Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
12. 8. 2016,
16.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Rio 2016

Petek, 12. 8. 2016, 16.20

6 let, 6 mesecev

Od žrtve spolnega zlorabljanja do dveh zlatih olimpijskih kolajn

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Ameriška judoistka Kayla Harrison, edina, ki je v kategoriji do 78 kilogramov na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru premagala Ano Velenšek, je po drugi zlati olimpijski kolajni naznanila tekmovalno upokojitev. Njena zgodba, ki vključuje tudi trenerjevo spolno zlorabljanje, spominja na scenarije hollywoodskih filmov.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Ana Velenšek dan po osvojeni bronasti kolajni v kategoriji do 78 kilogramov šepajoče hodi po olimpijski vasi. "Boli," skomigne z rameni in pokaže na poškodovano koleno. Vseeno ne skriva ponosa ob osvojenem odličju, do katerega je prišla kljub strganim kolenskim vezem.

Kayla Harrison in Ana Velenšek se ne bosta več bojevali. | Foto: STA , Kayla Harrison in Ana Velenšek se ne bosta več bojevali. Foto: STA ,

Premagala je tri tekmice, izgubila pa le proti 26-letni Kayli Harrison. Že devetič v karieri, a obenem tudi zadnjič. Američanka, ki je zlato kolajno osvojila že pred štirimi leti v Londonu, je namreč po olimpijskem zmagoslavju v Riu de Janeiru naznanila slovo od borilnih blazin.

Od žrtve do prvakinje

"Vesela sem, da sem imela tako lepo kariero. Zdaj je čas za umik in priložnost, da prenesem dediščino na mlajše ter poskrbim za lepši svet," je dejala Harrisonova.

Njene besede imajo globlji pomen. S koncem kariere se je namreč končalo tudi življenjsko obdobje, sestavljeno iz človeškega pekla in raja. Kot 14-letna deklica je bila namreč žrtev spolnega nadlegovanja svojega tedanjega trenerja Daniela Doyla. Ta je bil leta 2007 obsojen na desetletno zaporno kazen, Harrisonova pa se je v najstniških letih ubadala z brazgotinami zlorabe.   

Kayla Harrison: slovo z zlato olimpijsko kolajno. | Foto: Reuters Kayla Harrison: slovo z zlato olimpijsko kolajno. Foto: Reuters

Pomislila je tudi na samomor

O spolni zlorabi je dolgo molčala. Tudi ko se je Doyle znašel za rešetkami, se je zanašala na tišino. Pozneje je priznala, da so jo prešinile tudi najbolj črne misli. Spraševala se je o vrednosti svojega življenja. Oporo je našla v športu in pozneje tudi v javnem razkrivanju svoje zgodbe. S tem je, kot je večkrat poudarila, skušala pomagati mlajšim generacijam in vsem tistim otrokom, ki  so žrtve spolnega nadlegovanja, a o tem molčijo.

V Tokiu priložnost za nov obraz

V svoji karieri je 173 centimetrov visoka judoistka, ki se je pod vse uspehe podpisala v kategoriji do 78 kilogramov, osvojila dve zlati olimpijski kolajni, postala svetovna prvakinja in bila še dvakrat bronasta. Z umikom bo priložnost za napad na olimpijsko zlato ponudila novim obrazom. Tudi Ani Velenšek? "Tokio 2020 je še daleč. O tem ne razmišljam. Zdaj se veselim brona, čakata pa me tudi operacija in rehabilitacija," odgovarja bronasta Savinjčanka.

Ne spreglejte