Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
14. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

2

Natisni članek

Rio 2016 maraton Daneja Grandovec Anton Kosmač

Nedelja, 14. 8. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Od vesoljcev do naroda tekačev

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

2

Slovenska maratonca Anton Kosmač in Daneja Grandovec nimata realnih možnosti za odmevnejši olimpijski rezultat, vseeno pa bosta na simbolni ravni v Riu de Janeiru predstavljala narod tekačev.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Maraton je izziv za številne slovenske rekreativne tekače. | Foto: Vid Ponikvar Maraton je izziv za številne slovenske rekreativne tekače. Foto: Vid Ponikvar

Tek je ena najbolj množičnih oblik rekreacije, tekaške prireditve so v Sloveniji postale pravi hit, maraton (42 km) pa je eden od osrednjih izzivov številnih tekačev. A čeprav naj bi se po ocenah krovne atletske organizacije v Sloveniji s tekom rekreativno ukvarjalo kar 300 tisoč ljudi (zgolj na zadnjem Ljubljanskem maratonu so zabeležili več kot 24 tisoč tekačev), pa se le redkim uspe prebiti na najvišjo tekmovalno raven, do olimpijskih iger. V Riu de Janeiru bosta slovenske barve v maratonu branila Anton Kosmač in Daneja Grandovec.

Daneja Grandovec: "Atletika je kraljica, maraton pa kralj." | Foto: Vid Ponikvar Daneja Grandovec: "Atletika je kraljica, maraton pa kralj." Foto: Vid Ponikvar

Gledali so jih kot vesoljce

"Ko sem se začel ukvarjati s športom, je bilo v Sloveniji zelo malo rekreativnih tekačev. Veseli pa me, da lahko zdaj govorimo o množičnosti. Tudi prireditve so na visoki ravni. Ljubljanski maraton se resda ne more primerjati z največjimi, a v primerjavi z milanskim, na katerem sem večkrat tekel, je večji," razmišlja Kosmač, z njim pa se strinja tudi Grandovčeva: "Če si se pred dvajsetimi leti podal na tek, so te gledali kot vesoljca. Lahko smo veseli, da se je to v zadnjih letih spremenilo. Morda tudi zaradi tega z Antonom čutiva še večjo odgovornost. Verjamem, da bova dobro predstavljala vse slovenske tekače. Morda bova s tem olimpijskim nastopom še koga navdušila za tek. Atletika je namreč kraljica športa, maraton pa kralj."

Maratonci namesto plesalk

Maratonke se bodo s Sambodroma, kjer vsako leto poteka sloviti karneval, na 42-kilometrsko progo po ulicah Ria de Janeira podale že to nedeljo. Tekači pa bodo, skladno s tradicijo, preizkušnjo z močnim zgodovinskim pridihom opravili na zadnji dan olimpijskih iger.

Slovenca kajpak ne spadata med favorite, saj sta svojevrstno zmago dosegla že z uvrstitvijo v olimpijsko reprezentanco. Njuna cilja pa …  "Na olimpijskih igrah se ne lovi osebnega rekorda, temveč dobro uvrstitev. Napovedi so nehvaležne, osebno pa upam predvsem na pameten tek," pravi 32-letna Mariborčanka, sedem let starejši maratonec iz Gorenje vasi pa dodaja: "Želim upravičiti status olimpijca. Priprave je sicer ovirala poškodba, a je zdaj že pozabljena."  

Anton Kosmač bo nastopil vsega nekaj ur pred koncem olimpijskih iger. | Foto: Vid Ponikvar Anton Kosmač bo nastopil vsega nekaj ur pred koncem olimpijskih iger. Foto: Vid Ponikvar

Osebna rekorda nedosegljiva

Njuna osebna rekorda, ki ne obetata boja za vidnejši uvrstitvi, a sta skozi oči morja slovenskih rekreativnih tekačev spoštovanja vredna podviga, bosta, kot ocenjujeta tudi sama, ostala nedotaknjena. Kosmačeva štiri leta stara rekordna znamka znaša 2:16,46, Grandovčeva pa je lani v Valencii traso pretekla v času 2:40,23.

"Temperature za maratonce ne bodo najugodnejše. Tudi trasa ni povsem ravna, svoje pa lahko storita še veter in vlaga, zato rekorda ne gre pričakovati," pravi Grandovčeva. Rekordne misli ne prevevajo niti Kosmača: "Čase nerad napovedujem, saj v maratonu na predstave vpliva kopica dejavnikov. Vseeno pa upam, da bi se lahko približal času 2 uri in 20 minut."  

Še bolj oddaljen ali kar nedosegljiv pa se zdi lov na slovenska rekorda. Ta sta v lasti Romana Kejžarja (2:11,50) in Helene Javornik (2:27,33). Stara sta 16 oziroma 12 let.

Sambodrom: to in prihodnjo nedeljo bodo tam kraljevali maratonci. | Foto: Sambodrom: to in prihodnjo nedeljo bodo tam kraljevali maratonci.

42195 metrov
  • Maraton je del olimpijskih iger vse od prve izvedbe leta 1896.
  • Predzgodovina maratona se je začela pisati v grško-perzijski vojni, ko je grški vojak tekel iz Maratona do Aten, poročal o vojaški zmagi in umrl.
  • Sprva razdalja ni bila povsem natančno določena, na OI 1908 pa so tekači prvič tekli 42,195 kilometra in tako določili uradno dolžino.
  • V Londonu je bila leta 1908 sprva predvidena 40-kilometrska razdalja, a si je kralj Edvard VII. zaželel štart pri gradu Windsor, kar je progo podaljšalo za dva kilometra. Za dodatnih 195 metrov pa je poskrbela njegova žena, ki je želela pogled iz posebne lože, zato ji je bilo treba tekače dodatno "približati".
  • Maratonski pridih je imela v Riu že slovesnost ob odprtju. Olimpijski ogenj je namreč prižgal Vanderlei Cordeiro de Lima, ki je leta 2004 osvojil bron v maratonu.
Ne spreglejte