Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
21. 8. 2016,
14.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

atletika Rio 2016 tekmovalni dan maraton

Nedelja, 21. 8. 2016, 14.33

6 let, 7 mesecev

Olimpijske igre, atletika (10. dan)

Kipchoge olimpijski prvak v maratonu, Kosmač 117.

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Eliud Kipchoge Rio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Atletski spektakel na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru se je končal z moško preizkušnjo v maratonu. Olimpijski prvak je pričakovano postal Kenijec Eliud Kipchoge.

Eliud Kipchoge je veljal za prvega favorita že pred štartom, saj je v zadnjih letih nepremagljiv na tej preizkušnji, svojo vlogo pa je tudi upravičil. Zmagal je na svojem šestem zaporednem maratonu, postavil pa je svoj sploh najslabši čas, kar je tudi pričakovano, saj je prvič nastopil na velikem tekmovanju, kjer je bolj kot čas pomembna uvrstitev.

Kenijec ni osvojil prve olimpijske medalje, saj je bil leta 2004 v Atenah bronast v teku na 5000 metrov, štiri leta pozneje pa srebrn v Pekingu. Letos je zmagal tudi na londonskem maratonu in le za osem sekund zgrešil svetovni rekord.

Zadnjega tekmeca je se Kipchoge znebil na 35. kilometru, ko ga ni mogel več slediti Etiopijec Feyisa Lilesa, ki si je pritekel srebro, Američan Galen Rupp pa je bil na svojem drugem maratonu v karieri odličen tretji.

Slovenski predstavnik Anton Kosmač, ki je imel letos veliko težav s poškodbo stegenskih mišic, je v cilj pritekel v času 2;29:48 in osvojil 117. mesto. Nastopilo je rekordnih 155 tekmovalcev, končalo pa ga je 140 tekačev.

Končna odločitev:

Moški:

Maraton:
1. Eliud Kipchoge (Ken) 2;08:44
2. Feyisa Lilesa (Eti) 2;09:54
3. Galen Rupp (ZDA) 2;10:05
-----------------------------------
4. Ghirmay Ghebreslassie (Eri) 2;11:04
5. Alphonce Felix Simbu (Tan)  2;11:15
6. Jared Ward (ZDA) 2;11:30
7. Tadesse Abraham (Švi) 2;11:42
8. Munyo Solomon Mutai  (Uga) 2;11:49
...
117. Anton Kosmač (Slo) 2;29:48

Potek maratona:

Cilj:
Olimpijski prvak v maratonu je Kenijec Eliud Kipchoge, ki je zmagal s časom 2;08:44. Srebro je osvojil Feyisa Lilesa, brona pa Američan Galen Rupp. Kosmač je osvojil 117. mesto.

Vmesni čas na 40 km:
Dobra dva kilometra pred ciljem ima Kipchoge varno vodstvo, saj Etiopijec na drugem mestu zaostaja že 36 sekund. Američan Rupp zaostaja še dodatnih 12 sekund, obračun za srebro pa zna biti še zanimiv. Dobitniki medalj so znani, saj ostali že preveč zaostajajo. Kosmač na 122. mestu.

Vmesni čas na 35 km:
Zadnjih pet kilometrov je prišlo do odločitve. Kipchoge je narekoval oster tempo, tekmeci pa so eden za drugim odpadali iz vodilne skupine. Najdlje mu je lahko sledil Etiopijec Lilesa, ki pa tudi ne more več slediti. Z njima je bil nekaj časa tudi Američan Rupp, ki pa se bo moral zelo potruditi, če bo želel ohraniti tretje mesto. Kenijec Biwott se je moral ustaviti zaradi bodca in je nekaj časa hodil. Kosmač je napredoval na 133. mesto, zaostaja pa nekaj več kot 15 min.

Vmesni čas na 30 km:
Zgodilo se je, kar je bilo tudi pričakovati. Kenijci so imeli dovolj. Kipchoge, Wesley Korir in Stanley Biwott so krepko pospešili in razbili vodilno skupino. Na 30. kilometru je bilo v njej le še devet tekačev. Odpadlo je tudi nekaj favoritov, med njimi tudi svetovni prvak Ghebreslassie. Med afriškimi tekači v vodstvu je tudi Američan Galen Rupp. Kosmač je 142. in zaostaja 11 minut in pol.

maraton, Rio | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Vmesni čas na 25 km:
Še vedno brez večjih sprememb. Še vedno v vodilni skupini okrog 40 tekačev. Kmalu lahko pričakujemo, da se bo začelo zares. Kdo bo prvi pospešil? Kosmač je 145.

Polovica proge:
Vodilna skupina je polovico proge pretekla v času 1;05:55. Vsi favoriti še v igri za zmago. Kosmač na 146. mestu zaostaja slabih sedem minut.

Vmesni čas na 20 km:
Na 20. kilometru je bilo skupaj še 44 tekmovalcev, visoka vlažnost pa določenim tekačem že povzroča težave. Kosmač zaostaja že več kot šest minut.

maraton, Rio | Foto: Reuters Foto: Reuters Vmesni čas na 15 km:
Videli smo nekaj manjših "napadov" etiopskih tekačev, a vodilna skupina za zdaj ostaja skupaj. V njej je kar 66 tekačev, na čelu pa je zdaj Kipchoge. Vmesni čas vodilnih je znašal 46:53, Kosmača pa 51:19.

Vmesni čas na 10 km:
Vodilna skupina je še vedno ogromna, v njej je več kot 50 tekačev, prvih 10 kilometrov pa so pretekli v času 31:08. Na čelu skupine je svetovni prvak iz Pekinga, Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie. Slovenski predstavnik zdaj zaostaja dve minuti in 43 sekund in je na 151. mestu.

Vmesni čas na 5 km:
V prvih petih kilometrih se še nihče ni odločil, da bi resneje pospešil. Vodilna skupina z vsemi favoriti je prvih pet kilometrov pretekla v času 15:31, Kosmač pa v 16:48.

maraton, Rio | Foto: Reuters Foto: Reuters Štart:
Kar 155 tekačev se je podalo na mokro maratonsko progo, saj v Riu dežuje. Temperatura je 22 stopinj Celzija, tako da ni prevroče. Med tekači je tudi Slovenec Tone Kosmač, ki je maratonsko normo postavil lani v Zagrebu. Med glavnimi favoriti so etiopski in kenijski tekači, najboljši osebni rekord med vsemi 2;03:05 pa ima Eliud Kipchoge, zmagovalec letošnjega maratona v Londonu. Olimpijski naslov brani Ugandec Stephen Kiprotich, ki je bil presenetljivi zmagovalec pred štirimi leti.
Ne spreglejte