Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
18.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

doping Rio 2016

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 18.37

6 let, 6 mesecev

Lovci na doping se zanimajo tudi za Slovence

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Poleg trojice, ki je v Riu de Janeiru osvojila olimpijske kolajne in je morala po pravilih oddati urinski vzorec, se je na brazilskih igrah pod drobnogledom lovcev na doping znašlo še nekaj slovenskih športnikov.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Po (pred)olimpijski aferi z ruskim državnim poigravanjem z nedovoljenimi poživili, ki se ni končala s popolno izključitvijo Rusije, s(m)o mnogi v Riu de Janeiru pričakovali igre dodatno poostrenega nadzora. Je res tako?

"Niti ne. Vsaj v primerjavi z Londonom večjih odstopanj ni. Res pa je, da so pri svetovni protidopinški agenciji nekoliko bolj osredotočeni na države, ki imajo tovrstne madeže, in športe, pri katerih je bilo v preteklosti največ zlorab. Izstopa atletika," odgovarja vodja slovenske zdravniške ekipe Matjaž Vogrin, ki med drugim preverja, ali vsi odvzemi urinskih vzorcev slovenskih športnikov potekajo po pravilih.

Ana Velenšek: bronasti del slovenskega kompleta kolajn v Riu. | Foto: Ana Velenšek: bronasti del slovenskega kompleta kolajn v Riu.

Gomboc brez kolajne, a dvakrat na testu

"Celoten postopek se vodi na vrhunski ravni. Vodijo ga pooblaščenci svetovne protidopinške agencije. Gre za dobro usposobljene, profesionalne, a vseeno prijazne strokovnjake. Vsaj v primeru slovenskih športnikov je vse potekalo brez težav," pravi Vogrin, ki je po službeni dolžnosti na odvzem vzorca pospremil vse tri dobitnike kolajn (Peter Kauzer, Tina Trstenjak in Ana Velenšek), ki morajo, skladno s pravili, takoj po tekmovanju na kontrolo dopinga.

Nekaj slovenskih športnikov pa se je v Riu srečalo tudi z nenapovedanim obiskom kontrolorjev. Že pred začetkom iger je morala na odvzem vzorca celotna kajakaško-kanuistična odprava, pozneje pa so bili podobnega obiska deležni še judoisti. Tako je recimo olimpijski debitant Adrian Gomboc kar dvakrat oddal urin, čeprav ni osvojil kolajne.

Slovenski rokometaši ostajajo v boju za olimpijske kolajne. | Foto: Slovenski rokometaši ostajajo v boju za olimpijske kolajne.

V upanju na nove teste

V slovenski olimpijski reprezentanci kajpak upajo, da bo zaradi osvojene kolajne za kontrolo dopinga moral še kakšen slovenski športnik. Blizu novemu preizkusu je jadralec Vasilij Žbogar, ki pred torkovo odločilno regato zaseda drugo mesto, vse bolj vroči slovenski aduti pa postajajo člani rokometne reprezentance. Ta je sicer stalno pod nadzorom. Tako je bilo več rokometašev na kontrolo povabljenih kar v olimpijski vasi, po tekmah pa o "potniku" v primež lovcev na doping odloča žreb.

Ne spreglejte