Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Natisni članek

Rio 2016 Zoran Dragić

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Olimpijske igre s cmokom v grlu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Med vrhunce olimpijskih iger, ki se bodo v Riu de Janeiru začele 5. avgusta, spada tudi košarkarski turnir. Člani slovenske reprezentance ga bodo spremljali s cmokom v grlu.

Zoran Dragić proti ZDA: do zdaj le na svetovnem prvenstvu, na olimpijskih igrah še nikoli | Foto: Zoran Dragić proti ZDA: do zdaj le na svetovnem prvenstvu, na olimpijskih igrah še nikoli

Ko je Jure Zdovc 5. julija 1992 v zadnjih sekundah zgrešil met za tri točke na kvalifikacijski tekmi proti Skupnosti neodvisnih držav, kakor se je takrat imenoval preostanek Sovjetske zveze brez baltskega terceta, je novoustanovljeni slovenski košarkarski reprezentanci iz rok spolzela prva, a zgodovinska priložnost za nastop na olimpijskih igrah v Barceloni.

Dobrih 24 let pozneje to še vedno velja za trenutek, ko je bila slovenska košarkarska reprezentanca najbližje olimpijskim igram. Le leta 2008 se je izbrana vrsta prebila na kvalifikacijski turnir, v vseh drugih primerih je bila bistveno bolj oddaljena od olimpijskih sanj.

Tudi leta 2016. Namesto na olimpijske igre, ki se bodo začele prihodnji petek, se slovenska košarkarska reprezentanca pripravlja na kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017.

Kot znani refren: Morda pa čez štiri leta …  Rašo Nesterović kot košarkar ni dočakal olimpijskih iger. | Foto: Rašo Nesterović kot košarkar ni dočakal olimpijskih iger.

"Da olimpijske igre spremljamo s cmokom v grlu, je postala že tradicija. Tako je bilo leta 2012, pa leta 2008 … Žal," pravi Rašo Nesterović, ki je olimpijske sanje neuspešno lovil kot kapetan reprezentance, že lani pa je brez možnosti za Rio 2016 ostal v funkcionarski opravi, torej kot generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije.

"Če že moji generaciji ni uspelo, upam in verjamem, da bo naslednikom. Naslednji cilj so olimpijske igre 2020 v Tokiu. No, do takrat nas loči še nekaj izzivov. A če želimo na olimpijske igre, moramo nizati vrhunske rezultate. Gre za dve povezani zgodbi. S kom? To je rod bratov Dragić. Prihajajo pa tudi novi obrazi, za katere pa upam, da bodo reprezentančni dres videli kot izziv in čast, ne pa kot breme," pravi Nesterović in ob tem izpostavlja pomembnost reprezentančne košarke.

"Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Toni Parker … Vsi so vrhunski košarkarji, ki so pečat pustili tudi v ligi NBA. Toda pravo košarkarsko ime so si zgradili kot nosilci svojih državnih reprezentanc," dodaja Rašo.

Omić: Slovenija spada na OI

"Seveda bi se raje pripravljal na olimpijske igre kot pa na kvalifikacijske tekme. A star sem komaj 24 let. Verjamem, da bom dočakal še eno priložnost. Obenem tudi trdim, da Slovenija spada na olimpijski turnir. Za preboj potrebuješ tudi nekaj sreče. Lani je na EuroBasketu 2015 nismo imeli, obenem pa ni skrivnost, da nismo nastopili v polni postavi," razmišlja 216 centimetrov visoki bosanski center s slovenskim potnim listom Alen Omić, ki se te dni znoji pod taktirko novega reprezentančnega selektorja Igorja Kokoškova. Ta ne skriva, da je trenutno edini slovenski cilj nastop na prvenstvu stare celine leta 2017, olimpijske igre pa spadajo med dolgoročne cilje.

Uspelo je le rokometašem in hokejistom

Na olimpijske igre so se sicer v 25-letni samostojnosti prebile štiri ekipe iz kolektivnih športov. Kar trikrat je veliki met uspel rokometašem, ki bodo po letih 2000 in 2004 čez nekaj dni v Rio že tretjič zakorakali v olimpijsko areno. Leta 2014 pa so bili del olimpijske družine na zimskih igrah v Sočiju tudi hokejisti. Ti bodo novo priložnost iskali že septembra, ko si bodo na kvalifikacijskem turnirju pot proti Pjongčangu 2018 skušali izboriti v konkurenci Belorusije, Danske in Poljske.

Kapetan rokometne reprezentance Uroš Zorman in selektor Veselin Vujović: Smer? Rio! | Foto: Kapetan rokometne reprezentance Uroš Zorman in selektor Veselin Vujović: Smer? Rio!

Favorit številka 1: ZDA

Da ob spremljanju olimpijskih iger, predvsem košarkarskega turnirja, ne bo povsem ravnodušen, priznava tudi eden od nosilcev reprezentančne igre Zoran Dragić. Igral je na evropskem in svetovnem prvenstvu. Olimpijske igre je spremljal zgolj prek malega ekrana. "Pred kratkim sem spremljal kvalifikacije za nastop v Riu. Tam so igrale tudi reprezentance, ki jih je Slovenija premagovala. Verjamem, da bi bili lahko kos olimpijskemu izzivu. A na žalost lani nismo bili v popolni postavi," pravi mlajši član bratskega tandema Dragić.

In koga vidi v vlogi favorita? "Združene države Amerike! Res je, da znova ne bodo nastopili v najmočnejši zasedbi. A verjamem, da lahko Amerika sestavi deset reprezentanc, ki bi osvojile zlato. To je posledica razvite lige in velikega nabora izjemnih igralcev. Vsem drugim ostaja le boj za srebro," dodaja "Zoki".

Kdo bo igral v Riu?

Na olimpijski košarkarski turnir so se poleg branilcev naslova ter svetovnih prvakov, košarkarjev ZDA, uvrstile še Hrvaška, Francija, Srbija, Kitajska, Litva, Španija, Argentina, Venezuela, Nigerija, Avstralija in domača Brazilija.

Ne spreglejte