Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
12. 8. 2016,
19.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Carmelo Anthony ameriška košarkarska reprezentanca NBA Michael Jordan LeBron James

Petek, 12. 8. 2016, 19.47

6 let, 6 mesecev

Carmelo Anthony

Na olimpijskih igrah je učinkovitejši kot Michael Jordan

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Carmelo Antony | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Košarkarski zvezdnik iz lige NBA Carmelo Anthony je postal najboljši strelec v zgodovini ameriške reprezentance na olimpijskih igrah. Ob odličnem večeru proti Braziliji je prehitel še LeBrona Jamesa, pred tem pa tudi Michaela Jordana.

Carmelo Anthony je na tekmi Američanov proti Braziliji, ko so se glavni favoriti na zlato kolajno rešili šele v zadnji četrtini tekme, postal novi rekorder ameriške reprezentance.

Sicer član New York Knicks v ligi NBA je tekmo končal z 31 točkami in ima ob svojem imenu skupno 293 točk. S tem je prehitel novopečenega najdražjega košarkarja v ligi NBA LeBrona Jamesa (273), še pred tem pa tudi legendarnega Michaela Jordana (256).

Najboljši strelec vseh časov še daleč pred Anthonyjem

Če je Anthony postal najboljši strelec ameriške reprezentance na olimpijskih igrah, pa še veliko zaostaja za skupno najboljšim strelcem. To je Brazilec Oscar Schmidt, ki je skupno na 38 tekmah na olimpijskih igrah dosegel 1.094 točk, oziroma 28,8 točke na tekmo.

Četrte olimpijske igre

Z ameriško reprezentanco je do zdaj na olimpijskih igrah le enkrat izgubil, leta 2004 v polfinalu proti Grčiji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Z ameriško reprezentanco je do zdaj na olimpijskih igrah le enkrat izgubil, leta 2004 v polfinalu proti Grčiji. Foto: Guliverimage/Getty Images

Anthony nastopa že na svojih četrtih igrah in je odigral že 26 tekem na olimpijskih i grah.

V Riu lovi tretjo zaporedno zlato olimpijsko kolajno, potem ko se je z Američani veselil že leta 2008 v Pekingu in leta 2012 v Londonu.

Ob tem ima 32-letni košarkar, ki je v reprezentanci veliko uspešnejši kot v klubu, saj tam še čaka na naslov, v lasti še nekaj drugih rekordov – največ točk na eni tekmi v reprezentanc in največ trojk na eni tekmi.

Član New Yorka je za ameriško reprezentanco prvič igral leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah, ko se je edinkrat domov vrnil brez zlata. Takrat so se morali Američani zadovoljiti "le" z bronom.

V dresu New Yorka je veliko manj uspešen kot v reprezentanci. | Foto: Guliverimage/Getty Images V dresu New Yorka je veliko manj uspešen kot v reprezentanci. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tri olimpijske medalje, nič naslovov v ligi NBA

203 centimetre visoki Anthony je v reprezentanci priden zbiratelj medalj, veliko manj pa je uspešen na klubskem področju.

Še preden je prišel v ligo NBA, je bil glavni junak naslova v študentski ligi NCAA z univerzo Syracuse, kar mu je prineslo tudi tretje mesto na enem najmočnejših naborov v zgodovini lige NBA.

V 13 sezonah v ligi NBA se je desetkrat uvrstil v končnico, vendar v njej le enkrat napredoval čez prvi krog. V zadnjih dveh sezonah je bil njegov New York preslab, da bi se uvrstil v izločilne boje.

"Veliko športnikov ne more reči, da je osvojilo zlato olimpijsko kolajno, kaj šele da so osvojili tri zlate medalje. Tudi če ne bom osvojil naslova v ligi NBA, bom lahko rekel, da sem imel uspešno kariero," se z manj uspešnim klubskim osvajanjem ne obremenjuje Anthony.

 

Ne spreglejte