Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
11. 8. 2016,
17.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Rio 2016 Peter Kauzer Tina Trstenjak

Četrtek, 11. 8. 2016, 17.20

6 let, 7 mesecev

Noč ni odnesla slovenskih kolajn

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Zlati in srebrni "spominek" judoistko Tino Trstenjak in kajakaša Petra Kauzerja vseskozi opozarjata, da olimpijski trenutki slave v Riu de Janeiru niso bili le izseki iz sanj.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Da bodo pravi občutki prišli šele po prespani noči, je ena od bolj priljubljenih fraz slovenskih športnikov. V Riu de Janeiru sta jo uporabila tako olimpijska prvakinja v judu Tina Trstenjak kot srebrni kajakaš Peter Kauzer. Za prvo sta že dve noči, za drugim ena. In? Oba sta spoznala, da noč ni odnesla kolajne. Še vedno jo imata. Večinoma kar v žepu, saj ne manjka tistih, ki bi želeli skupno fotografijo, na kateri pa je kolajna zaželena.

Peter Kauzer in telefonska čestitka Mira Cerarja. | Foto: Peter Kauzer in telefonska čestitka Mira Cerarja.

Najprej hčerka, nato premier

"Potreboval bom več časa, da umirim misli. Zdaj sem še v tem olimpijskem filmu. Vse bo drugače, ko bom ležal na domačem kavču. Verjetno pa se kljub utrujenosti že danes na mojem obrazu vidi to srečo. Jaz sem jo začutil že v sredo v čolnu, ko sem spoznal, da mi kolajna ne more več uiti," dan po olimpijskem uspehu kariere pripoveduje Kauzer, ki še vedno sprejema čestitke z vseh strani.

Ene najvišjih čestitk je bil deležen kar med našim pogovorom. "Oprostite, klic iz urada predsednika vlade," je s telefonom v roki mojstra brzic zmotil predstavnik za stike z javnostmi. "Premier Miro Cerar mi je dejal, da je spremljal tekmo. 'Ponosen sem, da sem Slovenec,' mi je dejal. Odgovoril sem mu s podobnim stavkom. Takšne čestitke godijo. A najbolj sem bil seveda vesel, ko mi je čestitala hčerka Nola. Rekla je, da sem car," je dodal mojster slaloma na divjih vodah, ki se v petek vrača v domači Hrastnik.

"Ne, niso bile sanje." | Foto: "Ne, niso bile sanje."

V službi juda

Kar 24 ur dlje pa ima kolajno, za nameček še žlahtnejšo, v svojem žepu Trstenjakova, nova olimpijska prvakinja med judoistkami v kategoriji do 63 kilogramov. A 25-letna Celjanka (še) ne daje videza prvakinje. V skladu z načeli kluba, ki jih narekuje avtoritativni trener Marjan Fabjan, je njen četrtek nadvse delovno obarvan.

"Njena naloga je pomoč sotekmovalki," pojasnjuje alfa in omega slovenskega kluba, ki je danes v ogenj poslal še zadnje železo – Ano Velenšek. Trstenjakova jih kot senca sledi v posebnem šotoru za ogrevanje. Njen obraz je zato strogo deloven. Zares sproščen bo verjetno šele po nedeljskem odhodu iz Ria.

Ne spreglejte