Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 8. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

Natisni članek

Ronda Rousey UFC judo Ana Velenšek Rio 2016 Kayla Harrison

Sobota, 13. 8. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Olimpijska prvakinja popljuvala svet mešanih borilnih veščin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10
Kyla Harrison | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriška judoistka Kayla Harrison, ki je včeraj v polfinalnem dvoboju olimpijskega turnirja v Riu premagala našo predstavnico Ano Velenšek in nato osvojila zlato medaljo, je na vprašanja ameriških novinarjev, če se v prihodnje vidi v tekmovanju UFC, odgovorila z odločnim ne.

"Po dvoboju se tekmici priklonim in ji s tem izkažem spoštovanje. Tega v MMA ni," je Kyla Harrison, 26-letna dvakratna olimpijska zmagovalka (zlato kolajno v kategoriji do 78 kilogramov je osvojila že pred štirimi leti v Londonu), kritizirala kulturo v svetu mešanih borilnih veščin. Ta je v Združenih državah Amerike zastopan predvsem skozi organizacijo UFC (Ultimate Fighting Championship).

Kritična do vrednot v svetu MMA

"Ne vem, če sem ustvarjena za svet, v katerem dvoboj dobiš na podlagi tega, kako lepo si videti in koliko govoriš, ne pa zaradi svoje vrednosti v ringu. Za zdaj sem osredotočena na judo, uživam v vlogi dvakratne olimpijske prvakinje. Čeprav se držim načela, da nikoli ne rečem nikoli, pa za zdaj MMA pravim ne," je bila odločna judoistka, ki se za zdaj torej še ne misli podati po poti rojakinje Ronde Rousey, zvezdnice UFC, ki je v osemkotno kletko vstopila prav iz juda.

Cirkus, ki prodaja vstopnice

Rouseyjeva, ki je po dvanajstih suverenih zmagah v MMA dosegla zvezdniški status, pa potem po hudem porazu s Holy Holm pristala trdo na tleh, je kot članica ameriške reprezentance okusila olimpijske igre v Atenah leta 2004. Od bork in borcev v UFC se ne pričakuje le dobrih predstav v ringu, pač pa morajo svoje dvoboje prodajati javnosti, ki za ogled plačuje. Promocijski dogodki pred temi borilnimi spektakli so tako pravi cirkus, nastopaštvo in aroganca borcev, ki se obkladajo z bolj ali manj domiselnimi žaljivkami, pa prodajata vstopnice.

"Hočem, da se mlada dekleta pri nas in po svetu zavedo, da je v redu, če so močna, zdrava in samozavestna," meni dvakratna olimpijska zmagovalka. | Foto: Getty Images "Hočem, da se mlada dekleta pri nas in po svetu zavedo, da je v redu, če so močna, zdrava in samozavestna," meni dvakratna olimpijska zmagovalka. Foto: Getty Images

V tradicionalnih veščinah šteje vzajemno spoštovanje

Tega v svetu tradicionalnih borilnih veščin, kot so olimpijski judo, taekwondo in pa tudi karate, ni. V teh vlada medsebojno spoštovanje in vsaj za zdaj Harrisonovi ni do tega, da bi se pridružila divji UFC zabavi UFC, ki pa, vsaj nekaterim, omogoča orjaške zaslužke. Ameriška šampionka je za zdaj osredotočena na plemenitejše cilje.

"Naša družba se spreminja, veste, da ima ameriška olimpijska reprezentanca prvič v zgodovini več žensk kot moških članov in to je smer, v katero gremo. Hočem, da se mlada dekleta pri nas in po svetu zavedo, da je v redu, če so močna, zdrava in samozavestna. Ne glede na to, ali se ukvarjajo z borilnimi veščinami ali ne," je njeno navdihujoče sporočilo prenesel ESPN.

Ne spreglejte