Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
3. 8. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

hokej na travi Rio 2016

Sreda, 3. 8. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

Rio 2016

"Nekateri so z moškim, drugi z žensko. Koga to zanima?"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Kate Richardson-Walsh

Kate in Helen Richardson-Walsh precej časa preživita skupaj. Hokej na travi igrata že od najstniških let. Leta 2008 sta se zaljubili, zadnja tri leta pa sta poročeni.

Kate in Helen bosta v zgodovini olimpijskih iger prvi poročeni istospolni partnerici, ki bosta na teh zaigrali skupaj. Obe sta namreč članici ženske britanske reprezentance v hokeju na travi. Olimpijske igre v Riu bodo zanju že četrte, vendar prve, odkar sta dahnili usodni da.

Sprva so na njuno zvezo gledali z dvignjenimi obrvmi, vendar sta po vseh teh letih obe opazili, da ju sprejemajo veliko bolj odprto. Njima in njenim reprezentančnim kolegicam je to nekaj povsem običajnega, zavedata pa se, da bosta prvi istospolni poročeni športnici na olimpijskih igrah. "Upam, da jih je še na tisoče. Nekateri si barvajo lase na svetlo, drugi v rjavo barvo. Nekateri so z moškim, drugi z žensko. Koga to zanima? V zvezi si s tistim, ki ga imaš rad, in to je to," je povedala Kate.

Helen je morala na dve operaciji

Čeprav sta skupaj igrali na več kot 600 mednarodnih tekmah, bodo olimpijske igre v Riu zanju nekaj posebnega. "Ker sva morali skozi vse to, bo to poseben trenutek za naju," je povedala 36-letna Kate, ki je dve leti starejša od svoje partnerice Helen.

Helen Richardson-Walsh po OI v Londonu ni vedela, ali bo sploh lako nadaljevala športno kariero. | Foto: Helen Richardson-Walsh po OI v Londonu ni vedela, ali bo sploh lako nadaljevala športno kariero.

Po bronasti medalji na olimpijskih igrah v Londonu je bila športna kariera Helen pod velikim vprašajem. Dvakrat je morala na operacijo. "Imela sem operacijo hrbta in sprva je bilo v redu. Enajst mesecev pozneje sem morala znova na operacijo. Ko se to zgodi, se sprašuješ, koliko časa bo trajalo. Se bo spet ponovilo? Tri ali štiri mesece nisem vedela, ali mi bo uspelo." Helen se je na koncu uspešno vrnila na športno pot in trenutno igra svoj najboljši hokej.

V reprezentanci sta Kate in Helen Richardson-Walsh najbolj izkušeni. V ekipi verjamejo, da pod njunim vodstvom lahko znova pridejo na stopničke. "Imamo možnost, da osvojimo zlato, in mislim, da vsaka v ekipi verjame v to," je bila pred olimpijskim turnirjem optimistična Kate. A če bodo želele osvojiti zlato, bodo morale premagati mogočne Nizozemke, ki so zmagale v Londonu in Pekingu, prav tako pa so bile pred dvema letoma svetovne prvakinje.

Njun odnos na igrišču je nekaj posebnega. | Foto: Njun odnos na igrišču je nekaj posebnega.

Ko prideta domov, je že vse pozabljeno

Med olimpijskimi igrami bo zelo pomemben njun odnos, ki je nekoliko drugačen kot pri preostalih igralkah. Obe sta priznali, da je njuna komunikacija na igrišču bolj neposredna, vendar to nikoli ne vpliva ne njuno zasebno razmerje.

"Vedno si nekoliko bolj strog do ljudi, ki jih najbolje poznaš. Verjetno si določene stvari poveva bolj neposredno in na način, na kakršnega ne bi govorili z drugimi ljudmi. Tako je samo takrat. Ko prideva domov, je že vse pozabljeno," je še povedala Kate. Po olimpijskih igrah se bosta s Helen preselili na Nizozemsko.

Ne spreglejte