Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 7. 2016,
16.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Rio 2016 doping Rusija

Torek, 19. 7. 2016, 16.40

6 let, 6 mesecev

Odločitev konec tedna?

Rusi ostajajo v negotovosti, MOK bo preučil pravne vidike kolektivne izločitve Rusije z OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Olimpijske igre Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po ponedeljkovem razkritju Wadinega poročila o sistematičnem dopingu v Rusiji, ki ga je podpirala država, je Mednarodni olimpijski komite (MOK) danes sporočil, da še ni sprejel odločitve o (ne)nastopanju ruskih športnikov na bližajočih se OI. Ta naj bi bila znana konec tedna.

Ključni poudarki:

  • Svetovna protidopinška agencija Wada je v ponedeljek razkrila poročilo, ki se navezuje na doping v ruskem športu, in potrdila namige o dopinških prekrških v Rusiji.
  • Rusi so po besedah profesorja športnega prava in preiskovalca Wade Richarda McLarna tako na svetovnem atletskem prvenstvu leta 2013 v Moskvi kot na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 zamenjevali vzorce urina. Sporne vzorce so zamenjali s čistim urinom.
  • V sistematični doping v ruskem športu je vpletena vsa država, tudi ministrstvo za šport, varnostne, tajne službe in domača protidopinška organizacija Rusada.
  • Ali bodo po objavljenem poročilu Rusom prepovedali nastop na bližajočih se OI, še ni znano.
  • Vsaj en nogometaš v ruski ligi naj bi imel "privilegij" menjave vzorca.
  • V ponedeljek se je oglasil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in ruski dopinški škandal označil za šokantnega in brez primere. Napovedal je preučitev poročila in kazni za vse vpletene.
  • Sprva je bilo predvideno, da bi bile lahko kazni znane že v torek, a je MOK v sporočilu za javnost zapisal, da še preučuje pravne možnosti kolektivne prepovedi nastopanja Rusije na OI v Riu de Janeiru.

V poročilu MOK je med drugim zapisano, da bo disciplinska komisija, sestavljena iz petih članov, v povezavi z (ne)nastopanjem ruske reprezentance na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru preučila pravne vidike kolektivne prepovedi ruske reprezentance in to, kako bi odločitev o prepovedi kršila individualne pravice tistih športnikov, ki niso grešili.

Po poročanju španskega dnevnika Marca naj bi bila odločitev MOK znana konec tedna, MOK pa bo pred razkritjem svoje odločitve počakal še na odločitev športnega razsodišča CAS v Lozani. To bo v četrtek odločilo o primeru ruskih atletov, ki so vložili pritožbo zoper prepoved nastopanja na igrah, ki jim jo je izrekla Mednarodna atletska zveza IAAF.

Izvršni odbor MOK je sprejel nekaj začasnih ukrepov:

MOK je sprejel začasne ukrepe. | Foto: Reuters MOK je sprejel začasne ukrepe. Foto: Reuters

  • MOK ne bo organiziral oziroma pod njegovim pokroviteljstvom ne bo nobenega športnega dogodka ali srečanja v Rusiji, vključno z načrtovanimi Evropskimi igrami leta 2019.
  • MOK za OI v Riu de Janeiru ne bo izdal akreditacij nobenemu uradniku ruskega športnega ministrstva oziroma katerikoli osebi, omenjeni v Wadinem poročilu, ki ga je v ponedeljek predstavil McLaren.
  • MOK bo sprožil ponovne analize, vključno s forenzičnimi pregledi vseh ruskih športnikov, njihovih trenerjev, uradnikov in športnega osebja, ki so sodelovali na olimpijskih igrah v Sočiju. V ta namen so ustanovili posebno disciplinsko komisijo.

Gre za težaven primer

Pri ruski dopinški zgodbi, v katero so vpleteni tako ministrstvo za šolstvo kot tajne službe in domača protidopinška organizacija Rusada, ki so pomagali pri sistematičnem dopingu, gre namreč za zelo občutljiv primer. Načeloma vsak športnik nosi posledice za svoja dejanja, če bi MOK celotni ruski reprezentanci prepovedal udeležbo na avgustovskih OI, pa bi kratko potegnili ruski športniki, ki z dopingom niso imeli opravka.

Direktor slovenske protidopinške organizacije Janko Dvoršak je v ponedeljek opozoril, da bo imel MOK izjemno težko delo, saj "je v pravu zelo pomembno načelo recipročnosti. Višina, oblika kazni mora biti sorazmerna s prekrškom. Zato pravim, da bo to zelo težka odločitev, z njo pa ne bo zadovoljna ne ena ne druga stran."

Štirje ruski uradniki po dopinškem škandalu ostali brez službe

Ruski minister za šport Vitalij Mutko, ki ga obtožujejo, da je vedel za menjavo spornih vzorcev s čistimi, je suspendiral štiri športne uradnike. | Foto: Reuters Ruski minister za šport Vitalij Mutko, ki ga obtožujejo, da je vedel za menjavo spornih vzorcev s čistimi, je suspendiral štiri športne uradnike. Foto: Reuters

Po poročilu Svetovne protidopinške agencije, ki je razkrila sistematski doping v Rusiji, so štirje krovni športni uradniki ostali brez služb. Minister za šport Vitalij Mutko je suspendiral Natalijo Šelanovo, Irino Rodionovo, Abaka Abaljana in Alekseja Velikodnija. Mutko po odločitvi Kremlja ostaja na položaju ministra.

Mutko je suspendiral Šelanovo, ki je bila njegova svetovalka, pa tudi pomočnico direktorja, odgovorno za pripravo športnikov v reprezentanci Rodionovo, pomočnika direktorja raziskovalnega oddelka Abaljana in sodelavca v športnem ministrstvu Velikodnija. Že v ponedeljek je predsednik vlade Dimitrij Medvedjev odpustil Mutkovega pomočnika Jurija Nagorniha.

Ne spreglejte