji del?

Najbolj me motivirajo moji tekmeci. Že kot otrok se nisem bal izzivov. Vsi vedo, da sem začel prsno plavati zaradi Michaela Phelpsa. Najboljši plavalec vseh časov je in hotel sem tekmovati proti njemu v finalu olimpijskih iger. Ko sem na treningu in imam slab dan, samo pomislim: "Kaj bi naredil Michael?" Mislil sem, da bo po letu 2012 življenje lažje, saj sem bil olimpijski prvak, a je postalo težje. Ugotovil sem, da moram trdo delati, če želim ostati na tej ravni. Govoril sem z mediji z vsega sveta, a se še vedno počutim, kot da sem le navaden otrok iz Durbana.

Omenili ste, da je ura OMEGA, ki je bila last vašega dedka, v vaši družini več kot 70 let. Nam lahko poveste kaj več o njej?

V bistvu je v družini že 80 let. Moj dedek bi imel danes 103 ali 104 leta. Uro je imel vrsto let in še danes je del naše družine. Ko sem začel leta 2011 sodelovati z znamko, se mi je zdelo, da gre za usodo. Za tem je toliko dediščine in navdušen sem, da sem lahko del podjetja OMEGA. Zaenkrat je bilo popotovanje izjemno.

Katero uro boste nosili v Riu?

Letos bom nosil svojo najljubšo uro "The Seamaster Planet Ocean". Odkar sem bil deček, imam vedno uro. Gre za posebno razmerje. Če je nimam, se počutim neuravnoteženo, tako vajen sem, da je na mojem levem zapestju. Moj odnos z urami je preprost – v času, ko vladajo Facebook, Twitter in pametni telefoni, je moja OMEGA vedno blizu mojega srca. Doma ne morem zapustiti brez nje.

 | Foto:

JESSICA ENNIS-HILL

Država: Velika Britanija
Disciplina: sedmeroboj
Nastopi na olimpijskih igrah: London 2012
Olimpijske medalje: 1 zlata
Najljubša ura OMEGA: "Ladymatic"
Citat: "Moje sanje so bile vedno stati na vrhu stopničk."

Štiri leta nazaj ste bili obraz leta 2012. Tokrat greste v Rio. Je pritisk manjši, ker ne tekmujete v svoji rodni državi?

Pritisk je res nekoliko manjši. London 2012 je bil zame nedvomno izjemno leto, ki je vodilo do fantastičnih stvari. Celotna izkušnja je bila izjemna. Letos imam določena pričakovanja zase. Zadovoljna sem s tem, kar sem že dosegla, a moj cilj za Rio je iti tja in biti karseda najboljša. Z veseljem bi obdržala naziv s prejšnjih olimpijskih iger. Tekmovati hočem in doseči najboljši možen rezultat.

Kaj pa pričakujete od samega Ria de Janeira?

V Riu sem bila le enkrat, zato mesta nisem mogla izkusiti. A komaj čakam, da vidim, kakšne bodo množice. Verjamem, da bo drugače kot v Londonu, in mislim, da bo občutek izjemen, kot na karnevalu. Vreme naj bi bilo odlično in pričakujem, da bo tako tudi vzdušje.

O čem ste sanjali kot mlada atletinja, kaj vas je motiviralo?

V atletiko sem se zaljubila, ko sem se v njej prvič preizkusila. Oboževala sem tek in sodelovanje v različnih disciplinah. Moje sanje so bile vedno stati na vrhu stopničk. Vedno sem želela vedeti, kako bi bilo osvojiti zlato. Z leti sem spoznavala različna prvenstva in stopnje, ki jih lahko dosežeš, in olimpijske igre so postale moje sanje. Hotela sem postati olimpijka in stati na stopničkah kot zmagovalka.

Katera tekaška disciplina vam je znotraj sedmeroboja najbolj všeč in kako se med tekom osredotočate na čas?

Nedvomno imam najraje tek čez ovire. Je ena od disciplin, v katerih sem najmočnejša, in v njej res uživam. Pri teku čez ovire na 100 m je čas izjemno pomemben. V sedmeroboju si osredotočen nase in na svoj nastop, a vedno tekmujem proti uri. Vedno primerjam svoj trenutni čas s prejšnjimi in stremim k izboljšanju. Pri teku čez ovire na 100 m je čas zame ključnega pomena.

Opišite trenutek, ko na tabli zagledate izjemen čas.

Na olimpijskih igrah v Londonu sem bila na štartni črti teka čez ovire živčna in razburjena. Sama tekma je bila meglena, tako hitro se je vse zgodilo. Ko sem pretekla ciljno črto, sem takoj pogledala na uro in zagledala čas. Bila sem v šoku. Nisem mogla verjeti, da mi je uspelo teči tako hitro in občutek je bil neverjeten, saj sem olimpijske igre začela z izjemno zmago.

