Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rio 2016

Četrtek, 25. 8. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Na Irskem sprožili preiskavo škandala s preprodajanjem olimpijskih vstopnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
OI vstopnice | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na Irskem so se odločili, da bodo preiskavo afere z nezakonitim preprodajanjem neprodanih in neporabljenih olimpijskih vstopnic na letošnjih igrah v Riu de Janeiru za večkratne zneske od dejanske vrednosti razširili tudi na dogajanje na poletnih igrah v Londonu in na zimskih igrah v Sočiju.

Minister za promet, turizem in šport Shane Ross je oblikoval posebno neodvisno preiskovalno skupino, na čelu katere je nekdanji vrhovni sodnik Carroll Moran, ki se bo ukvarjal s preiskavo škandala s preprodajo vstopnic, v katerega so vpleteni najvidnejši predstavniki irskega olimpijskega komiteja. Preiskava bo obsegala vpletenost in odgovornost irskih predstavnikov na igrah v Londonu, Sočiju in Riu.

Preiskovanje nepravilnosti na Irskem je posledica dogajanja v Braziliji. Brazilske pravosodne oblasti so razbile mrežo nelegalnih preprodajalcev ekskluzivnih vstopnic za olimpijska tekmovanja in druge dogodke v Riu, na vrhu katere so bili najvišji predstavniki irskega olimpijskega komiteja.

Afera se je začela z aretacijo Irca Kevina Mallona

Afera se je začela, ko so brazilski organi pregona 5. avgusta aretirali Irca Kevina Mallona, direktorja podjetja THG Sports, ki se ukvarja s trženjem in prodajo elitnih in ekskluzivnih paketov gostoljubnosti za poslovne dogodke in športna tekmovanja. Takrat je policija v hotelu v Riu zasegla vstopnice za olimpijske dogodke, namenjene za prodajo na črnem trgu, in od takrat je Irec tudi v priporu. Vstopnice so bile del kvote irskega olimpijskega komiteja, na njih je bilo izpisano njihovo ime, med njimi pa so bile tudi vstopnice za slovesnost ob odprtju igre in za nogometni finale na Maracani.

Pooblaščeni prodajalec vstopnic za irski olimpijski komite je dublinska podružnica podjetja PRO10 Sports Management. Osrednjo vlogo v aferi ima dozdajšnji predsednik Evropskega olimpijskega komiteja Pat Hickey, ki naj bi s sodelavci nezakonito preprodajal najboljše vstopnice za olimpijske dogodke. Sodišče je po zaslišanju Irca zavrnilo možnost izpusta ob plačilu varščine, Hickey pa je že v dobro varovanem zaporu Bangu 10.

Brazilske oblasti mu očitajo nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic, vrednost katerih naj bi na črnem trgu presegla tri milijone dolarjev. Irski olimpijski komite naj bi večino vstopnic posredoval podjetju THG, ki jih je skušalo preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi osem tisoč ameriških dolarjev, kar je tudi za šestkrat več od prvotnih cen.

Po aretaciji se je 71-letni Hickey odločil začasno umakniti z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in drugih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji.  | Foto: Getty Images Po aretaciji se je 71-letni Hickey odločil začasno umakniti z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in drugih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji. Foto: Getty Images

Hickey se je odločil za začasen umik z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske

Po aretaciji se je 71-letni Hickey odločil za začasen umik z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in drugih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji. Je tudi predsednik združenja Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in namestnik vodje Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Vodenje Evropskih olimpijskih komitejev je začasno v skladu s svojo funkcijo prevzel dozdajšnji podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Brazilska policija je preiskala prostore irskega olimpijskega komiteja v Riu ter ob tem zasegla dokumentacijo, prenosne telefone in prenosne računalnike. Še trem Ircem so odvzeli potne listine: vodji irske olimpijske odprave Kevinu Kiltyju, izvršnemu direktorju Stephenu Martinu in generalnemu sekretarju komiteja Dermotu Henihanu.

Brazilska policija ima tudi dokaze o neposrednih povezavah Hickeyja s predstavnikom britanskega podjetja THG, za katerega so brazilske oblasti prepričane, da naj bi organiziral kriminalno združbo z namenom prodaje olimpijskih vstopnic na črnem trgu.

Brazilske oblasti so v preiskavi zasegle tudi vstopnice, namenjene Olimpijskemu komiteju Slovenije, ki so se brez njegove vednosti znašle na črnem trgu.

Ne spreglejte