Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
3. 8. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Rio 2016 kajak kanu

Sreda, 3. 8. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

OI v Riu: varnostniku je le od daleč pomahal z akreditacijo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
oi varnost

Na olimpijsko prizorišče je že prispel tudi vodja kajakašev in kanuistov Andrej Jelenc. Kot sam opaža, je vzdušje v slovenski ekipi sproščeno in mirno. Upa, da bo tako tudi, ko se bo začelo zares.

Pred začetkom olimpijskih iger v Riu de Janeiru je slišati veliko kritik na račun organizacije, urejenosti … Andrej Jelenc ima kot vodja odprave kajakašev in kanuistov na divjih vodah ogromno izkušenj z olimpijskih iger. Zraven je bil že pred dvajsetimi leti, ko je Andraž Vehovar na OI v Atlanti osvojil srebro.

Andrej Jelenc je bil zraven, ko je Andraž Vehovar na OI v Atlanti osvojil srebro. | Foto: Andrej Jelenc je bil zraven, ko je Andraž Vehovar na OI v Atlanti osvojil srebro.

Brazilska malomarnost

Ko smo ga vprašali, kako on vidi organizacijo v Braziliji, nam je povedal: "Morda je zaznati malo brazilske malomarnosti, vendar kar mi je do zdaj uspelo videti, se mi zdi v redu," nam je uvodoma povedal Jelenc. Ta meni, da varnostni ukrepi na prizoriščih niso tako strogi kot na primer v Londonu, ampak se kljub temu počuti varno.

"Ko prihajam na treninge na kajakaško progo, varnostniku zgolj od daleč pomaham z akreditacijo in me spusti skozi. Seveda pa te pozneje pregleda tudi vojska, ki je je povsod veliko. Tudi prevozi so dobro organizirani. Ko sem se nazadnje v večernih urah vračal iz olimpijske vasi, so bili na cestah le avtobusi in vojska. Lahko rečem, da nimam slabega občutka glede varnosti."

Do zdaj je videl le enega komarja

Veliko prahu je dvignil tudi virus zika, ki se prenaša s pikom tamkajšnjih komarjev. A kot je povedal naš sogovornik, je skrb odveč. "Mislim, da sem do zdaj videl le enega komarja. Sicer pa imajo tekmovalci s seboj elektronske odganjalce mrčesa in pršila proti komarjem."

Bolj ga skrbi neka druga stvar. "Sam se bolj bojim klimatskih naprav v jedilnicah in avtobusih. Tam je namreč precej hladno in kaj hitro se lahko kdo prehladi. Tekmovalci na avtobusih so šoferje že opozorili, naj nekoliko zmanjšajo delovanje klimatskih naprav," nam je zaupal Jelenc.

"O tem nima smisla izgubljati besed"

Pozneje je beseda stekla o slovenskih kajakaših in kanuistih. "Kolikor sem videl (Andrej Jelenc ne živi v olimpijski vasi, op. p.), se mi zdi, da je trenutno stanje v ekipi dobro. Je pa seveda odvisno, kako se bodo odvijali zadnji dnevi. Pomembno bo, da se dejansko nastavijo na tekmo, kot mi temu rečemo. Luke in Saše na divji vodi nisem videl, ker sta imela ravno takrat prost dan, za druge pa mislim, da so v dobri formi."

V ekipi vlada sproščeno vzdušje. | Foto: V ekipi vlada sproščeno vzdušje.

Pred igrami je jasno, da so Kauzer in preostala druščina v igri za medalje, a Jelenc pred tekmo ne želi nikogar izpostavljati. "Že preden smo odšli na olimpijske igre, smo povedali, da so vsi štirje čolni dobri. Olimpijske igre so posebna tekma in lahko se zgodi marsikaj. Zelo nehvaležno je napovedati. Če pogledamo letošnjo sezono, lahko vidimo, da ima Urša Kragelj srebro z evropskega prvenstva, Luka Božič in Sašo Taljat sta bila ravno tako srebrna, Peter Kauzer in Benjamin Savšek pa imata v zadnjih letih veliko vrhunskih rezultatov. O tem nima smisla izgubljati besed. Veliko bo odvisno od dnevne forme. Zagotovo pa smo eni od tistih, ki smo v igri za medalje," je na koncu priznal Jelenc.

Ne spreglejte