Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
10. 8. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 10. 8. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Od planiškega letalca do favorita na poletnih olimpijskih igrah

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Čeprav si je šele v letu zadnjih olimpijskih iger kupil svoje prvo kolo, pa nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič pred sredinim kronometrom na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru spada celo v krog favoritov za najvišja mesta.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Še pred leti smučarski skakalec ... | Foto: Stanko Gruden, STA Še pred leti smučarski skakalec ... Foto: Stanko Gruden, STA

"Kar 15 let sem se ukvarjal s smučarskimi skoki in pri tem sanjal o nastopu na olimpijskih igrah. Zdaj sem te sanje tudi dočakal. No, očitno pa je, da sem moral ob tem zamenjati športno panogo. Vseeno je v teh igrah nekaj simbolike. Dogajajo se namreč v zimskem obdobju," pripoveduje 26-letni slovenski olimpijski debitant Primož Roglič, sicer pa prebežnik iz zimske športne druščine v svet kolesarstva.

Nadarjeni vsestranski športnik iz Kisovca je veljal za veliki skakalni up. Med drugim se je leta 2007 v družbi Jurija Tepeša, Roberta Hrgote in Mitje Mežnarja veselil zlate ekipne kolajne na mladinskem svetovnem prvenstvu ter dobil dve tekmi celinskega pokala. Preizkusil je tudi letalnico v Planici, ob tem enkrat grdo padel, nato pa po desetletju in pol ocenil, da do skokov ne čuti več prave ljubezni.

Njegov rekreativni poskus selitve v kolesarske vrste, kjer je nase opozoril predvsem z zavidljivo tehniko in vzdržljivostjo na vzponih, pa se je po letu 2012 kaj hitro sprevrgel v novo, še uspešnejšo kariero. ... v Riu med kolesarji. | Foto: Stanko Gruden, STA ... v Riu med kolesarji. Foto: Stanko Gruden, STA

Tihi favorit

Vrata tekmovalnega kolesarstva je Rogliču sprva odprla novomeška Adrie Mobil, v dresu katere se je lani veselil celo zmage na dirki Po Sloveniji, zdaj pa si kolesarski kruh služi pri nizozemskem klubu Lotto Jumbo. Svoj olimpijski krst je doživel preteklo soboto, ko je cestno kolesarsko preizkušnjo po pogumnem nastopu končal na 26. mestu.

Med dirko je lahko pobližje spoznal tudi traso sredinega kronometra, na katerem bo branil slovenske barve. Ob tem se je lahko vnovič prepričal o precejšnji zahtevnosti trase, ki zaradi vzpona zmanjšuje možnosti klasičnih specialistov za kronometer.

V kolesarskih krogih za osrednja favorita veljata Britanec Chris Froome in Nizozemec Tom Dumoulin, v vlogi morebitnega tihega aduta pa se pojavlja prav Roglič, ki je svoje mojstrstvo v vožnji na čas pokazal na letošnji dirki Po Italiji. Na slovitem Giru je najprej na prologu presenetil z drugim mestom, nato pa je v deveti etapi slavil zmago na gorskem kronometru.

Po etapni zmagi na Giru se je dvignila tudi vrednost njegovih olimpijskih delnic. | Foto: Po etapni zmagi na Giru se je dvignila tudi vrednost njegovih olimpijskih delnic.

Presenetil je tudi sebe

"Tudi sam nisem vedel, da mi kronometer tako ustreza. Upam, da bo ostalo pri tem. V Riu bi rad pokazal, česa sem zmožen," pripoveduje olimpijec iz Kisovca, ki pa pred drugim olimpijskim nastopom ni želel zapasti v razprave o favoritih. Tudi v pogovorih o (ne)naklonjenosti trase je bil vidno zadržan.

"Če si dober, ti ustreza vse. Če nisi, je zate vse pretežko. Upam, da bom med tistimi, ki jim bo kronometer ustrezal," je dejal in dodal: "Težko je karkoli napovedovati. Lahko rečem le, da bom zadovoljen, če bom znal pokazati vse, kar znam."

Moški kronometer se bo v Riu de Janeiru začel ob 14. uri po slovenskem času.

Ne spreglejte