Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 8. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Rio 2016

Torek, 9. 8. 2016, 10.00

6 let, 7 mesecev

Olimpijska prvakinja pripravljena na predajo krone

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Še vedno aktualna olimpijska prvakinja Urška Žolnir je v olimpijsko areno potisnila že dva svoja aduta, se nasmehnila kosovski olimpijski prvakinji, zdaj pa bi svojo krono najraje predala kar nekdanji partnerici na treningih Tini Trstenjak.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Slovenski vrhunec
Torkov olimpijski program, vsaj na papirju, prinaša najlepšo priložnost za slovenski vpis v klub držav s kolajnami z 28. olimpijskih iger. Na delu bosta namreč tako judoistka Tina Trstenjak kot tudi kanuist Benjamin Savšek. Le dan zatem bosta v Riu znova dejavna tudi kajakaš Peter Kauzer in kolesar Primož Roglič.

Urška Žolnir v novi (trenerski) vlogi. | Foto: STA , Urška Žolnir v novi (trenerski) vlogi. Foto: STA ,

Urška Žolnir se je dodobra vživela v novo, trenersko vlogo. Trenerska desna roka slovenskega judo guruja Marjana Fabjana in njegova domnevna naslednica v Riu de Janeiru suvereno opravlja vlogo šefinje moškega terceta. Na olimpijski tatami je poslala že dva aduta. Prekmurec Adrijan Gomboc je roko stegoval celo proti odličju, a se na koncu zadovoljil s petim mestom, Celjan Rok Drakšič pa je ceno napake plačal že v prvi borbi in se z grenkim porazom po vsej verjetnosti za vselej poslovil od olimpijskih iger.

Svoje pove brez povišanega glasu

"Drakšič je po vodstvu storil povsem nepotrebno napako, ki je ne bi smel. Gomboc ima po drugi strani v sebi bojevitost, a je na trenutke še svojeglav. Judo je večletni proces. Učenje poteka skozi napake, zmage, poraze … To te le krepi. Če vse to zdržiš, lahko postaneš vrhunski," pripoveduje Žolnirjeva, nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja, ki pa kljub unovčevanju Fabjanovega trenerskega nasledstva uvaja svoje prijeme.

V pogovorih z novinarji je veliko bolj odprta kot v tekmovalnih časih. Kakšen pa je njen slog komunikacije z judoisti? "Oba, tako Rok kot Adrijan, sta slišala, kar je bilo treba slišati. Seveda povsem dobronamerno. Kot trenerka ne kričim. Ne norim. Iščem prave besede. Če jih znaš podati na pravi način, se ukoreninijo," pravi 34-letna Savinjčanka, ki ima kot trenerka v Riu v ognju še eno železo. V sredo bo namreč svoj olimpijski krst dočakal še Mihael Žgank v kategoriji do 90 kilogramov.

V pričakovanju naslednice Tina Trstenjak v pričakovanju olimpijskega krsta. | Foto: STA , Tina Trstenjak v pričakovanju olimpijskega krsta. Foto: STA ,

Še pred tem pa bo Žolnirjeva dočakala svojo naslednico v vlogi aktualne olimpijske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov. Čeprav je imela v zadnjem obdobju nekaj zdravstvenih težav, v ožji krog favoritinj spada prav Urškina klubska sotekmovalka in naravna naslednica Tina Trstenjak.

"Verjamem, da se je Tina na ta trenutek pripravljala. Ne le v zadnjem štiriletnem obdobju. To je proces celotne kariere," o judoistki, za katero si želi, da bi ji predala zlato olimpijsko krono, razmišlja prvakinja iz Londona. Ob tem ni pozabila, da je bila ob njenem uspehu kariere prav Trstenjakova njena sparing partnerica za treninge.

"Zame je bila vsekakor zelo pomembna. Verjamem, da se je iz tiste izkušnje tudi ona veliko naučila," dodaja Žolnirjeva, ki se je vse od prihoda v Rio spretno izogibala konkretnim napovedim o dometu Trstenjakove. Ta je bila tudi ena redkih slovenskih športnic, ki se pred nastopom ni predstavila slovenski sedmi sili na delu v Braziliji. Kot kaže, želi spregovoriti predvsem na tatamiju.

Kojlinda Kelmendi pogosto trenira v družbi Urške Žolnir in Marjana Fabjana | Foto: Reuters Kojlinda Kelmendi pogosto trenira v družbi Urške Žolnir in Marjana Fabjana Foto: Reuters

Pomoč olimpijski prvakinji

Ne glede na uspešnost Trstenjakove, ki bo v olimpijsko areno vstopila v torek, pa je bil tabor trenerja Fabjana v Riu vsaj posredno že del zgodbe o velikem uspehu. Kojlinda Kelmendi, ki je v kategoriji do 52 kilogramov osvojila prvo zlato olimpijsko kolajno za Kosovo, je namreč stara znanka slovenske judo druščine.

"V našem klubu se pripravlja skoraj na vsako večje tekmovanje. Poleg tega pa je po lanski poškodbi prav pri meni opravila 14-dnevni sklop priprav vračanja v judo," pojasnjuje Žolnirjeva, na katero Kelmendijeva ob naštevanju zaslužnih za podvig ni pozabila. Njen trener Driton Kuka je med tem večkrat poudaril, da se je trenerskih judo veščin učil predvsem ob pomoči Marjana Fabjana.  

Ne spreglejte