Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
31. 7. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Boštjan Maček Rio 2016 Rio de Janeiro olimpijske igre

Nedelja, 31. 7. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Olimpijski status ni spremenil dvojnega življenja strelskega Mačka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Slovenski strelec v disciplini trap Boštjan Maček je prepričan, da lahko le v Sloveniji trgovini kruh dostavi športnik, ki se je na olimpijskih igrah zavihtel med najboljšo deseterico. 

Boštjan Maček bo v Riu drugič nastopil na olimpijskih igrah.  | Foto: Getty Images Boštjan Maček bo v Riu drugič nastopil na olimpijskih igrah. Foto: Getty Images

Ob odsotnosti Rajmonda Debevca, ki si po osmih zaporednih nastopih letos ni priboril olimpijske norme za nastop v Riu de Janeiru, 44-letni Boštjan Maček ne bo le najstarejši član strelskega dela odprave, temveč kar celotne reprezentance. Pravi, da je ta podatek zasledil v medijih, a se s tem ne obremenjuje. "Strelstvo je pač šport, ki dovoljuje konkurenčno nastopanje tudi starejšim, saj sta ključni vrlini natančnost in osredotočenost. Če v tem športu ne bo drastičnih sprememb, bomo tudi v prihodnje svojo priložnost lahko iskali nekoliko starejši športniki," pravi eden od treh Prekmurcev (še kolesar Simon Špilak in judoist Adrian Gomboc) v tokratni slovenski olimpijski reprezentanci.

"Še v San Marinu so začudeni"

Maček je svoj olimpijski krst doživel že pred štirimi leti v Londonu in prijetno presenetil s sedmim mestom. Pozornost je pritegnil tudi z zanimivim dvojnim življenjem: nočno-jutranjo službo in dnevnim športnim udejstvovanjem. Dober olimpijski rezultat ni spremenil njegovega življenja. Še naprej je zaposlen pri murskosoboškem Mlinopeku, od koder od tri- do štirikrat tedensko hodi na treninge.

"Med najboljšimi strelci v svoji disciplini, torej trapu, sem prava izjema. Med tridesetimi najboljšimi strelci so vsi profesionalci. Urejene statuse imajo celo v San Marinu in pri vseh naših sosedih, v razvitejših državah pa je to že vrsto let stalna praksa. V tujini se še danes pogosto začudijo, ko povem, da me v ponedeljek čaka služba," pojasnjuje strelec na glinaste golobe.

Na strelišče, ko razvozi kruh

In kakšen je delovnik potnika v Rio? "Sem dostavljavec kruha in mlevskih izdelkov, kar pomeni, da se moj delovni dan začne ob 3.30 in traja do 11.30. Včasih tudi malo dlje. Temu prilagajam tudi treninge. Gre za razgibano delo, pri katerim pa je pomembna koncentracija za volanom. Morda je tudi to formula za strelstvo," odgovarja Maček, ki  je junija vendarle za 65 dni zamrznil svoj poklic in se posvetil zgolj olimpijski puški.

Brez popotnice, a z optimizmom

"Žal se moj prilagojeni način treninga na evropskem prvenstvu še ni poznal. Časovno obdobje za preskok je bilo kratko. Priznam, da pred tem moja sezona ni bila dobra. Preveč je bilo nihanj. Vesel sem, da sem bil uvrščen v olimpijsko ekipo, še bolj pa, da se je na zadnjih treningih moje streljanje bistveno popravilo. V Rio potujem kot optimist," sklene nekdanji sredozemski prvak in lastnik treh bronastih olimpijskih kolajn iz Bodoncev.  


Video: utrip med slovenskimi športniki

Ne spreglejte