Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
27. 7. 2016,
18.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

1

Natisni članek

olimpijske igre intervju Rio 2016 Rokometna reprezentanca Hrvaška Ivano Balić

Sreda, 27. 7. 2016, 18.14

6 let, 7 mesecev

Intervju

Legenda Ivano Balić: Slovenci bi morali igralce deliti drugim reprezentancam

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

1

ivano balic | Foto Slavko Kolar

Foto: Slavko Kolar

"Treba je poslušati svoje telo. Včasih se nekaj v meni vžge in me zamika, da bi šel na igrišče, a to se ne dogaja pogosto," pravi za zdaj še vedno relativno sveži športni upokojenec, nekoč pa najboljši rokometaš sveta Ivano Balić.

Na igrišču smo ga bili navajeni z bistveno več čustvi. Hrvat Ivano Balić, eno leto rokometni upokojenec, tekme kot koordinator vseh reprezentančnih selekcij Hrvaške spremlja zelo umirjeno, morda tudi s kančkom mešanice dalmatinskih ležernosti in sproščenosti. Igrišča ne pogreša, vsaj ne intenzivno in velikokrat. Kaj bi dali nešteti igralci, da bi lahko doživeli le majhen delček tega, kar je ta leta 1979 rojeni Splitčan.

YouTube je prepoln njegovih posnetkov iz različnih obdobij skoraj dvajsetletne kariere. Dvakrat najboljši rokometaš na svetu, olimpijski in svetovni prvak, nosilec skupaj osmih kolajn z velikih tekmovanj, hrvaški športnik leta, zastavonoša na olimpijskih igrah ... Predvsem pa igralec z rokometno domišljijo, ki ji ni bilo para. Čarodej.

Na številna velika tekmovanja, tudi olimpijske igre, ste se leto za letom pripravljali kot igralec. Zdaj je položaj povsem drugačen …
Drži, ni več igre in adrenalina, a človek se navadi, če se na konec kariere pripravi v glavi. Koliko mi manjka adrenalin? Redko. Vendarle je minilo že leto, odkar ne igram. V poklicnem rokometu sem bil dvajset let. Dovolj je bilo. Treba je poslušati svoje telo. Včasih se nekaj v meni vžge in me zamika, da bi šel na igrišče, a to se ne dogaja pogosto. Morda bo to pogosteje čez leto, dve ali tri.

Osvojil je olimpijsko in svetovno zlato. | Foto: Reuters Osvojil je olimpijsko in svetovno zlato. Foto: Reuters Kako ste se privadili na novo vlogo koordinatorja hrvaških selekcij?
Ne le spremljam, ampak ljubim rokomet. Ko je tako, je zelo lahko delati. Več spremljam otroke kot pa člansko selekcijo. O njej vsi vedo, kako in kaj naj igra. Pogovarjam se s trenerji, poskušamo spremeniti neke stvari. Za zdaj gre vse skupaj dobro.

Ni težko ugotoviti, da manjka virtuozov, kot ste bili vi. Rokomet je krenil po drugačni poti …
Drži, v sodobnem rokometu prevladuje moč. Pravi srednji zunanji igralci so se izgubili. Razen v Sloveniji. Ta jih ima kakšnih sedem, Slovenci bi jih morali razdeliti po drugih reprezentancah. (smeh)

Ta položaj se je izgubil, ker je igra hitrejša. Hitro je treba tako v napad kot nazaj. Organizatorji igre morajo igrati v obrambi, postali so večji in močnejši, zato več streljajo od daleč. Mislim, da bi se v dobro igre moral vrniti klasični organizator igre, ki zna razporediti soigralce. To bi prineslo precej ustvarjalnejši in boljši rokomet.

Možnosti Hrvaške in Slovenije v Riu?
Težko je konkretno napovedovati, saj sta obe ekipi še vedno v fazi priprav. Noge so še nekoliko težke. Mislim, da bodo dobro igrali prvi in drugi. Za velik rezultat na velikih turnirjih pa moraš z zagnanostjo in trudom na treningih in tekmah izzvati srečo tako, da bo ta na tvoji strani. Pripravljalne tekme zame ne pomenijo nič. Trenerji preizkušajo različice, menjujejo igralce.

 

Kaj je slovenski reprezentanci po vašem mnenju dal Veselin Vujović?
Agresivnost in čvrstost. Slovenski obrambni igralci vseskozi "visijo" na tekmečevih napadalcih. Vidi pa se, da Vujović pušča nekaj svobode v napadu, kar mi je zelo všeč. Slovenija je zelo dobra reprezentanca.

Če bi imeli trenerski mandat, katerega od slovenskih srednjih zunanjih igralcev bi si zaželeli v svoji ekipi?
Vsi so kakovostni. Če bi že moral izbrati, bi vzel Miho Zarabca, ki je najmlajši izmed organizatorjev igre.

 

Ne spreglejte