Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 8. 2016,
13.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

plavanje Rio 2016

Nedelja, 7. 8. 2016, 13.18

6 let, 6 mesecev

Olimpijec plava le z velikimi ribami. Dobesedno.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
plavanje eksoti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tako imenovani eksoti, ki jih gledalci spremljajo z mešanico posmeha in občudovanja, so stalnica olimpijskih iger. Med njimi bosta v Riu maldivijska plavalca, ki sta v odsotnosti bazena primorana trenirati v Indijskem oceanu, ter Mongolec, ki se je za igre pripravljal v mogočni reki Selenga.

"Na Maldivih treniramo v morju, saj nimamo bazena," je pred igrami pojasnila državna prvakinja Aminath Shajan, ki se bo v Riu pomerila v disciplini 100 m prosto. "Včasih treniramo sredi smeti, ki plavajo okoli nas in včasih nas opečejo meduze," je dodala 23-letna športnica.

Njen rojak, 19-letni Nishwan Ibrahim, se medtem v improviziranem, z bojami ograjenem 25-metrskem oceanskem bazenu, počuti dobro. "Videl sem že ogromne skate in meduze in človek se prestraši. A, ko se enkrat privadiš, ni tako strašno. Ko je mirno in čisto, je v morju lažje plavat, saj je vzgon večji," je pojasnil tekmovalec na 50 m prosto.

No, tako Shajanova kot Ibrahim se na Rio nista pripravljala zgolj v pacifiški otoški državici z manj kot 400.000 prebivalci. Shajanova je plavala tudi na Tajskem, Ibrahim pa v Južni Afriki, ob boku olimpijskega šampiona Chada Le Closa.

Dulguun Batsaikhan trenira v reki Selenga. | Foto: Reuters Dulguun Batsaikhan trenira v reki Selenga. Foto: Reuters

"Novi" Moussambani?

Maldivijca nista povsem primerljiva z Ekvatorialnim Gvinejcem Ericom Moussambanijem, znanim tudi kot "Erik jegulja", ki je Sydneyju leta 2000 topil srca z obupanimi zadnjimi zamahi na 100 m prosto, a v preteklosti sta že prebujala podobne spomine.

Ibrahim je bil na primer pred dvema letoma na azijskih igrah deležen stoječih ovacij s strani korejskih gledalcev, potem ko je zadnjo dolžino na 200 m mešano premagoval v popolni osami.

Ibrahimu bo tokrat na 50 m prosto družbo delal Mongolec Dulguun Batsaikhan, ki je treniral v reki Selenga, na lokaciji 450 kilometrov od svojega doma v Ulan Batorju.

"Za trening partnerje imam samo velike ribe," se je pošalil 29-letnik. "Malce je hladno, a v redu. Moja filozofija je vedno bila, da je voda voda."

Ne spreglejte