Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2016,
10.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rio 2016

Četrtek, 11. 8. 2016, 10.25

6 let, 6 mesecev

Novinarski avtobus v Riu naj bi zadela kamna in ne krogli, Američanka meni drugače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avtobus Rio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prireditelji iger v Riu so sporočili, da prva forenzična analiza incidenta z novinarskim avtobusom, ki je v torek na poti v medijsko središče ostal brez dveh šip, kaže na napad s kamenjem in ne orožjem.

Šef varnosti Luiz Fernando Correa je dejal, da je šlo za vandalizem, ne pa za napad na novinarje in olimpijsko gibanje. Correa je pojasnil, da analiza ni pokazala ostankov krogel, čeprav je dodal, da stoodstotni sklepi v tem trenutku še niso mogoči.

V napadu v torek zvečer sta avtobus z novinarji, ki so se vračali z ragbijevskega štadiona v Deodoru, zadela dva projektila. Steklovina razbitih šip je lažje poškodovala tri potnike.

Predstavnik iger za stike z javnostjo Mario Andrada je dogodek opisal kot "nesprejemljiv in skrb vzbujajoč". | Foto: Reuters Predstavnik iger za stike z javnostjo Mario Andrada je dogodek opisal kot "nesprejemljiv in skrb vzbujajoč". Foto: Reuters

Predstavnik iger za stike z javnostjo Mario Andrada je dogodek opisal kot "nesprejemljiv in skrb vzbujajoč", a vztrajal, da so varnostni ukrepi primerni. "Jamčimo lahko za varnost novinarjev, športnikov in turistov. To je naša primarna odgovornost."

Nekateri od potnikov medtem vztrajajo, da je šlo za napad z orožjem, tudi ameriška košarkarska novinarka Lee Michaelson, sicer nekdanja kapetanka v vojnem letalstvu ZDA in odvetnica z izkušnjami s strelskimi primeri.

Lee Michaelson ne verjame uradnim razlagam, da je v avtobus priletel kamen. | Foto: Reuters Lee Michaelson ne verjame uradnim razlagam, da je v avtobus priletel kamen. Foto: Reuters

Michaelsonova trdi, da je v zelo kratkem zaporedju slišala dva poka, značilna za strelno orožje: "Dajte no. Dva udarca, pok, pok, tako hitro, pri avtobusu, ki se je z 80 kilometri ali več ali več peljal po avtocesti, oba natančno na ravni ramen oziroma glave … Kot je pravil moj oče: 'Ne mi urinirati v uho in trditi, da dežuje.'"

Ne spreglejte