Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2016,
20.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

medalja olimpijske igre Rio 2016 plavanje Michael Phelps

Sreda, 10. 8. 2016, 20.09

6 let, 6 mesecev

Bogata zbirka se krepi iz dneva v dan

O številu Phelpsovih zlatih olimpijskih odličij lahko mnoge države le sanjajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Michael Phelps | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški plavalni zvezdnik Michael Phelps je na OI v Riu že trikrat stal na najvišji stopnici zmagovalnega odra. Svojo zbirko olimpijskih odličij je v torek povečal na neverjetnih 21 zlatih, dve srebrni in dve bronasti kolajni. To je dosežek, s katerim se ne more pohvaliti noben drug posameznik, niti mnoge države.

Pisalo se je leto 2000, ko je takrat komaj 15-letni golobradi mladenič Michael Phelps v Sidneyju dočakal premierne olimpijske igre in s petim mestom na 200 metrov delfin opozoril, da bo nanj v prihodnosti treba še kako računati.

Štiri leta pozneje je v Atenah osvojil šest zlatih in dve bronasti odličji, leta 2008 je v Pekingu osvojil, kar se je osvojiti dalo, osem zlatih odličij, leta 2012 v Londonu pa je vitrine okrasil še s štirimi zlatimi in dvema srebrnima priznanjema.

V Rio se je odpravil z 22 olimpijskimi kolajnami, zbirko pa je s tremi zmagami že zvišal na 25 (21 zlatih, 2 srebrni, 2 bronasti). Pri Guardianu so se po njegovem zlatem torku, ko je Južnoafričanu Chadu le Closu na 200 metrov delfin vrnil za poraz iz Londona, nekoliko poigrali z Američanovo veličastno zbirko.

Za petami gostiteljev in ni še končal

Če bi bil Phelps država, bi na večni lestvici zlatih kolajn s poletnih olimpijskih iger skupaj z Etiopijo zasedal 39. mesto. Ima le dve manj kot (v času pisanja prispevka) gostiteljica Brazilija, pa tri več od Argentine (18.), štiri več od Jamajke (17.) … Največ zlatih kolajn so do zdaj na POI zbrale ZDA (977).

 

"Res veliko število odličij. Nora, kar neverjetna številka. V bazen sem prišel z misijo, resnično sem si želel tega zlata (na 200 metrov delfin, op. p.), in jo uspešno opravil. Veselim se nadaljevanja tedna. Nisem niti na polovici opravljenega dela," je Phelps napovedal nove love na odličja v Braziliji. Tekmoval bo še na 100 metrov delfin, 200 metrov mešano in v štafeti 4 x 100 metrov mešano.

Ne spreglejte