Leta 2014 ste si vzeli odmor in se vrnili leta 2015, ko ste osvojili naziv svetovne prvakinje. Kako ste se tako hitro vrnili v najboljšo formo?

Nobene skrivnosti ni. Po rojstvu sina sem potrebovala kar precej tednov, da sem se vrnila k treningom. Podpora trenerja, fizioterapevta, zdravnika in vseh okoli mene je bila tista, ki me je pomagala voditi v pravo smer. Poskrbeli so, da nisem prehitevala dogodkov, da sem si vzela čas s treningom ter se počasi in premišljeno vrnila v formo. Nato mi je podpora družine omogočila, da sem lahko nadaljevala s potrebnim treningom.

Bi rekli, da je bila vrnitev tako fizično kot psihično zahtevna?

Nedvomno. Tvoje telo gre skozi izjemno fizično spremembo. Za vrnitev v najboljšo formo sem morala delati ogromno različnih vaj. Psihično se je moje življenje neverjetno spremenilo. Zdaj ko sem mama, na vse gledam popolnoma drugače. Zadnje leto je prineslo ogromno izzivov, ogromno sem se morala naučiti in težko je bilo spet najti svoje mesto v športu. A komaj sem čakala, da se vrnem k tekmovanjem ter se udeležim svetovnega prvenstva in zmaga v Pekingu je bila res neverjetna.

Katere lastnosti cenite pri ženski uri?

Izbira ur OMEGA je neverjetna in za vsako priložnost lahko najdeš nekaj. Obožujem prefinjenost ure "Ladymatic". Osupljiva ura je, kar diamanti le poudarijo. Rekla bi, da vedno iščem elegantno, prefinjeno uro.

 | Foto:

SERGIO GARCIA

Država: Španija
Disciplina: Golf
Nastopi na olimpijskih igrah: 2016, debi
Olimpijske medalje: v teku
Najljubša ura OMEGA: "Speedmaster Dark Side of the Moon"
Citat: "Olimpijske igre … nastop bo uresničitev sanj."

Tokratne olimpijske igre predstavljajo redko priložnost za današnje igralce. Ste kdaj sanjali, da boste morda osvojili olimpijsko medaljo?

Že kot otrok. Vedno sem rad gledal olimpijske igre, a si nisem nikoli mislil, da bom nekega dne del tega dogodka. Sploh ker golf več kot sto let ni bil olimpijski šport. A zdaj se je vrnil in že sam nastop bo uresničitev sanj.

Mislite, da bodo olimpijske igre pomagale pri razvoju golfa?

Na svetu je še vedno veliko držav, v katerih golf ni del športne tradicije. Olimpijske igre bo gledalo na milijarde ljudi in mislim, da bo to redka, a pomembna priložnost, da predstavimo naš šport ter pokažemo, kako zanimiv in zabaven je lahko. Gre za izjemen trenutek za deljenje in rast igre.

Kakšna je bila za zdaj podpora s strani španskih navijačev?

Španija je glede športa zelo strastna, posebno ko gre za olimpijske igre. Ko športniki tekmujejo na njih, jih podpira vsa država. Ponosen sem, da lahko svojo državo zastopam v golfu. Gre za edinstven dogodek. A vem, da Španci radi gledajo vse vrste športov, in da bodo navijači za vse španske športnike navijali enakovredno.

Kaj pa olimpijsko igrišče za golf? Kako je videti z zornega kota golfista?

Igrišča si še nisem uspel ogledati podrobneje, a na prvi pogled je videti zelo zanimivo ter bo morda zahtevalo nekaj domišljije in kreativnosti. Ker gre za ravno zgrajeno igrišče, bo novost za vse igralce. Predstavljalo bo zanimiv test, ki ga bomo igralci prvič preizkusili skupaj.

V Riu 2016 bo OMEGA predstavila nove table za golf, namenjene gledalcem. Pri začetnem udarcu bodo pokazale hitrost zamaha, razdaljo in podobno. Mislite, da bo to izboljšalo izkušnjo gledanja?

Mislim, da je odlično, da so v golfu na voljo nove informacije, nova tehnologija pa bo pripomogla k boljši izkušnji gledalcev. Na drugih PGA in evropskih turnirjih smo že preizkusili določeno tehnologijo in vem, da je priljubljena. Zanimivo bo videti, kako se bo tehnologija razvijala v Riu.

V golfu je opaziti veliko različnih modnih stilov. Kako ura OMEGA bogati vaš osebni slog?

Precej raznolik življenjski slog imam in moja garderoba se spreminja od športne ali elegantne do bolj udobne, ko sem doma. Najboljša stvar pri urah OMEGA je, da so primerne za vsako priložnost. Nosim jih lahko kjerkoli.

Katero uro OMEGA bi priporočili svojim soigralcem?

Skozi leta sem preizkusil več ur OMEGA, trenutno pa obožujem svojo "Speedmaster Dark Side of the Moon". Če bi me soigralci prosili za priporočilo, bi nedvomno izbral to uro.

Ne spreglejte